Owoc ten pochodzi z Ameryki Południowej. Są to ciemne jagody przypominające winogrono. Ostatnio coraz częściej o nich słyszymy – zatem co znajdziemy w JAGODACH ACAI?
- Duża zawartość antyoksydantów wpływa na zwalczanie wolnych rodników, przez co opóźnia procesy starzenia organizmu i działa przeciwnowotworowo
- Naturalny sposób na walkę z nadwagą – jagody acai regulują metabolizm, przez co wspomagają procesy odchudzania
- Obniża poziom cholesterolu LDL – tzw. złego cholesterolu i podnosi poziom HDL – tzw. dobrego cholesterolu, dzięki temu zjawisku zapobiega chorobom układu krwionośnego jak nadciśnienie czy miażdżyca
- Jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które m.in. korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- Wykazano działanie przeciwgrzybiczne i przeciwalergiczne
- Witaminy z grupy B regulują metabolizm
- Zawiera witaminy C, D, E
- Składniki mineralne, m.in. potas, cynk, fosfor, magnez, wapń – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
Zastosowanie:
- W kuchni: głównie w postaci soku, dodatek do deserów owocowych, koktajli
- W kosmetyce: składnik kremów, balsamów do pielęgnacji ciała
- W leczeniu: składnik wielu suplementów wspomagających obniżenie masy ciała, oczyszczających, detoksykacyjnych
Warto spróbować soku z jagód acai, który pozwoli nam cieszyć się zdrowiem i pięknym młodym wyglądem przez lata!