Wiedza

Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, podstawach Medycyny Chińskiej, schorzeniach i ziołolecznictwie

kudzu
DIETETYKA Przyprawy WZORCE PATOLOGII Zakwaszenie organizmu ZIOŁOLECZNICTWO

Kuzu (Kudzu) – niezwykła roślina, która zadba o Twoje zdrowie

Pomoże każdemu rozprawić się z nałogiem, a jednocześnie uzupełni niedobory żelaza, odkwasi organizm, oczyści go z toksyn, pozytywnie wpłynie na przemianę materii i ogólne samopoczucie – o czym mowa?

Czytaj więcej
kardamon
DIETETYKA Przyprawy

Sha Ren, czyli kardamon i jego lecznicze działanie

Czy wiesz, że kardamon ma smak ostry i jest ogrzewający? To jedna z najdroższych przypraw na świecie, znana od zarania dziejów. Zwany również królową przypraw (królem jest dobrze nam znany pieprz), ma charakterystyczny ostry, ciepły i niezwykle aromatyczny, korzenny bukiet, słodko-ostry smak z wyczuwalną kamforowo-cytrynową nutą. Rodem ze wschodu, gdzie dziko porasta lasy południowych Indii. […]

Czytaj więcej
sok z czarnej rzepy
DIETETYKA Napoje PRZEPISY Warzywa

Sok z czarnej rzepy

Czarna rzepa (czarna rzodkiew) zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy C i A. Jest źródłem dobrze przyswajalnych pierwiastków; potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne, które posiadają cenne związki siarki. Pierwiastek ten ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu usprawnia działanie stawów oraz zapobiega ponownemu nawrotowi ich dysfunkcji. Siarka pozwala również zachować […]

Czytaj więcej
Sok z żurawiny
DIETETYKA Napoje Owoce PRZEPISY

Sok z żurawiny

Owoce żurawiny są ważnym i pożywnym komponentem codziennej, zdrowej diety. Pochodzące z kontrolowanych, ekologicznych upraw szczególnie dużo zawierają istotnych dla ludzkiego organizmu polifenoli. Żurawina jest jednym z owoców o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy. Żurawina jest cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C i z tego powodu zalecano sok z żurawiny na przeziębienie. Picie dużej ilości soku […]

Czytaj więcej
DIETETYKA Oczyszczanie organizmu Warzywa WZORCE PATOLOGII Zakwaszenie organizmu

Pozbądź się zakwaszenia organizmu

Brak energii i ciągłe uczucie zmęczenia, bóle mięśniowe, problemy z cerą, koncentracją i pamięcią, wahania wagi i nastroju, niestrawność i nudności, obłożony język, nieprzyjemne doznania smakowe w ustach, obniżona odporność organizmu i podatność na infekcje wirusowo-bakteryjne… coś ci to przypomina? To szerokie spektrum objawów, wcale nie musi wskazywać na szereg dolegliwości, bo ich przyczyna może […]

Czytaj więcej
Nalewki i mikstury PRZEPISY Przeziębienia WZORCE PATOLOGII

Napar z kwiatu lipy z sokiem malinowym

Stosowały go już nasze babcie i prababcie – sprawdzony sposób na przeziębienie, czyli napar z kwiatu lipy z sokiem malinowym!

Czytaj więcej
1 20 21 22 29

Prezent dla Ciebie

Bezpłatny ebook

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Gdzie wysłać prezent?

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie