Morwa biała pochodzi z Chin, gdzie służy jako pożywienie dla hodowanych tam jedwabników. Roślinę tę można jednak spotkać również w polskich ogrodach. Od dawna znane są prozdrowotne właściwości morwy białej ukryte w składnikach zawartych w jej owocach i liściach. Do głównych z nich należą:
- Azot zawarty w liściach morwy wykazuje działanie obniżające poziom cukru we krwi, poprzez działanie na enzymy rozkładające cukry złożone do prostych. Dzięki temu część cukrów zostaje po prostu wydalona z organizmu. Działanie to jest zatem szczególnie wskazane dla cukrzyków
- Stosowana w celu obniżenia masy ciała ze względu na wydalanie cukrów z organizmu i zapobieganie odkładania ich w postaci tkanki tłuszczowej
- Zawiera witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na procesy metaboliczne w organizmie
- Działanie moczopędne może znaleźć zastosowanie przy oczyszczaniu organizmu z toksyn
- Stosowana przy zaburzeniach laktacji kobiet karmiących
- Duża zawartość przeciwutleniaczy pomaga w walce z wolnymi rodnikami, przeciwdziałając infekcjom, procesom starzenia oraz zmianom nowotworowym
- Ogranicza powstawanie przebarwień na skórze pod wpływem promieni UV, dzięki hamowaniu działalności enzymu tyrozynazy
Zastosowanie:
- W kuchni: w postaci soku, naparów z liści, konfitur czy dżemów
- W kosmetyce: stosowana jako składnik preparatów do pielęgnacji skóry
- W leczeniu: w postaci suplementów obniżających stężenie cukru we krwi polecanych cukrzykom oraz jako pomocny preparat w walce z nadwagą
Warto spróbować soku z morwy białej, szczególnie polecanej cukrzykom, aby sprawdzić, jak wpłynie na nasze samopoczucie i stan zdrowia!!!