Winogrona – owoc znany od zarania dziejów szczególnie jako surowiec w winiarstwie. Któż z nas nie próbował winogron czy to tych białych, czy o ciemnej barwie? Czy jednak wiemy jakie bogactwo składników dżemie w winogronach? Oto najważniejsze z nich:
- szczególnie ciemne odmiany zawierają resweratrol, który ogranicza odkładanie płytek krwi w naczyniach krwionośnych i w konsekwencji powstawania chorób układu krążenia w tym miażdżycy
- zawarte w owocach antyoksydanty unieczynniają wolne rodniki tlenowe w organizmie, opóźniając i zapobiegając ich patologicznym działaniom jak przyspieszanie procesów starzenia organizmu czy powstawanie nowotworów
- błonnik pokarmowy zawarty głównie w skórce i pestkach, przeciwdziała zaparciom oraz poprawia perystaltykę jelit
- flawonoidy wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL oraz wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL
- szereg witamin: z grupy B – regulujące metabolizm, beta-karoten, po przetworzeniu w organizmie w witaminę A wpływa na wzrok i stan skóry, witamina C – wzmacnia odporność
- minerały: wapń i fosfor – wpływają na kondycję naszych kości, jod – reguluje pracę tarczycy, żelazo – zbawienne przy problemach z anemią, buduje czerwone krwinki krwi, potas – obniża ciśnienie krwi, wpływa na gospodarkę wodną
- działanie alkalizujące, czyli obniżające zakwaszenie organizmu jest bardzo pomocne przy ciągłym zmęczeniu, zdenerwowaniu, problemami ze skórą
- ciekawe zastosowanie znajduje również bor zawarty w winogronach, ponieważ wpływa na regulację poziomu hormonów żeńskich, które w okresie menopauzy ulegają zmianom
Zastosowanie:
- w kuchni: produkcja win, nalewek, soków, składnik deserów, ciast, kompotów
- kosmetyce: jako naturalne źródło nawilżenia, wygładzania, wzmacniania czy odżywiania skóry
- leczeniu: najczęściej jako dodatek do suplementów diety, w postaci wyciągów, pestek
Oprócz tak popularnego napoju alkoholowego, jakim jest wino, spróbujmy soku z winogron, którego szereg składników odżywczych wpłynie na świetny stan naszego organizmu!