DIETETYKA Przyprawy

Sól himalajska różowa

sty 12, 2015

Czy słyszeliście o różowej soli himalajskiej? Na świecie doskonale znana i dostępna w regularnej sprzedaży od wielu lat, w Polsce dopiero zdobywa popularność – choć trzeba przyznać, że do naszej narodowej świadomości wdarła się przebojem! To naturalny, o wiele zdrowszy – bo nierafinowany – zamiennik dla zwyczajnej soli kuchennej! Zapraszam do zapoznania się z jej bogatym składem mineralnym i korzyściami, jakie może przynieść waszemu zdrowiu i urodzie.

Solić czy nie solić – oto jest pytanie

Sól gościła na naszych stołach praktycznie od zawsze – to jedna z najstarszych znanych człowiekowi przypraw. Spełniała się przede wszystkim w roli kuchennej – stosowana do polepszania smaku potraw, przechowywania i konserwowania żywności; miewała również epizody w innych obszarach życia naszych przodków – m.in. jako środek płatniczy czy nośnik magicznej energii… Co jednak najważniejsze – to jeden z kluczowych składników odżywczych – choć dzisiaj owiany zdecydowanie złą sławą! – niezbędny w wielu procesach biochemicznych (m.in. regulacji ciśnienia krwi, czy wymianie jonowej) zachodzących w naszych organizmach. I jeśli zastanawiacie się – solić, czy nie solić – odpowiedź brzmi: TAK!, jednak zwykłą sól kuchenną warto zamienić na “lepszy model” – a jak wieść niesie himalajska sól różowa to dziś najlepszy wybór!

Sól himalajska – zdrowsza alternatywa dla soli kuchennej

Krystaliczna sól himalajska to wg różnych źródeł najczystsza sól na kuli ziemskiej – wolna od zanieczyszczeń przemysłowych, a w zamian bogata w minerały i elektrolity korzystne dla naszego zdrowia. Wydobywana jest ręcznie, metodą naturalną, z głębokości ok.700 metrów we wschodnim pasie Karakorum w Pakistanie. Jej pokłady powstały jeszcze w erze prekambryjskiej, kiedy to wyparowało pierwotne morze śródlądowe. Dzięki ruchom tektonicznym i działalności wulkanów owe pokłady solne zostały zamknięte w hermetycznej jaskini, gdzie przez setki lat krystalizowały się, abyśmy dzisiaj mogli cieszyć się ich dobrodziejstwem. Sól himalajska różowa, jak sama nazwa wskazuje, przybiera różne odcienie różu podbitego czerwienią – głównie za sprawą wzrastającej ilości jonów żelaza, ale także innych cennych pierwiastków – a jest ich niemało, bo aż 84!

Mineralne bogactwo to główny powód, dla którego sól himalajska polecana jest zamiast soli kuchennej – ta druga, wskutek procesów oczyszczania i rafinacji w wysokich temperaturach (ok. 580 st. C) przybiera formę soli chemicznej i praktycznie całkowicie składa się z pozbawionego środków odżywczych chlorku sodu (NaCl) – to nic innego, jak pospolity konserwant i substancja szkodliwa (nasz organizm reaguje na nią jak na truciznę!) – a jak na złość możemy znaleźć ją praktycznie we wszystkich przetworzonych produktach spożywczych. Nadużywana wywołuje wiele skutków ubocznych, które ostatecznie mogą zagrażać nie tylko naszemu zdrowiu, ale i życiu!

Korzyści ze stosowania naturalnej soli himalajskiej

Tymczasem naturalna, nierafinowana himalajska sól krystaliczna łączy w sobie moc 84 pierwiastków – mikro i makroelementów – chlorków, siarczanów i innych, także tych niezbędnych, m.in. wapnia, magnezu, potasu, chromu, czy cynku. Oczywiście sól himalajska to wciąż sól – dlatego najobficiej występującym w niej pierwiastkiem jest sód – jednak jego ilość jest znacząco mniejsza niż w wysoko przetworzonej soli kuchennej – ok. 0,4 g sodu na jedną łyżeczkę soli himalajskiej w porównaniu z ponad 2 g tego pierwiastka w soli kuchennej mówi samo za siebie. Ponadto, sól himalajska, w przeciwieństwie do chemicznie uzyskanego, “czystego” NaCl – jest wysoko przyswajalna dla naszego organizmu. Zawarte w niej minerały biorą udział w praktycznie wszystkich procesach metabolicznych i biochemicznych, a elektrolity odgrywają znaczącą rolę w utrzymywaniu harmonii wszystkich elementów, komórek i tkanek w naszym ciele.

Sól himalajska stosowana regularnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego ciała – m.in.

✓   wspiera działanie układu nerwowego i oddechowego

✓   poprawia przewodnictwo nerwowe i komórkowe,

✓   pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,

✓   zapewnia stabilny poziom pH we wszystkich komórkach,

✓   reguluje poziom wody w organizmie, poziom cukru we krwi,

✓   łagodzi skurcze i zmniejsza ryzyko osteoporozy;

✓   spowalnia procesy starzenia się organizmu!

Sól Himalajska może być z powodzeniem stosowana zarówno w kuchni, jak i również w domowym SPA – można używać jej do kąpieli (odtruwających, regenerujących czy upiększających), inhalacji, a także jako składnik toniku do cery trądzikowej, atopowej i wymagającej. Ze względu na jej silnie detoksykujące działanie jest ona popularnym składnikiem leczniczych roztworów solankowych.

Analiza chemiczna soli: http://www.foodsalive.info/images/Chemical_Analysis%20_of_Himalayan_Salt

Źródła:

  1. http://www.undergroundhealthreporter.com/fact-or-myth-is-himalayan-salt-good-for-you/
  2. http://www.atthemeadow.com/shop/Resources/Minerals-in-Pink-Himalayan-Salt
  3. http://www.naturalnews.com/043692_Himalayan_salt_detoxify_mineral_deficiency.html

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej