DIETETYKA Obiady Odżywianie wg TCM Przekąski PRZEPISY Śniadania Zboża

Ochładzająca sałatka z kaszą jaglaną wg Pięciu Przemian

lip 6, 2020

Kasza jaglana to produkt, który można przyrządzić na milion sposobów, od dań wytrawnych, aż po słodkie. Wszystko zależy od naszych osobistych upodobań, ale jedno jest pewne – kasza jaglana to doskonała baza do budowania zdrowych, smacznych oraz sycących posiłków, jak na przykład… przepyszna sałatka z kaszą jaglaną! Taka opcja jest bardzo dobrym rozwiązaniem na upalne dni lub dla osób, które mają w sobie dużo Gorąca.

Kasza jaglana, czyli rola zbóż w diecie

Kasza jaglana to bogate źródło witaminy E i B. Ponadto zawiera magnez, potas, żelazo, fosfor czy żelazo. Zawarte w niej antyoksydanty wspierają walkę z wolnymi rodnikami, przez co przyczyniają się do opóźnienia procesów starzenia. Ważnym składnikiem kaszy jaglanej jest z pewnością krzem – pierwiastek odpowiedzialny za prawidłowy rozwój kości, przyspiesza regenerację stawów po urazach, kontuzjach oraz zapobiega ich odwapnieniu. Ma również pozytywny wpływ na włosy, skórę, paznokcie i prawidłową przemianę materii. Korzystnie wpływa na układ krwionośny, zapobiegając powstawaniu w nich cholesterolu. Zasadotwórcza rola kaszy jaglanej objawia się w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej, co pomaga odkwasić organizm. Z kolei lecytyna pomaga zadbać o pamięć i koncentrację.

Z pozycji Medycyny Chińskiej kasza jaglana ma smak słodki, który uważany jest za smak budulcowy, wzmacniający organizm. Może być dobrą alternatywą dla słodyczy. Jeśli w naszej diecie dostarczamy odpowiednią ilość smaku słodkiego, ale w tej wzmacniającej formie powinno powoli kształtować się prawidłowe zapotrzebowanie na “słodkie”. Jaglanka ma także termikę neutralną, co skutkuje tym, że odżywia zarówno nasz korzeń Yin i korzeń Yang. Można podawać ją z wieloma innymi produktami, zachowując zasadę odżywiania wg Pięciu Przemian, aby w jednym posiłku znalazły się wszystkie smaki, czyli:

  • Smak słodki
  • Smak ostry
  • Smak słony
  • Smak kwaśny
  • Smak gorzki
sałatka z kaszą jaglaną

Kasza jaglana – dla kogo?

  • Ze względu na lekkostrawność kasza jaglana jest polecana dla wszystkich, a w szczególności dla osób mających problemy związane z trawieniem.
  • Krzem wpływa pozytywnie na przemianę materii, co ułatwia odchudzanie i utrzymanie zdrowej, zbilansowanej diety (jego niedobór jest częstą przyczyną u osób mających problem z nadwagą).
  • Kasza jaglana nie zawiera glutenu, przez co może być z powodzeniem spożywana przez osoby z celiakią.
  • Lekkostrawna kasza jaglana może być również wprowadzana do diety niemowląt jako jeden z pierwszych posiłków w postaci mleczka.

Pomysł na… kaszę jaglaną

Kaszę jaglaną można przyrządzić na naprawdę wiele sposobów! Jest lekkostrawna i sycąca, dlatego można podawać ją na przykład na śniadanie, ugotowaną w wodzie lub w mleku z dodatkiem bakalii czy owoców. Jaglanka może być spożywana do obiadu jako zamiennik ziemniaków, makaronu, ryżu. Jako dodatek do mięs, warzyw czy zup. Dobrym wyborem będą również placuszki z kaszy jaglanej z dużą ilością, które dostarczą organizmowi wiele składników odżywczych. Opcją na słodko może być np. kakaowy budyń jaglany, przyrządzony według własnego uznania. Z kolei kleik z kaszy jaglanej to posiłek podawany osobom chorym, wycieńczonym, osobom po operacji, jako źródło witamin i minerałów pomaga on im nabrać sił witalnych.

U mnie kasza jaglana praktycznie zawsze jest dostępna. Zawsze gotuję większą ilość i w zależności od potrzeby i możliwości czasowych wykorzystuję ją do różnych zup, sałatek, placków, naleśników. Osobiście preferuję na wodzie, gdyż w naszym klimacie mamy bardzo dużo Wilgoci, a mleko jest wilgociotwórcze.

Ochładzająca sałatka z kaszą jaglaną

Składniki:

  • Smak słodki kasza jaglana, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, avocado, gruszka, płatki migdałów, oliwa z oliwek
  • Smak ostry – pieprz, listki mięty, rzodkiewka
  • Smak słony – sól
  • Smak kwaśny – żurawina, sok z granatu, winogrona, roszponka
  • Smak gorzki – kurkuma

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną zwykle mam w lodówce, przygotowaną wg przepisu
  2. Na talerzu ułożyć roszponkę, trochę ulubionych bakalii
  3. Dołożyć kaszę i pozostałe składniki
  4. Polać oliwką z oliwek i sokiem z granatów

Sałatkę z kaszą jaglaną można oczywiście udoskonalać i dodawać składniki według własnego gustu i uznania. Zamiast sałaty można dodać np. szpinak, rukolę, sałatę lodową, jarmuż czy inną zieleninę, ważne, aby wszystkie smaki znalazły się na talerzu pełnym sałatki. Sól i kurkuma użyte były do gotowania jaglanki.

Smacznego!

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej