- Jesz jogurty i nie możesz schudnąć?
- Twoje dziecko pije mleko, je sery i ciągle ma katar?
- Jesz w zimie zdrowe pomarańcze, sałaty, pomidory i ciągle Ci zimno lub łapiesz przeziębienia?
- Jak to możliwe?
- Jaki wpływ ma dieta na zapalenie ucha, choroby skóry, torbiele, mięśniaki czy problemy ze stawami?
O tym dowiesz się na warsztatach „Odżywianie wg 5 przemian”
Pewnie myślisz… znowu jakaś nowa dieta? Nic podobnego! To sposób odżywiania oparty na zasadach niezmieniającej się od 3 tysięcy lat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Przewaga polega na tym, że nic się nie zmienia i po 10 latach nikt nie udowodni szkodliwości tej diety jak to bywa w coraz to nowszych dietach uzdrawiająco-odchudzających. Te zasady stosuje się do dzisiaj w tradycyjnych rodzinach chińskich, a także w restauracjach czy klinikach. Obecnie także Chińczycy podobnie jak 20 lat temu Polacy zaczęli zachłystywać się fast foodami. Jednak w tradycyjnych chińskich rodzinach dalej przestrzega się tych zasad. Na szczęście Polacy zaczynają dostrzegać negatywne skutki szybkiego i łatwego pożywienia i starają się to naprawić. Dieta najczęściej kojarzy się z odchudzaniem, wyrzeczeniami, zjadaniem mniejszej ilości pokarmów. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej nie liczymy kalorii, węglowodanów czy białek, natomiast w głównej mierze zwracamy uwagę na energetykę produktu, klimat, porę dnia czy roku i przede wszystkim na konstytucję człowieka. Jak na razie dla większości z Was te pojęcia są niezrozumiałe. O tym porozmawiamy na warsztatach, na których zostaną przedstawione podstawowe zasady odżywiania wg 5 przemian.
ZAPAMIĘTAJ!
Zdrowa kuchnia ma być smaczna i sycąca, codzienne posiłki mogą służyć naszemu zdrowiu, a także chronić nas przed chorobami. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej lekarz najpierw daje pacjentowi zalecenia dietetyczne, jeśli to nie pomaga, to wprowadza zioła, a jeśli to nie skutkuje, bo np. organizm jest osłabiony, to wprowadza kolejne metody – akupunkturę, Wedługg Medycyny Chińskiej nie ma produktów złych lub dobrych, są złe lub dobre dla danej osoby, dlatego warto zapoznać się z jej zasadami, aby prawidłowo odżywiać wszystkich członków rodziny. Odżywianie według 5 przemian nie wymaga większego nakładu czasu – przecież i tak codziennie gotujemy (chyba, że nie, to warto to zmienić).bańki, masaż czy moksę. Podstawą zdrowia wg TCM jest prawidłowa dieta, dobrze dobrana dla danego pacjenta, do pory roku, klimatu, konstytucji czy wieku pacjenta.


Podstawy Dietetyki Medycyny Chińskiej
- Podstawowe pojęcia z zakresu Medycyny Chińskiej – Qi, Yang, Yin
- Różnice pomiędzy dietetyką klasyczną, a chińską
- Czym jest choroba
- Zasady dietetyki energetycznej
- Zdrowe odżywianie
- Śmieciowe produkty
- Ogólne zalecenia dietetyczne
- Co wyeliminować z diety?
- Praktyczne porady

Smaki wg Medycyny Chińskiej
- Podział na smaki wg TCM
- Smaki i ich powiązanie z narządami
- Smaki i ich działanie na nasz organizm
- Wskazania i przeciwwskazania do stosowania danego smaku
- Przykłady posiłków wg Pięciu Smaków
- Cykl odżywczy wg TCM

Natura termiczna produktów
- Podział na termikę wg TCM
- Natura termiczna i jej działanie na nasz organizm
- Wskazania i przeciwskazania do stosowania w codziennym odżywianiu
- Dostosowanie termiki do konstytucji organizmu
- Typ gorący i zimny
- Ochładzające i ogrzewające metody przygotowywania posiłków


Odżywianie zgodnie z porami roku
- 5 pór roku – Wiosna, Lato, Jesień, Zima i Dojo
- Powiązanie pór roku z Przemianami, narządami i emocjami
- Produkty wskazane i niewskazane w danej porze roku

