DIETETYKA Odżywianie wg TCM Owoce ZIOŁOLECZNICTWO

Daktyle czerwone (Da Zao), czyli owoc głożyny

wrz 25, 2020

Daktyle czerwone (Da Zao), czyli inaczej owoc głożyny pospolitej lub daktyle chińskie to w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, znany i ceniony od lat naturalny środek na kompleksowe wzmocnienie i regenerację organizmu! Zauważono, że chińskie daktyle korzystnie wpływają m.in. na układ pokarmowy, czy krążenie krwi. Jednak, przede wszystkim dodają sił witalnych w przypadku osłabionego chorobą, wysiłkiem lub zmęczeniem organizmu oraz umysłu. W Europie dostępne są głównie w formie suszonej i przypominają duże rodzynki.

Owoc daktyla czerwonego to „kulinarne zioło” co oznacza wiele możliwości jego zastosowania. Można je spożywać w formie naparu, jako dodatek do kompotów, rosołów, zup mocy, bogatych w wartości odżywcze owsianek czy koktajlów. Zaleca się spożywać od 3-12 sztuk dziennie (10-30 g).

daktyle

Daktyle czerwone wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

✓   Nazwa chińska – Da Zao

✓   Natura termiczna – neutralne

✓   Smak – słodki

✓   System narządów – Śledziona, Żołądek

✓   Działanie

Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, daktyle czerwone wykazują działanie tonizujące i wzmacniające Qi. Tonifikują Śledzionę, przez co korzystnie oddziaływują na zmęczony, słaby, wyczerpany leczeniem, chorobą organizm. Pomagają mu przywrócić utracone siły witalne i energię życiową. Co więcej, działają holistycznie, dlatego przyczyniają się do odbudowy krwi, uregulowania funkcjonowania układu pokarmowego, czy też przyspieszenia porostu włosów, paznokci i regeneracji naskórka. Pozwalają uspokoić Ducha, szczególnie przy objawach wycieńczenia, bladej skóry czy zaburzeniach emocjonalnych, wynikających z problemów w funkcjonowaniu narządów zewnętrznych.

✓   Wskazania

Są polecane przy występowaniu krótkiego oddechu, braku apetytu, luźnych stolcach, spowodowanych niedoborem w Śledzionie i Żołądku. Zauważono także właściwości łagodzące zbyt gwałtowne działanie innych ziół.

daktyle

✓   Sposoby zastosowania

  • jako dodatek do kleiku ryżowego czy owsianki (po uprzednim namoczeniu)
  • stosowane zewnętrznie razem z olejem sezamowym przy toksycznych obrzękach
  • stosowane miejscowo jako kataplazm z Mirabilitum (mang xiao) i redix et Rhizoma Rhei (da huang) w stanach ostrych ropnia jelit
  • mogą stanowić przegryzę, ale także jako dodatek do herbat, kompotów
  • Dodatek do rosołów, zup mocy
  • winko daktylowe, które wzmacnia i porusza krew

✓   Przeciwwskazania

Da Zao, czyli daktyle czerwone sprzyjają powstawaniu Wilgoci i Gorąca, dlatego może spowodować uczucie pełności w Środkowym Ogrzewaczu. W związku z tym jest przeciwwskazane w problemach związanych z zastojem pożywienia, wzdęciami, pasożytami jelitowymi czy też chorobami wynikającymi z Wilgoci. Owoce te mogą również działać drażniąco na skórę, co za tym idzie, nie powinny być stosowane zewnętrznie przez długi czas bądź spożywane przez osoby posiadające problemy z jamą ustną.

Z daktyli można także wykonać smaczną przekąskę, deser – kulki mocy, świetnie sprawdzające się dla naszych milusińskich. Propozycją dla dorosłych jest winko daktylowe, które pite regularnie wzmacnia krew i poprawia ogólne samopoczucie.

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej