Żurawina – owoc ten od zarania dziejów był znany naszym babciom. Jakie są najistotniejsze walory zdrowotne żurawiny?
- Żurawina przede wszystkim zawiera związki, które ograniczają przyczepność bakterii E. Coli do ścian układu moczowego, dzięki czemu jest świetnym narzędziem do walki i zapobiegania infekcjom ze strony właśnie układu moczowego. A kto z nas miał kiedykolwiek zapalenie pęcherza moczowego – wie, jakie to nieprzyjemne i uciążliwe!
- Wpływa na obniżenie frakcji cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu), przy czym zwiększa stężenie cholesterolu HDL (tzw. dobrego cholesterolu), dzięki czemu przeciwdziała chorobom układu krążenia, np. miażdżycy, nadciśnieniu
- Błonnik pokarmowy zawarty w owocach świetnie wpływa na prawidłową perystaltykę jelit, poprawiając wchłanianie składników odżywczych, a także eliminuje zaparcia
- Antyoksydanty wpływają na wzmocnienie odporności i niszczą wolne rodniki, dzięki czemu procesy starzenia organizmu zostają spowalniane
- Duża zawartość żelaza jest pomocna przy leczeniu lub zapobieganiu anemii
- Ogólne działanie przeciwbakteryjne pomaga zwalczać wszelkiego rodzaju zakażenia, opryszczki, pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn
- Szereg witamin i minerałów wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu
Żurawina – zastosowanie
- W kuchni: spożywana najczęściej w postaci surowych owoców, jako dodatek do owsianki, deserów, koktajli, ciast, dań mięsnych. Świetnie smakuje również sok z żurawiny!
- W kosmetyce: stosowana w kosmetykach, a także w salonach SPA – dzięki właściwościom antybakteryjnym, nawilżającym, odżywczym czy w seriach kosmetyków przeciw starzeniu się skóry
- W leczeniu: najbardziej popularnym zastosowaniem są właściwości leczące oraz zapobiegające powstawaniu zapaleń narządów układu moczowego
Spożywajmy żurawinę w postaci surowej oraz soku, na zdrowie!