Moje artykuły o dietetyce, profilaktyce, podstawach Medycyny Chińskiej, schorzeniach i ziołolecznictwie
                  
  O tym dowiesz się na warsztatach „Odżywianie wg 5 przemian” Pewnie myślisz… znowu jakaś nowa dieta? Nic podobnego! To sposób odżywiania oparty na zasadach niezmieniającej się od 3 tysięcy lat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Przewaga polega na tym, że nic się nie zmienia i po 10 latach nikt nie udowodni szkodliwości tej diety jak to bywa […]
  Bez czarny, bo o nim mowa występuje w całej Europie, północnej Afryce i w Azji Mniejszej. Surowcem leczniczym jest zarówno kwiat jak i owoc, mają podobną farmakologię chińską i stosuje się je w schorzeniach przewodu pokarmowego, płuc i pęcherza moczowego. Owoc jest przede wszystkim lekiem moczopędnym, należącym do grupy leków wydalających wilgoć. Natomiast dzisiaj zajmę się głównie kwiatem […]
  Surowiec leczniczy (świeże kłącze) pochodzi od imbiru lekarskiego (Zingiber officinale) – byliny należącej do rodziny Zingiberaceae.
  Surowiec leczniczy (ziele) pochodzi od lebiodki pospolitej (zwanej oregano) należącej do rodziny Lamiaceae – byliny powszechnie uprawnianej w ogrodach europejskich i azjatyckich. Lebiodka pospolita lub oregano pospolite posiada wiele pokrewnych roślin i odmian z tego rodzaju, mających podobne właściwości. Najbardziej zbliżonym surowcem roślinnym jest jedno- lub dwuletni gatunek Origanum majorana (majeranek ogrodowy). Herba Origani nie […]
  Wątroba to fundament naszego organizmu, to laboratorium przekształcające toksyny w mniej szkodliwe substancje, które później mogą zostać wydalone przez nerki. Ma zdolności regeneracyjne, jednak nie da się bez niej żyć. Obecnie jest możliwe przeszczepienie części wątroby, a usunięty płat zostaje zregenerowany. Czasem jednak zdolność ta może zostać zachwiana co może prowadzić do zwłóknienia tkanki, a […]
  Smak słodki wg tradycyjnej medycyny chińskiej jest smakiem odżywczym dlatego też mamy tak duże zapotrzebowanie na ten smak, zwłaszcza dzieci. Rosną potrzebują odżywienia, jednak niekoniecznie smak słodki musi być podawany w postaci standardowych słodyczy, lodów, cukru, pszenicy czy napojów gazowanych. Smak słodki ma marchewka, pietruszka, kasza jaglana, maliny, truskawki, rodzynki, migdały, bakłażan czy daktyle. Zatem […]
“Przyprawy i zioła, klasyfikacje wg medycyny chińskiej”
Gdzie wysłać prezent?
Administratorem danych osobowych jest Elżbieta Kasztelaniec, ul. Zgody 15, 31-217 Kraków, NIP 679 002 21 85, Regon 350913689. Podane dane osobowe będą wykorzystywane jedynie w celu wysyłki newslettera. Więcej informacji na temat danych osobowych znajduje się w Polityce Prywatności i Regulaminie