Wiedza

Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, podstawach Medycyny Chińskiej, schorzeniach i ziołolecznictwie

kwiat bzu czarnego
DIETETYKA Herbatki Owoce

Kwiat bzu czarnego – jak wykorzystać w domu i leczeniu?

Bez czarny, bo o nim mowa występuje w całej Europie, północnej Afryce i w Azji Mniejszej. Surowcem leczniczym jest zarówno kwiat jak i owoc, mają podobną farmakologię chińską i stosuje się je w schorzeniach przewodu pokarmowego, płuc i pęcherza moczowego. Owoc jest przede wszystkim lekiem moczopędnym, należącym do grupy leków wydalających wilgoć. Natomiast dzisiaj zajmę się głównie kwiatem […]

Czytaj więcej
kłącze świeżego imbiru
DIETETYKA Warzywa ZIOŁOLECZNICTWO

Kłącze świeżego imbiru – Rhizoma Zingiberis recens

Surowiec leczniczy (świeże kłącze) pochodzi od imbiru lekarskiego (Zingiber officinale) – byliny należącej do rodziny Zingiberaceae.

Czytaj więcej
DIETETYKA Mikstury wzmacniające

Ziele lebiodki pospolitej – Herba Origani

Surowiec leczniczy (ziele) pochodzi od lebiodki pospolitej (zwanej oregano) należącej do rodziny Lamiaceae – byliny powszechnie uprawnianej w ogrodach europejskich i azjatyckich. Lebiodka pospolita lub oregano pospolite posiada wiele pokrewnych roślin i odmian z tego rodzaju, mających podobne właściwości. Najbardziej zbliżonym surowcem roślinnym jest jedno- lub dwuletni gatunek Origanum majorana (majeranek ogrodowy). Herba Origani nie […]

Czytaj więcej
Jak uniknąć współczesnych chorób
DIETETYKA Oczyszczanie organizmu

Jak uniknąć współczesnych chorób, czyli oczyszczanie wątroby i woreczka żółciowego

Wątroba to fundament naszego organizmu, to laboratorium przekształcające toksyny w mniej szkodliwe substancje, które później mogą zostać wydalone przez nerki. Ma zdolności regeneracyjne, jednak nie da się bez niej żyć. Obecnie jest możliwe przeszczepienie części wątroby, a usunięty płat zostaje zregenerowany. Czasem jednak zdolność ta może zostać zachwiana co może prowadzić do zwłóknienia tkanki, a […]

Czytaj więcej
kulki mocy
Przekąski PRZEPISY

Kulki mocy, czyli daktylowe praliny

Smak słodki wg tradycyjnej medycyny chińskiej jest smakiem odżywczym dlatego też mamy tak duże zapotrzebowanie na ten smak, zwłaszcza dzieci. Rosną potrzebują odżywienia, jednak niekoniecznie smak słodki musi być podawany w postaci standardowych słodyczy, lodów, cukru, pszenicy czy napojów gazowanych. Smak słodki ma marchewka, pietruszka, kasza jaglana, maliny, truskawki, rodzynki, migdały, bakłażan czy daktyle. Zatem […]

Czytaj więcej
Koktajl kokosowo-jaglany z awokado i granatem
Napoje Przekąski PRZEPISY Śniadania

Koktajl kokosowo-jaglany z awokado i granatem

Koktajl kokosowo-jaglany z awokado i granatem. Pyszny początek dnia regulujący naszą gospodarkę kwasowo-zasadową. Awokado i mleko kokosowe działają nawilżająco.

Czytaj więcej
1 13 14 15 29

Prezent dla Ciebie

Bezpłatny ebook

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Gdzie wysłać prezent?

“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”

Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie