Zupa pomidorowa z udziałem papryki, pesto i orzecha - Koneser Zdrowia

Zupa pomidorowa z udziałem papryki, pesto i orzecha

utworzone przez | lis 14, 2016 | Kolacje, Obiady, PRZEPISY

Pomidory kojarzą nam się z pięknym słonecznym latem oraz rozchodzącym się w kuchni zapachem zupy pomidorowej. Dziś wariacja na temat ukochanej zupy pomidorowej z dzieciństwa.

Zupa pomidorowa z udziałem papryki, pesto i orzechów włoskich

Składniki

na 2–4 porcje

✓  3–4 czerwone papryki

✓  4 pomidory lub 1 puszka konserwowych

✓  3/4 litra wody

✓  2 suszone daktyle (opcjonalnie)

✓  1 cebula (opcjonalnie)

✓  2 ząbki czosnku

✓  1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego rozmarynu

✓  1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianku

✓  szczypta kurkumy

✓  skórka starta z 0,5 cytryny (opcjonalnie)

✓  2–4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie)

✓  sól morska lub himalajska

✓  2–4 orzechy włoskie

✓  świeża bazylia

Zielone pesto 

✓  1,5 szklanki rukoli lub natki pietruszki

✓  sok z 1/3 cytryny

✓  1 duża łyżka uprażonych nasion słonecznika

✓  4 łyżki oliwy

✓  sól morska lub himalajska do smaku

✓  woda źródlana lub mineralna

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Papryki ułóż w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20–30 minut. Wyciągnij i przełóż do miski, przykryj talerzem i odstaw na 15 minut. Kiedy ostygną, obierz je delikatnie ze skórki.

Pomidory natnij delikatnie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Rozgrzej garnek i dodaj olej kokosowy lub inny olej tłoczony na zimno. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, posiekany rozmaryn i tymianek. Obsmażaj 2 minuty na średnim ogniu, stale mieszając. Dodaj pomidory, upieczoną paprykę bez skórki, posiekany w plasterki czosnek oraz daktyle. Wlej gorącą wodę, dopraw solą i skórką z cytryny. Gotuj zupę pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą. Dodaj kilka listków bazylii i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Jeśli jest za gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą.

Do specjalnego naczynia lub dużego słoika wrzuć wszystkie składniki pesto. Zmiksuj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw, a jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.

Zupę serwuj z listkami świeżej bazylii, domowym pesto oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

zupa pomidorowa

Spróbuj również

Wariacja na temat Zupy dyniowej z jabłkiem, orzechami włoskimi i nutą rozmarynu.

zupa_dyniowa

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox

Konsultacje

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

  • Brak wydarzeń

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

elzbieta kasztelaniec
Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This