DIETETYKA Owoce ZIOŁOLECZNICTWO

Noni (Morwa indyjska)

mar 14, 2014

Noni to inna nazwa morwy indyjskiej. Roślina ta jest dla nas egzotyczna, pochodzi bowiem z Azji i Australii. Jej zdrowotne właściwości znane są na tych terenach od dawien dawna. Obecnie w Polsce cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Poznaj najważniejsze zalety soku z noni:

  • Składniki mineralne jak sód i potas regulują gospodarkę wodną organizmuwapń buduje kości i zapobiega występowaniu osteomalacji i osteoporozy, magnez chroni przed nadmierną kurczliwością mięśni
  • Dzięki zawartości polifenoli wpływa na redukcję wolnych rodników w organizmie, opóźniając procesy starzenia, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo
  • Witamina E – zwana witaminą młodości dba o świetny wygląd naszej skóry, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także reguluje proces prawidłowego funkcjonowania  błon komórkowych
  • Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oaz skóry
  • Zawiera kseroninę – świetny aktywator enzymów, który pod wpływem stresu jest niszczony w naszym organizmie
  • Zawarta w nim skopoletyna działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie
  • Reguluje ciśnienie krwi, obniża je w przypadku nadciśnienia
  • Działanie przeciwbakteryjne w układzie pokarmowym
  • Zawartość adaptogenu pomaga w leczeniu niedoczynności tarczycy poprzez stymulację wydzielania hormonów tarczycy
  • Sok zawiera około 100 substancji prozdrowotnych, których działanie zostało udowodnione naukowo
  • Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowy metabolizm
  • Poprawia nastrój, dodaje energii

Zastosowanie:

  • W kuchni: głównie sok z noni, ciasta, desery, dodatek do drinków
  • W kosmetyce: żele pod prysznic z dodatkiem noni, kremy, balsamy, maseczki czy pomadki do ust
  • W leczeniu: jak wspomniano wcześniej, zawiera około 100 składników prozdrowotnych, przez co ma szerokie spektrum działania leczniczego na nasz organizm

Spróbujmy tego egzotycznego soku i obserwujmy pozytywne zmiany w naszym organizmie!

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej