Podstawy Dietetyki Medycyny Chińskiej
Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) to kilka tysięcy lat nieprzerwanej tradycji w zdobywaniu i pogłębianiu wiedzy dotyczącej człowieka i jego miejsca w świecie. Ten, prawdopodobnie najstarszy, system medyczny od co najmniej 5 tysięcy lat nie tylko efektywnie leczy, ale przede wszystkim stanowi doskonałą metodę profilaktyki zdrowotnej. Tradycyjna Medycyna Chińska stara się zgłębiać wiedzę dotyczącą zachowania zdrowia, koncentrując się na pytaniach, jaki styl życia jest korzystny dla człowieka pod kątem sposobu odżywiania, odpowiedniej ilości snu, ćwiczeń, życia seksualnego i wielu innych czynników.
Szkolenie trwa 1h 40 min., a dostęp do niego będzie przez 6 miesięcy.
Na szkoleniu z Podstaw Dietetyki Medycyny Chińskiej dowiesz się:
- Podstawowe pojęcia z zakresu Medycyny Chińskiej – Qi, Yang, Yin
- Różnice pomiędzy dietetyką klasyczną, a chińską
- Czym jest choroba
- Zasady dietetyki energetycznej
- Zdrowe odżywianie
- Śmieciowe produkty
- Ogólne zalecenia dietetyczne
- Co wyeliminować z diety?
- Praktyczne porady
Smaki według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Rozróżniamy 5 smaków: słodki, ostry, słony, kwaśny i gorzki. Każdy z nich ma określone działanie na nasz organizm, dlatego w każdym posiłku powinny znaleźć się wszystkie. Dlaczego i w jaki sposób działają na nasz organizm? Dowiesz się tego na szkoleniu!
Szkolenie trwa 1h 25 min., a dostęp do niego będzie przez 6 miesięcy.
Na module o smakach zostaną poruszone takie zagadnienia jak:
- Podział na smaki wg TCM
- Smaki i ich powiązanie z narządami
- Smaki i ich działanie na nasz organizm
- Wskazania i przeciwwskazania do stosowania danego smaku
- Przykłady posiłków wg Pięciu Smaków
- Cykl odżywczy wg TCM
Natura Termiczna Produktu
Zdrowa kuchnia ma być smaczna i sycąca, codzienne posiłki mogą służyć naszemu zdrowiu, a także chronić nas przed chorobami. Odżywianie według 5 przemian nie wymaga większego nakładu czasu, jeśli gotujemy na co dzień. Podstawą zdrowia wg TCM jest prawidłowa dieta, dobrze dobrana dla danego pacjenta, do pory roku, klimatu, konstytucji czy wieku pacjenta. Jedną z kwestii ważnych przy diecie wg TCM jest termika produktu, dostosowanie jej do konstytucji organizmu.
Szkolenie trwa 1h 32min., a dostęp do niego będzie przez 6 miesięcy.
Zagadnienia omawiane na szkoleniu:
- Podział na termikę wg TCM
- Natura termiczna i jej działanie na nasz organizm
- Wskazania i przeciwwskazania do stosowania w codziennym odżywianiu
- Dostosowanie termiki do konstytucji organizmu
- Typ gorący i zimny
- Ochładzające i ogrzewające metody przygotowywania posiłków