Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /index.php:1) in /wp-content/plugins/pixelyoursite/includes/class-events-manager.php on line 574
Arbuz - czy wiesz, że pestki arbuza… - Koneser Zdrowia

Arbuz – czy wiesz, że pestki arbuza…

utworzone przez | lip 25, 2023 | Bez kategorii, DIETETYKA, Owoce

Arbuz, tropikalny owoc o zimnej termice i słodkim smaku, to doskonały sprzymierzeniec na letnie upały. Wybierany instynktownie w czasie upałów, arbuz oczyszcza i ochładza nasz organizm, łagodzi pragnienie, pobudza płyny w ciele, a także działa moczopędnie. Dodatkowo, jest pełen składników odżywczych, które pomagają utrzymać zdrowie i energię.

Pestki arbuza – małe czarne skarby natury

Pestki arbuza to prawdziwe bomby odżywcze. Mają jedną z najwyższych zawartości składników odżywczych spośród wszystkich nasion. Są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, minerały, takie jak: magnez, cynk i miedź oraz witaminy z grupy B. Po obróbce termicznej stają się chrupiącym dodatkiem do posiłków lub zdrową przekąską. Zalecane jest spożywanie kilku pestek dziennie.

Arbuz – ciekawe sposoby przygotowania

Medycyna Chińska twierdzi, że przygotowywanie posiłków na ciepło, pomaga nam uniknąć Wilgoci jesienią. Dlatego warto nauczyć się paru sposobów przygotowania Arbuza, by nie jeść go ciągle na surowo.

Grillowane arbuzy

  1. Dokładnie umyj arbuza. Pokrój go na trójkątne plastry, pozostawiając skórę – ułatwi to obracanie na grillu.
  2. Połóż plastry arbuza na ruszcie i grilluj je po około 2 minuty z każdej strony.
  3. Podawaj grillowane plastry arbuza od razu po zdjęciu z grilla. Mogą być one podane samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.

Kompot z arbuza

  1. Na kuchence umieść duży rondel, wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia.
  2. Miąższ arbuza obierz i pokrój na małe kawałki.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj kawałki arbuza i gotuj przez kilka minut, aż arbuz stanie się miękki.
  4. Wyłącz ogień i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Podawaj sam lub z dodatkiem daktyli oraz ulubionych przypraw.

Prażone pestki arbuza

  1. Oczyść pestki arbuza z resztek miąższu. Jeżeli są mokre, pozwól im wyschnąć lub je osusz.
  2. Na patelni, bez dodatku tłuszczu, praż pestki przez 2 minuty. Mieszaj regularnie, aby się nie przypaliły.
  3. Po prażeniu, odstaw pestki na bok, aby całkowicie ostygły.
  4. Prażone pestki arbuza mogą być serwowane jako chrupiący dodatek do posiłków lub spożywane osobno, jako zdrowa przekąska.

W miarę jak lato nabiera tempa, cieszmy się tym, co najlepsze – soczystym i orzeźwiającym smakiem arbuza. Ten owoc jest nie tylko symbolem lata, ale także źródłem dobroczynnych składników, które mogą poprawić nasze samopoczucie w gorące dni.

Mam nadzieję, że artykuł ten otworzył dla Was drzwi do nieznanych dotąd możliwości wykorzystania arbuza.

Czyż to nie cudowne, kiedy natura obdarza nas tak smacznym i zdrowym darem, jakim jest arbuz? Wykorzystajcie go w pełni i cieszcie się letnimi dniami.

Zajrzyj na mój kanał YouTube i obejrzyj najnowszy filmik na ten temat!

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

elzbieta kasztelaniec
Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This