Daktyle czerwone (Da Zao), czyli owoc głożyny - Koneser Zdrowia

Daktyle czerwone (Da Zao), czyli owoc głożyny

utworzone przez | wrz. 25, 2020 | DIETETYKA, Odżywianie wg TCM, Owoce, ZIOŁOLECZNICTWO

Daktyle czerwone (Da Zao), czyli inaczej owoc głożyny pospolitej lub daktyle chińskie to w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, znany i ceniony od lat naturalny środek na kompleksowe wzmocnienie i regenerację organizmu! Zauważono, że chińskie daktyle korzystnie wpływają m.in. na układ pokarmowy, czy krążenie krwi. Jednak, przede wszystkim dodają sił witalnych w przypadku osłabionego chorobą, wysiłkiem lub zmęczeniem organizmu oraz umysłu. W Europie dostępne są głównie w formie suszonej i przypominają duże rodzynki.

Owoc daktyla czerwonego to „kulinarne zioło” co oznacza wiele możliwości jego zastosowania. Można je spożywać w formie naparu, jako dodatek do kompotów, rosołów, zup mocy, bogatych w wartości odżywcze owsianek czy koktajlów. Zaleca się spożywać od 3-12 sztuk dziennie (10-30 g).

daktyle

Daktyle czerwone wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

  • Nazwa chińska – Da Zao
  • Natura termiczna – neutralne
  • Smak – słodki
  • System narządów – Śledziona, Żołądek

Działanie

Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, daktyle czerwone wykazują działanie tonizujące i wzmacniające Qi. Tonifikują Śledzionę, przez co korzystnie oddziaływują na zmęczony, słaby, wyczerpany leczeniem, chorobą organizm. Pomagają mu przywrócić utracone siły witalne i energię życiową. Co więcej, działają holistycznie, dlatego przyczyniają się do odbudowy krwi, uregulowania funkcjonowania układu pokarmowego, czy też przyspieszenia porostu włosów, paznokci i regeneracji naskórka. Pozwalają uspokoić Ducha, szczególnie przy objawach wycieńczenia, bladej skóry czy zaburzeniach emocjonalnych, wynikających z problemów w funkcjonowaniu narządów zewnętrznych.

Wskazania

Są polecane przy występowaniu krótkiego oddechu, braku apetytu, luźnych stolcach, spowodowanych niedoborem w Śledzionie i Żołądku. Zauważono także właściwości łagodzące zbyt gwałtowne działanie innych ziół.

daktyle

Sposoby zastosowania

  • jako dodatek do kleiku ryżowego czy owsianki (po uprzednim namoczeniu)
  • stosowane zewnętrznie razem z olejem sezamowym przy toksycznych obrzękach
  • stosowane miejscowo jako kataplazm z Mirabilitum (mang xiao) i redix et Rhizoma Rhei (da huang) w stanach ostrych ropnia jelit
  • mogą stanowić przegrykę, ale takze jako dodatek do herbat, kompotów
  • Dodatek do rosołów, zup mocy
  • winko daktylowe, które wzmacnia i porusza krew

Przeciwwskazania

Da Zao, czyli daktyle czerwone sprzyjają powstawaniu Wilgoci i Gorąca, dlatego może spowodować uczucie pełności w Środkowym Ogrzewaczu. W związku z tym jest przeciwwskazane w problemach związanych z zastojem pożywienia, wzdęciami, pasożytami jelitowymi czy też chorobami wynikającymi z Wilgoci. Owoce te mogą również działać drażniąco na skórę, co za tym idzie nie powinny być stosowane zewnętrznie przez długi czas bądź spożywane przez osoby posiadające problemy z jamą ustną.

Z daktyli można także wykonać smaczną przekąskę, deser – kulki mocy, świetnie sprawdzające się dla naszych milusińskich. Propozycją dla dorosłych jest winko daktylowe, które pite regularnie wzmacnia krew i poprawia ogólne samopoczucie.

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This