DIETETYKA Owoce

Winogrona

sty 10, 2014

Winogrona – owoc znany od zarania dziejów szczególnie jako surowiec w winiarstwie. Któż z nas nie próbował winogron czy to tych białych, czy o ciemnej barwie? Czy jednak wiemy jakie bogactwo składników dżemie w winogronach? Oto najważniejsze z nich:

  • szczególnie ciemne odmiany zawierają resweratrol, który ogranicza odkładanie płytek krwi w naczyniach krwionośnych i w konsekwencji powstawania chorób układu krążenia w tym miażdżycy
  • zawarte w owocach antyoksydanty unieczynniają wolne rodniki tlenowe w organizmie,  opóźniając i zapobiegając ich patologicznym działaniom jak przyspieszanie procesów starzenia organizmu czy powstawanie nowotworów
  • błonnik pokarmowy zawarty głównie w skórce i pestkach, przeciwdziała zaparciom oraz poprawia perystaltykę jelit
  • flawonoidy wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL oraz wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL
  • szereg witamin: z grupy B – regulujące metabolizm, beta-karoten, po przetworzeniu w organizmie w witaminę A wpływa na wzrok i stan skóry, witamina C – wzmacnia odporność
  • minerały: wapń i fosfor – wpływają na kondycję naszych kości, jod – reguluje pracę tarczycy, żelazo – zbawienne przy problemach z anemią, buduje czerwone krwinki krwi, potas  – obniża ciśnienie krwi, wpływa na gospodarkę wodną
  • działanie alkalizujące, czyli obniżające zakwaszenie organizmu jest bardzo pomocne przy ciągłym zmęczeniu, zdenerwowaniu, problemami ze skórą
  • ciekawe zastosowanie znajduje również bor zawarty w winogronach, ponieważ wpływa na regulację poziomu hormonów żeńskich, które w okresie menopauzy ulegają zmianom

Zastosowanie:

  • w kuchni: produkcja win, nalewek, soków, składnik deserów, ciast, kompotów
  • kosmetyce:  jako naturalne źródło nawilżenia, wygładzania, wzmacniania czy odżywiania skóry
  • leczeniu: najczęściej jako dodatek do suplementów diety, w postaci wyciągów, pestek

Oprócz tak popularnego napoju alkoholowego, jakim jest wino, spróbujmy soku z winogron, którego szereg składników odżywczych wpłynie na świetny stan naszego organizmu!

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej