Noni to inna nazwa morwy indyjskiej. Roślina ta jest dla nas egzotyczna, pochodzi bowiem z Azji i Australii. Jej zdrowotne właściwości znane są na tych terenach od dawien dawna. Obecnie w Polsce cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Poznaj najważniejsze zalety soku z noni:
- Składniki mineralne jak sód i potas regulują gospodarkę wodną organizmu, wapń buduje kości i zapobiega występowaniu osteomalacji i osteoporozy, magnez chroni przed nadmierną kurczliwością mięśni
- Dzięki zawartości polifenoli wpływa na redukcję wolnych rodników w organizmie, opóźniając procesy starzenia, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo
- Witamina E – zwana witaminą młodości dba o świetny wygląd naszej skóry, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także reguluje proces prawidłowego funkcjonowania błon komórkowych
- Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oaz skóry
- Zawiera kseroninę – świetny aktywator enzymów, który pod wpływem stresu jest niszczony w naszym organizmie
- Zawarta w nim skopoletyna działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie
- Reguluje ciśnienie krwi, obniża je w przypadku nadciśnienia
- Działanie przeciwbakteryjne w układzie pokarmowym
- Zawartość adaptogenu pomaga w leczeniu niedoczynności tarczycy poprzez stymulację wydzielania hormonów tarczycy
- Sok zawiera około 100 substancji prozdrowotnych, których działanie zostało udowodnione naukowo
- Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowy metabolizm
- Poprawia nastrój, dodaje energii
Zastosowanie:
- W kuchni: głównie sok z noni, ciasta, desery, dodatek do drinków
- W kosmetyce: żele pod prysznic z dodatkiem noni, kremy, balsamy, maseczki czy pomadki do ust
- W leczeniu: jak wspomniano wcześniej, zawiera około 100 składników prozdrowotnych, przez co ma szerokie spektrum działania leczniczego na nasz organizm
Spróbujmy tego egzotycznego soku i obserwujmy pozytywne zmiany w naszym organizmie!