Graviola jest dla nas owocem egzotycznym, który pochodzi z Ameryki Południowej. Jej owoce bogate w składniki odżywcze są od wieków wykorzystywane przez tubylców w leczeniu schorzeń. Oto najważniejsze z nich:
✓ Zawiera cholinę, której funkcją jest transport i metabolizm cholesterolu oraz innych tłuszczów, a także zapobieganie odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych i w konsekwencji miażdżycy
✓ Wykazano lecznicze działanie gravioli w przypadku chorób nowotworowych, za które odpowiedzialne są nowo odkryte związki w tych owocach – tzw. acetogeniny.
Witaminy:
- witaminy z grupy B – odpowiedzialne za prawidłowy metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego,
- witamina C – naturalny przeciwutleniacz wzmacniający odporność. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne
Minerały:
- wapń i fosfor – buduje kości
- żelazo – wchodzi w skład czerwonych krwinek krwi, wskazane dla anemików
- magnez – zapobiega nadmiernej kurczliwości mięśni
- sód i potas – regulują gospodarkę wodną oraz ciśnienie krwi
Zastosowanie:
- W kuchni: spożywana w postaci świeżych owoców, dodatków do deserów, sorbetów, soków
- W lecznictwie: jako dodatek do suplementów
Choć graviola jest dla nas owocem nowym i egzotycznym to czy nie warto jednak spróbować jej smaku i cieszyć się jej zbawiennym leczniczym wpływem na nasz organizm?