Jak przygotować winko daktylowe? - Koneser Zdrowia

Jak przygotować winko daktylowe?

utworzone przez | mar 16, 2021 | DIETETYKA, Nalewki Mikstury, Napoje, Odżywianie wg TCM, PRZEPISY

Wino z czerwonych daktyli, zwanych również Da Zao, wspomaga regenerację organizmu oraz odbudowę krwi. Krew wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ma za zadanie odżywiać ciało i uzupełniać działanie Qi. Dlatego, odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym funkcjonowaniu i ma wpływ na nasze dobre samopoczucie oraz stan ducha. Co więcej, niedobór krwi może powodować zaniepokojenie, rozdrażnienie, niezadowolenie, a także bolesne miesiączki czy suchość skóry. Wino z czerwonych daktyli pite regularnie wspomoże pracę organizmu i pozytywnie wpłynie na pracę krwiobiegu.

Daktyle według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Daktyle czerwone inaczej owoc głożyny pospolitej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej ma smak słodki, wzmacnia Śledzionę i pomanaża Qi, ma neutralną naturę termiczną. Tak zwane, Da Zao zaleca się spożywać w celu wzmocnienia i regeneracji. Owoc daktyla czerwonego spożywany regularnie pomaga uspokoić rozdrażnienie i zachować pogodę ducha. Przede wszystkim, odżywia krew i poprawia jej jakość, działa w przypadku osłabienia i bladości twarzy. Usuwa także zastoje krwi. Daktyle zawierają witaminy A1, C, B1, B2 i PP, oraz niacynę, potas, ryboflawinę, magnez, mangan, wapń. Tradycyjna Medycyna Chińska klasyfikuje Da Zao jako należące do przemiany ziemi. “Chleb życia” to określenie dla daktyli, natomiast “drzewo życia” – dla palm daktylowych.

daktyle

Przepis na winko daktylowe

Wykonanie i składniki:

Wykonanie winka daktylowego jest bardzo proste i nie wymaga użycia dużej ilości składników. 100 gram daktyli czerwonych zalewamy butelką czerwonego wina wytrawnego. Zalecamy użycie dobrej jakości wina. Odstawiamy na od 14 do 28 dni. Następnie, pijemy regularnie 50 ml dziennie.

Winko można zrobić z samych daktyli czerwonych, ale można tez dołożyć troszkę skrórki z mandarynki, która wzmocni działanie rozpraszające. Dodatkowo jagody goji, daktyle longan, korzeń arycdziegla, pestki brzoskwini czy korę cynamonowca. Po prostu dokładamy to co mamy, nie martwiąć się, ze nie mamy jednego ze składników. Najważniejsze są daktyle czerwone i czerwone wino wytrawne, co doda nam energii i poruszy zastoje krwi (objawem zastoju kriw m.in są skrzepy w krwi miesiączkowej, pajączki, żylaki.

Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, wino należy do przemiany ognia, podobnie jak serce i krwiobieg. To znaczy, że w połączeniu z daktylami, bardzo korzystnie oddziałuje na krwiobieg i śledzionę. Dobrze wpłynie także na nasze ogólne samopoczucie i podniesie ilość energii witalnej na co dzień.

wino daktylowe

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This