DIETETYKA Owoce ZIOŁOLECZNICTWO

Żurawina

kwi 19, 2014

Żurawina – owoc ten od zarania dziejów był znany naszym babciom. Jakie są najistotniejsze walory zdrowotne żurawiny?

  • Żurawina przede wszystkim zawiera związki, które ograniczają przyczepność bakterii E. Coli do ścian układu moczowego, dzięki czemu jest świetnym narzędziem do walki i zapobiegania infekcjom ze strony właśnie układu moczowego. A kto z nas miał kiedykolwiek zapalenie pęcherza moczowego – wie, jakie to nieprzyjemne i uciążliwe!
  • Wpływa na obniżenie frakcji cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu), przy czym zwiększa stężenie cholesterolu HDL (tzw. dobrego cholesterolu), dzięki czemu przeciwdziała chorobom układu krążenia, np. miażdżycy, nadciśnieniu
  • Błonnik pokarmowy zawarty w owocach świetnie wpływa na prawidłową perystaltykę jelit, poprawiając wchłanianie składników odżywczych, a także eliminuje zaparcia
  • Antyoksydanty wpływają na wzmocnienie odporności i niszczą wolne rodniki, dzięki czemu procesy starzenia organizmu zostają spowalniane
  • Duża zawartość żelaza jest pomocna przy leczeniu lub zapobieganiu anemii
  • Ogólne działanie przeciwbakteryjne pomaga zwalczać wszelkiego rodzaju zakażenia, opryszczki, pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn
  • Szereg witamin i minerałów wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu

Żurawina – zastosowanie

  • W kuchni: spożywana najczęściej w postaci surowych owoców, jako dodatek do owsianki, deserów, koktajli, ciast, dań mięsnych. Świetnie smakuje również sok z żurawiny!
  • W kosmetyce: stosowana w kosmetykach, a także w salonach SPA – dzięki właściwościom antybakteryjnym, nawilżającym, odżywczym czy w seriach kosmetyków przeciw starzeniu się skóry
  • W leczeniu: najbardziej popularnym zastosowaniem są właściwości leczące oraz zapobiegające powstawaniu zapaleń narządów układu moczowego

Spożywajmy żurawinę w postaci surowej oraz soku, na zdrowie!

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej