DIETETYKA Nalewki i mikstury Napoje Odżywianie wg TCM PRZEPISY

Jak przygotować winko daktylowe?

mar 16, 2021

Wino z czerwonych daktyli, zwanych również Da Zao, wspomaga regenerację organizmu oraz odbudowę krwi. Krew wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ma za zadanie odżywiać ciało i uzupełniać działanie Qi. Dlatego, odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym funkcjonowaniu i ma wpływ na nasze dobre samopoczucie oraz stan ducha. Co więcej, niedobór krwi może powodować zaniepokojenie, rozdrażnienie, niezadowolenie, a także bolesne miesiączki czy suchość skóry. Wino z czerwonych daktyli pite regularnie wspomoże pracę organizmu i pozytywnie wpłynie na pracę krwiobiegu.

Daktyle według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Daktyle czerwone inaczej owoc głożyny pospolitej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ma smak słodki, wzmacnia Śledzionę i pomanaża Qi, ma neutralną naturę termiczną. Tak zwane, Da Zao zaleca się spożywać w celu wzmocnienia i regeneracji. Owoc daktyla czerwonego spożywany regularnie pomaga uspokoić rozdrażnienie i zachować pogodę ducha. Przede wszystkim, odżywia krew i poprawia jej jakość, działa w przypadku osłabienia i bladości twarzy. Usuwa także zastoje krwi. Daktyle zawierają witaminy A1, C, B1, B2 i PP, oraz niacynę, potas, ryboflawinę, magnez, mangan, wapń. Tradycyjna Medycyna Chińska klasyfikuje Da Zao jako należące do przemiany ziemi. „Chleb życia” to określenie dla daktyli, natomiast „drzewo życia” – dla palm daktylowych.

daktyle

Przepis na winko daktylowe

Wykonanie i składniki:

Wykonanie winka daktylowego jest bardzo proste i nie wymaga użycia dużej ilości składników. 100 gram daktyli czerwonych zalewamy butelką czerwonego wina wytrawnego. Zalecamy użycie dobrej jakości wina. Odstawiamy na od 14 do 28 dni. Następnie, pijemy regularnie 50 ml dziennie.

Winko można zrobić z samych daktyli czerwonych, ale można tez dołożyć troszkę skrórki z mandarynki, która wzmocni działanie rozpraszające. Dodatkowo jagody goji, daktyle longan, korzeń arycdziegla, pestki brzoskwini czy korę cynamonowca. Po prostu dokładamy to co mamy, nie martwiąć się, ze nie mamy jednego ze składników. Najważniejsze są daktyle czerwone i czerwone wino wytrawne, co doda nam energii i poruszy zastoje krwi (objawem zastoju kriw m.in są skrzepy w krwi miesiączkowej, pajączki, żylaki.

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, wino należy do przemiany ognia, podobnie jak serce i krwiobieg. To znaczy, że w połączeniu z daktylami, bardzo korzystnie oddziałuje na krwiobieg i śledzionę. Dobrze wpłynie także na nasze ogólne samopoczucie i podniesie ilość energii witalnej na co dzień.

wino daktylowe

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej