Sól himalajska różowa

utworzone przez | sty 12, 2015 | DIETETYKA, Przyprawy

Czy słyszeliście o różowej soli himalajskiej? Na świecie doskonale znana i dostępna w regularnej sprzedaży od wielu lat, w Polsce dopiero zdobywa popularność – choć trzeba przyznać, że do naszej narodowej świadomości wdarła się przebojem! To naturalny, o wiele zdrowszy – bo nierafinowany – zamiennik dla zwyczajnej soli kuchennej! Zapraszam do zapoznania się z jej bogatym składem mineralnym i korzyściami, jakie może przynieść waszemu zdrowiu i urodzie.

Solić czy nie solić – oto jest pytanie

Sól gościła na naszych stołach praktycznie od zawsze – to jedna z najstarszych znanych człowiekowi przypraw. Spełniała się przede wszystkim w roli kuchennej – stosowana do polepszania smaku potraw, przechowywania i konserwowania żywności; miewała również epizody w innych obszarach życia naszych przodków – m.in. jako środek płatniczy czy nośnik magicznej energii… Co jednak najważniejsze – to jeden z kluczowych składników odżywczych – choć dzisiaj owiany zdecydowanie złą sławą! –  niezbędny w wielu procesach biochemicznych (m.in. regulacji ciśnienia krwi,  czy wymianie jonowej) zachodzących w naszych organizmach. I jeśli zastanawiacie się – solić, czy nie solić – odpowiedź brzmi: TAK!, jednak zwykłą sól kuchenną warto zamienić na “lepszy model” – a jak wieść niesie himalajska sól różowa to dziś najlepszy wybór!

Sól himalajska – zdrowsza alternatywa dla soli kuchennej

Krystaliczna sól himalajska to wg różnych źródeł najczystsza sól na kuli ziemskiej – wolna od zanieczyszczeń przemysłowych, a w zamian bogata w minerały i elektrolity korzystne dla naszego zdrowia. Wydobywana jest ręcznie, metodą naturalną, z głębokości ok.700 metrów we wschodnim pasie Karakorum w Pakistanie. Jej pokłady powstały jeszcze w erze prekambryjskiej, kiedy to wyparowało pierwotne morze śródlądowe. Dzięki ruchom tektonicznym i działalności wulkanów, owe pokłady solne zostały zamknięte w hermetycznej jaskini, gdzie przez setki lat krystalizowały się, abyśmy dzisiaj mogli cieszyć się ich dobrodziejstwem. Sól himalajska różowa, jak sama nazwa wskazuje, przybiera różne odcienie różu podbitego czerwienią – głównie za sprawą wzrastającej ilości jonów żelaza, ale także innych cennych pierwiastków – a jest ich niemało, bo aż 84!

Mineralne bogactwo to główny powód, dla którego sól himalajska polecana jest zamiast soli kuchennej – ta druga, wskutek procesów oczyszczania i rafinacji w wysokich temperaturach (ok. 580 st. C) przybiera formę soli chemicznej i praktycznie całkowicie składa się z pozbawionego środków odżywczych chlorku sodu (NaCl) – to nic innego, jak pospolity konserwant i substancja szkodliwa (nasz organizm reaguje na nią jak na truciznę!) – a jak na złość możemy znaleźć ją praktycznie we wszystkich przetworzonych produktach spożywczych. Nadużywana wywołuje wiele skutków uboczych, które ostatecznie mogą zagrażać nie tylko naszemu zdrowiu, ale i życiu!

Korzyści ze stosowania naturalnej soli himalajskiej

Tymczasem naturalna, nierafinowana himalajska sól krystaliczna łączy w sobie moc 84 pierwiastków – mikro i makroelementów – chlorków, siarczanów i innych, także tych niezbędnych, m.in. wapnia, magnezu, potasu, chromu, czy cynku. Oczywiście sól himalajska to wciąż sól – dlatego najobficiej występującym w niej pierwiastkiem jest sód – jednak jego ilość jest znacząco mniejsza niż w wysoko przetworzonej soli kuchennej –  ok. 0,4 g sodu na jedną łyżeczkę soli himalajskiej w porównaniu z ponad 2 g tego pierwiastka w soli kuchennej mówi samo za siebie. Ponadto, sól himalajska, w przeciwieństwie do chemicznie uzyskanego, “czystego” NaCl – jest wysoko przyswajalna dla naszego organizmu. Zawarte w niej minerały biorą udział w praktycznie wszystkich procesach metabolicznych i biochemicznych, a elektrolity odgrywają znaczącą rolę w utrzymywaniu harmonii wszystkich elementów, komórek i tkanek w naszym ciele.

Sól himalajska stosowana regularnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego ciała – m.in.

  • wspiera działanie układu nerwowego i oddechowego

  • poprawia przewodnictwo nerwowe i komórkowe,

  • pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,

  • zapewnia stabilny poziom pH we wszystkich komórkach,

  • reguluje poziom wody w organizmie, poziom cukru we krwi,

  • łagodzi skurcze i zmniejsza ryzyko osteoporozy;

  • spowalnia procesy starzenia się organizmu!

Sól Himalajska może być z powodzeniem stosowana zarówno w kuchni, jak również w domowym SPA – można używać jej do kąpieli (odtruwających, regenerujących czy upiększających), inhalacji, a także jako składnik toniku do cery trądzikowej, atopowej i wymagającej. Ze względu na jej silnie detoksykujące działanie jest ona popularnym składnikiem leczniczych roztworów solankowych.

Analiza chemiczna soli: http://www.foodsalive.info/images/Chemical_Analysis%20_of_Himalayan_Salt

 

źródła:
http://www.undergroundhealthreporter.com/fact-or-myth-is-himalayan-salt-good-for-you/
http://www.atthemeadow.com/shop/Resources/Minerals-in-Pink-Himalayan-Salt
http://www.naturalnews.com/043692_Himalayan_salt_detoxify_mineral_deficiency.html

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 maja 2024 - 30 czerwca 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This