Wiedza

Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, dodstawach TCM, schorzeniach i ziołolecznictwie

DIETETYKA Odżywianie wg TCM Przyprawy Składniki odżywcze

Lecznicze i odżywcze działanie kurkumy

Czym jest kurkuma?

Czytaj więcej
chrzan w medycynie chińskiej
DIETETYKA Odżywianie wg TCM Przyprawy ZIOŁOLECZNICTWO

Chrzan w kuchni z perspektywy Medycyny Chińskiej

Korzeń chrzanu pospolitego (Radix Armoraciae), czyli popularny chrzan, powszechnie znany jest nie tylko jako element wielkanocnego stołu, ale także jako naturalny środek na różne dolegliwości.

Czytaj więcej
DIETETYKA Przyprawy

Sól himalajska różowa

Czy słyszeliście o różowej soli himalajskiej? Na świecie doskonale znana i dostępna w regularnej sprzedaży od wielu lat, w Polsce dopiero zdobywa popularność – choć trzeba przyznać, że do naszej narodowej świadomości wdarła się przebojem! To naturalny, o wiele zdrowszy – bo nierafinowany – zamiennik dla zwyczajnej soli kuchennej! Zapraszam do zapoznania się z jej […]

Czytaj więcej
kudzu
DIETETYKA Przyprawy WZORCE PATOLOGII Zakwaszenie organizmu ZIOŁOLECZNICTWO

Kuzu (Kudzu) – niezwykła roślina, która zadba o Twoje zdrowie

Pomoże każdemu rozprawić się z nałogiem, a jednocześnie uzupełni niedobory żelaza, odkwasi organizm, oczyści go z toksyn, pozytywnie wpłynie na przemianę materii i ogólne samopoczucie – o czym mowa?

Czytaj więcej
Sha Ren, czyli kardamon i jego lecznicze działanie
DIETETYKA Przyprawy

Sha Ren, czyli kardamon i jego lecznicze działanie

Czy wiesz, że kardamon ma smak ostry i jest ogrzewający? To jedna z najdroższych przypraw na świecie, znana od zarania dziejów. Zwany również królową przypraw (królem jest dobrze nam znany pieprz), ma charakterystyczny ostry, ciepły i niezwykle aromatyczny, korzenny bukiet, słodko-ostry smak z wyczuwalną kamforowo-cytrynową nutą. Rodem ze wschodu, gdzie dziko porasta lasy południowych Indii. […]

Czytaj więcej
DIETETYKA Mikstury wzmacniające Nalewki i mikstury PRZEPISY Przyprawy ZIOŁOLECZNICTWO

Napar ze świeżego imbiru na przeziębienia

Przeziębienia to najczęćsiej doskwierająca dolegliwość w okresie od jesieni do wiosny.

Czytaj więcej
1 2

Prezent dla Ciebie

Bezpłatny ebook

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Gdzie wysłać prezent?

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie