Obiady PRZEPISY

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA DYNIOWA

lut 16, 2014

W okresie jesienno-zimowym, a nawet do wczesnej wiosny bardzo często zapadamy na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Na zewnątrz atakuje nas zimny wiatr, deszcz czy śnieg, w powietrzu jest mnóstwo bakterii i wirusów chorobotwórczych. Jesteśmy przemarznięci, a to sprzyja rozwojowi wielu patogenom, kichaniu i kolejnym infekcjom. Co zrobić, aby ustrzec się przed takimi intruzami? No cóż, po prostu należy zadbać o swój organizm, rozgrzać go od wewnątrz. Świetnym rozwiązanym będą odpowiednie posiłki. Dzisiaj proponujemy Wam rozgrzewającą zupę dyniową.

A CO ZAWIERA DYNIA I CO NAS ROZGRZEJE?

Otóż dynia zawiera stosunkowo dużo witamin m.in. A,gozdziki B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne – fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Im miąższ dyni ma intensywniejszy kolor, tym więcej jest w nim witamin. Z kolei pamiętajmy, że świeży imbir ma działanie napotne, a goździki rozgrzejące. Jeszcze jak dodamy do tego czosnku, pieprzu czy curry to efekt bedzie zaskakujący. To do dzieła ……

Jakie składniki będą nam potrzebne ?

  • 60 dag dyni pokrojonej w kostkę imbir-korzeń
  • 6 goździków
  • 3 filiżanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 3 ząbki czosnku, posiekanego
  • 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno np.lniany, rydzowy czy dyniowy
  • 1 cebula, posiekana
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 – 1 łyżeczki curry (o ile nie ma objawów gorąca)
  • 50g pestek dyni lub pół filiżanki świeżych liści kolendry na ozdobę

Rozgrzewająca zupa dyniowa – a jak ją przygotować?

  • Dynię oczyścić i pokroić w kostkę.
  • Do garnka nalać bulionu, wrzucić dynię i goździki i gotować na małym ogniu ok. 20 minut
  • Dodać czosnek, cebulę i utarty imbir.
  • Gotować przez kolejne 5 min.
  • Zupę doprawić, troszkę posolić, lekko popieprzyć.
  • Można też dołożyć curry pod warunkiem, ze nie ma objawów gorąca lub suchości
  • Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera
  • W międzyczasie uprażyć pestki dyni na suchej patelni, często mieszając aby się nie przypaliły, do momentu, jak się lekko przyrumienią
  • Nalać zupę do miseczek
  • Na talerzu można dodać jeszcze olej lniany, rydzowy czy dyniowy
  • Udekorować pestkami dyni lub listkami kolendry

Po 30 minutach rozgrzewająca zupa dyniowa jest gotowa do spożycia.
W ciągu dnia proponujemy zupę rozgrzewającą, a wieczorem można rozkoszowac się kąpielą w solach z Morza Martwego.

Życzymy smacznego i dużo zdrowia!

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej