ćę
aZdrowa dieta to słowo-klucz, które u wielu z nas budzi podobne skojarzenia – liczenie kalorii, unikanie tłuszczów, cukrów, czy węglowodanów, dokładne sprawdzanie składu artykułów żywnościowych… Możliwości jest wiele. Jednak dietetyka oparta o Teorię Pięciu Przemian, zwraca uwagę na coś zupełnie innego – na energię termiczną spożywanych produktów.
Klasyfikacja produktów według ich natury energetycznej odnosi się zarówno do produktów w stanie surowym, jak i po obróbce termicznej. Termiczną naturę pokarmów determinują czynniki pochodzące wprost od ich konkretnych cech, jak przykładowo: sposób i miejsce uprawy i zbioru, część rośliny/ciała zwierzęcia, z której przyrządzamy posiłek, długość wegetacji i sposób uprawy roślin czy hodowli zwierząt, klimat w którym dojrzewają oraz sposób przygotowania potrawy.
Czym jest natura termiczna produktu?
Od razu uprzedzam, to nie temperaturą tzn czy produkt jest zimny czy ciepły w dotyku. Jest to pojęcie nieznane w medycynie zachodniej, stąd dla ludzi w krajach zachodnich jest najtrudniejszy do zrozumienia. Termika produktu , bo tak ją nazywamy w skrócie – to efekt w jaki sposób dany produkt wpływa nas nasz organizm po spożyciu tzn czy nas ogrzeje, ochłodzi, a być może będzie neutralny. Ale to nie jedyny aspekt, ważny jest też sposób przygotowania posiłku, podgrzewania czy czas gotowania.
Rozróżniamy 5 termik:
- Gorącą
- Ciepłą
- Neutralną
- Chłodnaą
- Zimną
Na szkoleniu wszystkie termiki i sposoby przygotowania posiłków będa bardzo dokładnie omówione, by po zakończeni już prawidłowo sobie dobierac produkty do swoich dolegliwości.
Dzięki szkoleniu:
- poznasz podział na termikę wg TCM
- dowiesz się, czym jest natura termiczna i jak wpływa na nasz organizm
- zobaczysz, jakie są wskazania i przeciwskazania do stosowania przedstawionych zasad w codziennym odżywianiu
- będziesz potrafiła dostosować termikę do konstytucji organizmu
- dowiesz się, czym jest typ gorący i zimny – kogo schładzać, a kogo rozgrzewać
- zapoznasz się z ochładzającymi i ogrzewającymi metodami przygotowywania posiłków
- zrozumiesz czym jest yangizowanie produktu i jak ważne jest w trakcie rozgrzewania organizmu
- nauczysz się określać swój typ konstytucyjny
- otrzymasz klasyfikację produktów spożywczych z podziałem na smaki, termikę i działanie nasz organizm.
Aby wziąć udział w szkoleniu możesz zapisać sie tylko na ten moduł o termice, który na żywo odbędzie się 3 listopada.
Jeśłi dokonasz zapisu w późniejszym terminie otrzymasz nagranie ze szkolenia. W obydwu przypadkach dostę jest przez 12 miesięcy.
Możesz też dołączyć do pełnego kursu “Odżywiania wg Pięciu Przemian“, który trwa do 12 stycznia i oferuje 25 godzin szkoleniowych z dodatkową grupą wsparcia na Facebooku. Poniżej terminy spotkań
Podstawy Dietetyki Medycyny Chińskiej | 20 października 2022 r. |
Smaki wg Medycyny Chińskiej | 27 października 2022 r. |
Natura termiczna produktów | 3 listopada 2022 r. |
Odżywianie zgodnie z porami roku | 10 listopada 2022 r. |
Przepisy | 17 listopada 2022 r. |
Q&A | 24 listopada 2022 r. |
Zegar narządów | 1 grudnia 2022 r. |
Jak przestać jeść słodycze | 8 grudnia 2022 r. |
Autodiagnoza swoich dolegliwości | 15 grudnia 2022 r. |
Q&A dla wersji Premium | 12 stycznia 2022 r. |
Zawartośc szkolenia i pełny harmonogram możesz sprawdzić na tej stronie
“Jak skutecznie wdrożyć zasady odżywiania wg Pięciu Przemian, by odzyskać zdrowie”
Chcesz uzupełnić swoją wiedzę tylko o naturę termiczną produktu – kliknij poniżej.