Zupa pomidorowa z udziałem papryki, pesto i orzecha - Koneser Zdrowia

Zupa pomidorowa z udziałem papryki, pesto i orzecha

utworzone przez | Lis 14, 2016 | Kolacje, Obiady, PRZEPISY

Pomidory kojarzą nam się z pięknym słonecznym latem oraz rozchodzącym się w kuchni zapachem zupy pomidorowej. Dziś wariacja na temat ukochanej zupy pomidorowej z dzieciństwa.

Zupa pomidorowa z udziałem papryki, pesto i orzechów włoskich

 

Składniki

na 2–4 porcje

✓  3–4 czerwone papryki

✓  4 pomidory lub 1 puszka konserwowych

✓  3/4 litra wody

✓  2 suszone daktyle (opcjonalnie)

✓  1 cebula (opcjonalnie)

✓  2 ząbki czosnku

✓  1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego rozmarynu

✓  1 mała łyżeczka listków świeżego lub suszonego tymianku

✓  szczypta kurkumy

✓  skórka starta z 0,5 cytryny (opcjonalnie)

✓  2–4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie)

✓  sól morska lub himalajska

✓  2–4 orzechy włoskie

✓  świeża bazylia

 

Zielone pesto 

✓  1,5 szklanki rukoli lub natki pietruszki

✓  sok z 1/3 cytryny

✓  1 duża łyżka uprażonych nasion słonecznika

✓  4 łyżki oliwy

✓  sól morska lub himalajska do smaku

✓  woda źródlana lub mineralna

 

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Papryki ułóż w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20–30 minut. Wyciągnij i przełóż do miski, przykryj talerzem i odstaw na 15 minut. Kiedy ostygną, obierz je delikatnie ze skórki.

Pomidory natnij delikatnie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Rozgrzej garnek i dodaj olej kokosowy lub inny olej tłoczony na zimno. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, posiekany rozmaryn i tymianek. Obsmażaj 2 minuty na średnim ogniu, stale mieszając. Dodaj pomidory, upieczoną paprykę bez skórki, posiekany w plasterki czosnek oraz daktyle. Wlej gorącą wodę, dopraw solą i skórką z cytryny. Gotuj zupę pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą. Dodaj kilka listków bazylii i zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Jeśli jest za gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą.

Do specjalnego naczynia lub dużego słoika wrzuć wszystkie składniki pesto. Zmiksuj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw, a jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody.

Zupę serwuj z listkami świeżej bazylii, domowym pesto oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

zupa pomidorowa

 

Spróbuj również

Wariacja na temat Zupy dyniowej z jabłkiem, orzechami włoskimi i nutą rozmarynu.

 

zupa_dyniowa

 

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox

 

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This