SZKOLENIE

Jak prawidłowo zastosować smaki i termikę produktu, by odzyskać zdrowie?

Jak prawidłowo zastosować smaki i termikę produktu, by odzyskać zdrowie?

DATA SZKOLENIA

19 maja 2021 - 26 maja 2021

}

GODZINY SZKOLENIA

00:00 – 23:59

SZKOLENIE POPROWADZI:

Elżbieta Kasztelaniec

Kontakt:
Email: biuro@nona-polska.pl

Odżywianie według Pięciu Przemian to kluczowy element w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, dba o harmonię całego organizmu. Nie bez przyczyny dieta TCM nazywana jest profilaktyczną i leczniczą dietetyką. Jest to podstawowy filar uzdrawiania człowieka. Produkty spożywamy codziennie, poprzez prawidłowy dobór produktów zarówno dla dziecka i osoby dorosłej prowadzimy do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zwracam tu szczególną uwagę na takie elementy jak smak, termika, pory roku, pora dnia czy konstytucja organizmu.

Podstawy Dietetyki Medycyny Chińskiej

piec przemian

Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) to kilka tysięcy lat nieprzerwanej tradycji w zdobywaniu i pogłębianiu wiedzy dotyczącej człowieka i jego miejsca w świecie. Ten, prawdopodobnie najstarszy, system medyczny od co najmniej 5 tysięcy lat nie tylko efektywnie leczy, ale przede wszystkim stanowi doskonałą metodę profilaktyki zdrowotnej. Tradycyjna Medycyna Chińska stara się zgłębiać wiedzę dotyczącą zachowania zdrowia, koncentrując się na pytaniach, jaki styl życia jest korzystny dla człowieka pod kątem sposobu odżywiania, odpowiedniej ilości snu, ćwiczeń, życia seksualnego i wielu innych czynników.

Szkolenie trwa 1h 40 min., a dostęp do niego będzie przez 6 miesięcy.

Na szkoleniu z Podstaw Dietetyki Medycyny Chińskiej dowiesz się:

  • Podstawowe pojęcia z zakresu Medycyny Chińskiej – Qi, Yang, Yin
  • Różnice pomiędzy dietetyką klasyczną, a chińską
  • Czym jest choroba
  • Zasady dietetyki energetycznej
  • Zdrowe odżywianie
  • Śmieciowe produkty
  • Ogólne zalecenia dietetyczne
  • Co wyeliminować z diety?
  • Praktyczne porady

 

 

Smaki według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

smaki

Rozróżniamy 5 smaków: słodki, ostry, słony, kwaśny i gorzki. Każdy z nich ma określone działanie na nasz organizm, dlatego w każdym posiłku powinny znaleźć się wszystkie. Dlaczego i w jaki sposób działają na nasz organizm? Dowiesz się tego na szkoleniu!

Szkolenie trwa 1h 25 min., a dostęp do niego będzie przez 6 miesięcy.

Na module o smakach zostaną poruszone takie zagadnienia jak:

  • Podział na smaki wg TCM
  • Smaki i ich powiązanie z narządami
  • Smaki i ich działanie na nasz organizm
  • Wskazania i przeciwwskazania do stosowania danego smaku
  • Przykłady posiłków wg Pięciu Smaków
  • Cykl odżywczy wg TCM

 

Natura Termiczna Produktu

termika

Zdrowa kuchnia ma być smaczna i sycąca, codzienne posiłki mogą służyć naszemu zdrowiu, a także chronić nas przed chorobami. Odżywianie według 5 przemian nie wymaga większego nakładu czasu, jeśli gotujemy na co dzień. Podstawą zdrowia wg TCM jest prawidłowa dieta, dobrze dobrana dla danego pacjenta, do pory roku, klimatu, konstytucji czy wieku pacjenta. Jedną z kwestii ważnych przy diecie wg TCM jest termika produktu, dostosowanie jej do konstytucji organizmu.

Szkolenie trwa 1h 32min., a dostęp do niego będzie przez 6 miesięcy.

Zagadnienia omawiane na szkoleniu:

  • Podział na termikę wg TCM
  • Natura termiczna i jej działanie na nasz organizm
  • Wskazania i przeciwwskazania do stosowania w codziennym odżywianiu
  • Dostosowanie termiki do konstytucji organizmu
  • Typ gorący i zimny
  • Ochładzające i ogrzewające metody przygotowywania posiłków

 

bonus
Uczestnicy otrzymują dostęp do nagrań przez 6 miesięcy. Odpowiedzi będą do każdego modułu, czyli będzie to 3 x 30 min, a to dodatkowe 1,5 godziny cennej wiedzy.
q&a
przykladowe przepisy

faq

Jak długo trwa szkolenie?

Aby przejść cały proces krok po kroku, szkolenie jest podzielone na moduły. Zaczynamy od postaw dietetyki. Dowiemy się które produkty służą nam wszystkim, a które szkodzą. Na kolejnej sesji będą omawiane smaki, następnie termika. Sama teoria skupiająca się na tym, co z czym łączyć to za mało. Trzeba precyzyjnie dobrać produkty indywidualnie dla każdej osoby. Składa się na to 3 wykłady po około 1,5h + 3×30 minut odpowiedzi na pytania.

Skąd wziąć chińskie produkty do gotowania?

Nie gotujemy na produktach pochodzących z Chin, tylko zgodnie z zasadą dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. To istotna różnica.

Skąd mam wiedzieć, że Dieta Medycyny Chińskiej działa?

Jest to tradycja licząca aż 3000 lat i nie zmienia swoich zasad w przeciwieństwie do tak zwanych “diet cud”, które co 10-15 lat pokazują swoje negatywne oblicza.

Skąd mam wiedzieć, które produkty są dobre, a które złe?

W Medycynie Chińskiej nie ma produktów złych czy dobrych. Są produkty wskazane lub niewskazane, ale tylko i wyłącznie dla danej osoby. Przykładem może być mleko – jednym będzie szkodzić, a innym pomagać w konkretnie określonych sytuacjach takich jak suchy kaszel czy ogólnym problemem z suchością. Innym przykładem mogą być “teoretycznie zdrowe” sałaty – dla osób z gorącem będą bardzo wskazane, a dla osób wychłodzonych wręcz przeciwnie. Pomijamy oczywiście produkty, które nie służą wszystkim chociażby fast-foody czy produkty wysokoprzetworzone. O tym będzie mowa już w pierwszej części szkolenia.

Gdzie znajdę informacje o prowadzącym?

Szkolenie prowadzi Elżbieta Kasztelaniec – Mikrobiolog, Dietetyk Medycyny Chińskiej.

SZKOLENIE POPROWADZI:

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

Mikrobiologię ukończyła w 1985 r. dlatego też wszelkie choroby skóry oraz oczyszczanie organizmu z toksyn czy pasożytów są jej doskonale znane. W swej pracy stosuje naturalne metody łącząc możliwości medycyny klasycznej i medycyny chińskiej.

Udziela porad żywieniowych w oparciu o zasady Profilaktycznej i Leczniczej Dietetyki Medycyny Chińskiej dla dzieci i dorosłych w różnych stanach chorobowych począwszy od przeziębień, poprzez choroby skóry do wielu chorób przewlekłych.

Kuracje przeprowadza holistycznie traktując element diety jako najważniejszy czynnik, a w razie potrzeby wspiera suplementacją, masażem bańkami czy akupunkturą ucha. Prowadzi kursy na temat zdrowego odżywiania w oparciu o zasady Tradycyjnej Medycyny Chińskiej