Zegar narządów

Przykładowe przepisy

Sesja Q&A

Grupa wsparcia na Facebooku
Zawartość szkolenia z podziałem na pakiety: Podstawowy (4 tygodnie) i Premium (6 tygodni).
Szkolenia
Nazwa | Pakiet Podstawowy | Pakiet Premium | Pakiet VIP |
Podstawy Dietetyki TCM LIVE |
✔️ | ✔️ | ✔️ |
Smaki wg TCM LIVE | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Termika produktu LIVE | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Bonusy
Nazwa | Pakiet Podstawowy | Pakiet Premium | Pakiet VIP |
Skrypt | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Q&A LIVE | 1 x 60 minut | 2 x 60 minut | 2 x 60 minut |
Pory roku nagranie | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Zegar Narządów nagranie | ❌ | ✔️ | ✔️ |
Przykładowe przepisy | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Domowa diagnoza | ❌ | ✔️ | ✔️ |
Diagnoza z języka | ❌ | ✔️ | ✔️ |
Grupa wsparcia na FB | 4 tyg. | 6 tyg. | 6 tyg. |
Dostęp do szkolenia | 6 miesięcy | 12 miesięcy | 12 miesięcy |
Konsultacje indywidualne | ❌ | ❌ | 2 x 60 min konsultacji |
Wybierz swój pakiet!
Pakiet Podstawowy | Pakiet Premium | Pakiet VIP | |
Cena regularna | 647 zł | 997 zł | 1397 zł |
Cena promocyjna | 367 zł | 397zł | 827 zł |
Korzyści
- Nabędziesz podstawową wiedzę o smakach i termice produktu
- Dowiesz się jaki wpływ na odżywianie mają klimat, pory roku i dnia
- Nauczysz się komponować posiłki odpowiednie do utraty wagi
- Zrozumiesz zależności między spożywaniem określonych produktów, a swoimi dolegliwościami (chorobami)
- Poznasz zioła wspierające odchudzanie
- Zdobędziesz inspirację do zmiany stylu odżywiania
W przypadku Pakietu Podstawowego otrzymasz dostęp do nagrań na 6 miesięcy, a w Pakiecie Premium – na 12 miesięcy.
Jakie są opinie osób, które były na moich szkoleniach?


Jakich chorób mogę się pozbyć stosując tę dietę?
Już w samej nazwie zostało zawarte profilaktyczna i lecznicza Dietetyka Medycyny Chińskiej. Dieta działa praktycznie w każdej przewlekłej chorobie. Od cukrzycy, reumatyzmu, nadciśnienia, poprzez dolegliwości układu pokarmowego, choroby skóry, nawracające przeziębienia, bóle zatok, czy nawet problemy z zajściem w ciążę, gdzie bardzo często wystarczy odpowiednia dieta w celu rozgrzania kobiety.Jak długo trwa szkolenie?
Aby przejść cały proces krok po kroku, szkolenie jest podzielone na moduły. Zaczynamy od postaw dietetyki. Dowiemy się które produkty służą nam wszystkim, a które szkodzą. Na kolejnej sesji będą omawiane smaki, następnie termika, pory roku i jako wisienka na torcie – domowa diagnoza. Sama teoria skupiająca się na tym, co z czym łączyć to za mało. Trzeba precyzyjnie dobrać produkty indywidualnie dla każdej osoby. Na warsztaty składa się 5 godzinnych szkoleń z 30 minutową sesją pytań i odpowiedzi. Dodatkowo, zostanie nagrane 6-te szkolenie – Zegar Narządów, czyli dlaczego jemy obfite śniadania, a skromne kolacje. Aby było sprawniej, zostaną nagrane odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania i udostępnione na platformie. W sumie całe warsztaty składają się z 11 godzin zegarowych, czyli 15 godzin lekcyjnych.Skąd wziąć chińskie produkty do gotowania?
Nie gotujemy na produktach pochodzących z Chin, tylko zgodnie z zasadą dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. To istotna różnica.Skąd mam wiedzieć, że Dieta Medycyny Chińskiej działa?
Jest to tradycja licząca aż 3000 lat i nie zmienia swoich zasad w przeciwieństwie do tak zwanych “diet cud”, które co 10-15 lat pokazują swoje negatywne oblicza.Skąd mam wiedzieć, które produkty są dobre, a które złe?
W Medycynie Chińskiej nie ma produktów złych czy dobrych. Są produkty wskazane lub niewskazane, ale tylko i wyłącznie dla danej osoby. Przykładem może być mleko – jednym będzie szkodzić, a innym pomagać w konkretnie określonych sytuacjach takich jak suchy kaszel czy ogólnym problemem z suchością. Innym przykładem mogą być “teoretycznie zdrowe” sałaty – dla osób z gorącem będą bardzo wskazane, a dla osób wychłodzonych wręcz przeciwnie. Pomijamy oczywiście produkty, które nie służą wszystkim chociażby fast-foody czy produkty wysokoprzetworzone. O tym będzie mowa już w pierwszej części szkolenia.Gdzie znajdę informacje o prowadzącym?
Szkolenie prowadzi Elżbieta Kasztelaniec – Mikrobilog, Dietetyk Medycyny Chińskiej. Więcej można przeczytać na https://elzbietakasztelaniec.pl/o-firmie/.
