W okresie jesienno-zimowym, a nawet do wczesnej wiosny bardzo często zapadamy na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Na zewnątrz atakuje nas zimny wiatr, deszcz czy śnieg, w powietrzu jest mnóstwo bakterii i wirusów chorobotwórczych. Jesteśmy przemarznięci, a to sprzyja rozwojowi wielu patogenom, kichaniu i kolejnym infekcjom. Co zrobić, aby ustrzec się przed takimi intruzami? No cóż, po prostu należy zadbać o swój organizm, rozgrzać go od wewnątrz. Świetnym rozwiązanym będą odpowiednie posiłki. Dzisiaj proponujemy Wam rozgrzewającą zupę dyniową.
A CO ZAWIERA DYNIA I CO NAS ROZGRZEJE?
Otóż dynia zawiera stosunkowo dużo witamin m.in. A,gozdziki B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne – fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Im miąższ dyni ma intensywniejszy kolor, tym więcej jest w nim witamin. Z kolei pamiętajmy, że świeży imbir ma działanie napotne, a goździki rozgrzejące. Jeszcze jak dodamy do tego czosnku, pieprzu czy curry to efekt bedzie zaskakujący. To do dzieła ……
Jakie składniki będą nam potrzebne ?
- 60 dag dyni pokrojonej w kostkę imbir-korzeń
- 6 goździków
- 3 filiżanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3 ząbki czosnku, posiekanego
- 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno np.lniany, rydzowy czy dyniowy
- 1 cebula, posiekana
- kawałek świeżego imbiru
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 – 1 łyżeczki curry (o ile nie ma objawów gorąca)
- 50g pestek dyni lub pół filiżanki świeżych liści kolendry na ozdobę
Rozgrzewająca zupa dyniowa – a jak ją przygotować?
- Dynię oczyścić i pokroić w kostkę.
- Do garnka nalać bulionu, wrzucić dynię i goździki i gotować na małym ogniu ok. 20 minut
- Dodać czosnek, cebulę i utarty imbir.
- Gotować przez kolejne 5 min.
- Zupę doprawić, troszkę posolić, lekko popieprzyć.
- Można też dołożyć curry pod warunkiem, ze nie ma objawów gorąca lub suchości
- Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera
- W międzyczasie uprażyć pestki dyni na suchej patelni, często mieszając aby się nie przypaliły, do momentu, jak się lekko przyrumienią
- Nalać zupę do miseczek
- Na talerzu można dodać jeszcze olej lniany, rydzowy czy dyniowy
- Udekorować pestkami dyni lub listkami kolendry
Po 30 minutach rozgrzewająca zupa dyniowa jest gotowa do spożycia.
W ciągu dnia proponujemy zupę rozgrzewającą, a wieczorem można rozkoszowac się kąpielą w solach z Morza Martwego.