Przepisy
Jak gotować fasolę, by uniknąć wzdęć?
Rośliny strączkowe są cennym źródłem białka w naszej diecie oraz dobrym zamiennikiem mięsa, które w nadmiarze jest szkodliwe. Z pozycji Medycyny Chińskiej mięso jest produktem najbardziej gorącym termicznie, ale też jest bardzo potrzebne bo jest najbardziej...
Najlepszy przepis na zdrowe słodycze
Dzisiaj zapraszam po przepis na zdrowe słodycze. Jesień zawitała do nas zarówno w kalendarzu, jak i za oknem. A więc sezon na chłodne wieczory przy kominku z ulubioną książką i czymś do chrupania uważam za rozpoczęty! A co innego bardziej umili nasz czas jak nie...
Jak zrobić mleko kokosowe w domu?
Czy wiesz, że domowe mleko kokosowe jest banalnie proste w przygotowaniu i potrzeba do niego tylko dwóch składników? Dlatego warto poświęcić chwilę i przygotować je samemu, by było w 100% naturalne. Zatem jak zrobić mleko kokosowe w domu? Składniki: 1 szklanka wiórek...
Zakwas z buraków – przepis na zdrowie
Zakwas z buraków to tylko jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie tego niedocenianego warzywa. Tak to już jest - jak tanie, nasze, dostępne praktycznie cały rok, a..... to mało atrakcyjne. A może jednak przekonacie się? Intensywny zapach, burgundowy kolor i słodki...
Kulki mocy, czyli daktylowe praliny
Smak słodki wg tradycyjnej medycyny chińskiej jest smakiem odżywczym dlatego też mamy tak duże zapotrzebowanie na ten smak, zwłaszcza dzieci. Rosną potrzebują odżywienia, jednak niekoniecznie smak słodki musi być podawany w postaci standardowych słodyczy, lodów,...
Koktajl kokosowo-jaglany z awokado i granatem
Koktajl kokosowo-jaglany z awokado i granatem. Pyszny początek dnia regulujący naszą gospodarkę kwasowo-zasadową. Awokado i mleko kokosowe działają nawilżająco. Sprawdzi się również na wszystkie problemy żołądkowe i w przypadku nietoleracncji glutenu. Koktajl...
Kasza gryczana z kalafiorem i dressingiem imbirowym
Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. Białko zawarte w kaszy gryczanej jest lepiej przyswajalne przez nasz organizm niż ze zbóż. Dodatkowo jest bogate w aminokwasy. Propozycja na dziś to kasza gryczana podana z kalafiorem w...
Pieczone jabłko z kaszą i czerwoną kapustą
Pieczone jabłko to po raz kolejny ukłon w stronę smaków dzieciństwa, do których z chęcią wracamy w dorosłym życiu. Dzisiejsza propozycja pieczonego jabłka to nadzianie go kaszą jaglaną, aromatycznymi orzechami włoskimi, skąpanej słodkością daktyli z nutą cynamonu....
Pieczony pomidor z kaszą jaglaną i cukinią
Nadziewana papryka? Każdy ją uwielbia. Dziś proponuje wam zupełnie nowa wersja nadzianych warzyw tym razem królem jest nasz polski, cudownie pachnący i jędrny pan pomidor. Pieczony pomidor to bardzo szybkie danie. Z łatwością przygotujesz je w swoim domu. Dodatek...
Zupa pomidorowa z udziałem papryki, pesto i orzecha
Pomidory kojarzą nam się z pięknym słonecznym latem oraz rozchodzącym się w kuchni zapachem zupy pomidorowej. Dziś wariacja na temat ukochanej zupy pomidorowej z dzieciństwa. Zupa pomidorowa z udziałem papryki, pesto i orzechów włoskich Składniki na 2–4 porcje ✓...