SZKOLENIE

Natura termiczna produktu

Natura termiczna produktu

DATA SZKOLENIA

03 listopada 2022

}

GODZINY SZKOLENIA

20:00 – 22:00

SZKOLENIE POPROWADZI:

Elżbieta Kasztelaniec

Kontakt:
Email: biuro@nona-polska.pl

ćę 

aZdrowa dieta to słowo-klucz, które u wielu z nas budzi podobne skojarzenia – liczenie kalorii, unikanie tłuszczów, cukrów, czy węglowodanów, dokładne sprawdzanie składu artykułów żywnościowych… Możliwości jest wiele.  Jednak dietetyka oparta o Teorię Pięciu Przemian, zwraca uwagę na coś zupełnie innego – na energię termiczną spożywanych produktów.

Klasyfikacja produktów według ich natury energetycznej odnosi się zarówno do produktów w stanie surowym, jak i po obróbce termicznej. Termiczną naturę pokarmów determinują czynniki pochodzące wprost od ich konkretnych cech, jak przykładowo: sposób i miejsce uprawy i zbioru, część rośliny/ciała zwierzęcia, z której przyrządzamy posiłek,  długość wegetacji i sposób uprawy roślin czy hodowli zwierząt, klimat w którym dojrzewają oraz sposób przygotowania potrawy.

Czym jest natura termiczna produktu?

Od razu uprzedzam, to nie temperaturą tzn czy produkt jest zimny czy ciepły w dotyku. Jest to pojęcie nieznane w medycynie zachodniej, stąd dla ludzi w krajach zachodnich jest najtrudniejszy do zrozumienia. Termika produktu , bo tak ją nazywamy w skrócie – to efekt w jaki sposób dany produkt wpływa nas nasz organizm po spożyciu tzn czy nas ogrzeje, ochłodzi, a być może będzie neutralny. Ale to nie jedyny aspekt, ważny jest też sposób przygotowania posiłku, podgrzewania czy czas gotowania.

Rozróżniamy 5 termik:

  • Gorącą
  • Ciepłą
  • Neutralną
  • Chłodnaą
  • Zimną

Na szkoleniu wszystkie termiki i sposoby przygotowania posiłków będa bardzo dokładnie omówione, by po zakończeni już prawidłowo sobie dobierac produkty do swoich dolegliwości.

Dzięki szkoleniu:

  • poznasz podział na termikę wg TCM
  • dowiesz się, czym jest natura termiczna i jak wpływa na nasz organizm
  • zobaczysz, jakie są wskazania i przeciwskazania do stosowania przedstawionych zasad w codziennym odżywianiu
  • będziesz potrafiła dostosować termikę do konstytucji organizmu
  • dowiesz się, czym jest typ gorący i zimny – kogo schładzać, a kogo rozgrzewać
  • zapoznasz się z ochładzającymi i ogrzewającymi metodami przygotowywania posiłków
  • zrozumiesz czym jest yangizowanie produktu i jak ważne jest w trakcie rozgrzewania organizmu
  • nauczysz się określać swój typ konstytucyjny
  • otrzymasz klasyfikację produktów spożywczych z podziałem na smaki, termikę i działanie nasz organizm.

Aby wziąć udział w szkoleniu możesz zapisać sie tylko na ten moduł o termice, który na żywo odbędzie się 3 listopada. 

Jeśłi dokonasz zapisu w późniejszym terminie otrzymasz nagranie ze szkolenia. W obydwu przypadkach dostę jest przez 12 miesięcy.

Możesz też dołączyć do pełnego kursu “Odżywiania wg Pięciu Przemian“, który trwa do 12 stycznia i oferuje 25 godzin szkoleniowych z dodatkową grupą wsparcia na Facebooku. Poniżej terminy spotkań

Podstawy Dietetyki Medycyny Chińskiej 20 października 2022 r.
Smaki wg Medycyny Chińskiej 27 października 2022 r.
Natura termiczna produktów 3 listopada 2022 r.
Odżywianie zgodnie z porami roku 10 listopada 2022 r.
Przepisy 17 listopada 2022 r.
Q&A 24 listopada 2022 r.
Zegar narządów 1 grudnia 2022 r.
Jak przestać jeść słodycze 8 grudnia 2022 r.
Autodiagnoza swoich dolegliwości 15 grudnia 2022 r.
Q&A dla wersji Premium 12 stycznia 2022 r.

Zawartośc szkolenia i pełny harmonogram możesz sprawdzić na tej stronie

“Jak skutecznie wdrożyć zasady odżywiania wg Pięciu Przemian, by odzyskać zdrowie” 

Chcesz uzupełnić swoją wiedzę tylko o naturę termiczną produktu – kliknij poniżej.

 

SZKOLENIE POPROWADZI:

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

Mikrobiologię ukończyła w 1985 r. dlatego też wszelkie choroby skóry oraz oczyszczanie organizmu z toksyn czy pasożytów są jej doskonale znane. W swej pracy stosuje naturalne metody łącząc możliwości medycyny klasycznej i medycyny chińskiej.

Udziela porad żywieniowych w oparciu o zasady Profilaktycznej i Leczniczej Dietetyki Medycyny Chińskiej dla dzieci i dorosłych w różnych stanach chorobowych począwszy od przeziębień, poprzez choroby skóry do wielu chorób przewlekłych.

Kuracje przeprowadza holistycznie traktując element diety jako najważniejszy czynnik, a w razie potrzeby wspiera suplementacją, masażem bańkami czy akupunkturą ucha. Prowadzi kursy na temat zdrowego odżywiania w oparciu o zasady Tradycyjnej Medycyny Chińskiej