Kolacje Obiady PRZEPISY

Zupa pomidorowa z udziałem papryki, pesto i orzecha

lis 14, 2016

Pomidory kojarzą nam się z pięknym słonecznym latem oraz rozchodzącym się w kuchni zapachem zupy pomidorowej. Dziś wariacja na temat ukochanej zupy pomidorowej z dzieciństwa.

Zupa pomidorowa z udziałem papryki, pesto i orzechów włoskich

Składniki na 2-4 porcje:

✓  3–4 czerwone papryki

✓  4 pomidory lub 1 puszka konserwowych

✓  3/4 litra wody

✓  2 suszone daktyle (opcjonalnie)

✓  1 cebula (opcjonalnie)

✓  2 ząbki czosnku

✓  1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego rozmarynu

✓  1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianku

✓  szczypta kurkumy

✓  skórka starta z 0,5 cytryny (opcjonalnie)

✓  2–4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie)

✓  sól morska lub himalajska

✓  2–4 orzechy włoskie

✓  świeża bazylia

Zielone pesto

✓  1,5 szklanki rukoli lub natki pietruszki

✓  sok z 1/3 cytryny

✓  1 duża łyżka uprażonych nasion słonecznika

✓  4 łyżki oliwy

✓  sól morska lub himalajska do smaku

✓  woda źródlana lub mineralna

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Papryki ułóż w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20–30 minut. Wyciągnij i przełóż do miski, przykryj talerzem i odstaw na 15 minut. Kiedy ostygną, obierz je delikatnie ze skórki.

Pomidory natnij delikatnie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Rozgrzej garnek i dodaj olej kokosowy lub inny olej tłoczony na zimno. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, posiekany rozmaryn i tymianek. Obsmażaj 2 minuty na średnim ogniu, stale mieszając. Dodaj pomidory, upieczoną paprykę bez skórki, posiekany w plasterki czosnek oraz daktyle. Wlej gorącą wodę, dopraw solą i skórką z cytryny. Gotuj zupę pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą. Dodaj kilka listków bazylii i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Jeśli jest za gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą.

Do specjalnego naczynia lub dużego słoika wrzuć wszystkie składniki pesto. Zmiksuj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw, a jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.

Zupę serwuj z listkami świeżej bazylii, domowym pesto oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

zupa pomidorowa

Spróbuj również:

Wariacja na temat Zupy dyniowej z jabłkiem, orzechami włoskimi i nutą rozmarynu.

zupa_dyniowa

Źródło: 

  1. Marek Zaremba Jaglany Detox
Konsultacje

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej