Czerwone owoce tego krzewu to skarbnica składników odżywczych dla naszego organizmu, warto poznać najważniejsze z nich!
- Zawierają niewielkie ilości kwasów organicznych, białek czy cukrów
- To bogactwo składników mineralnych jak wapń, fosfor czy żelazo
- Duża ilość pektyn – wchodzących w skład błonnika rozpuszczalnego, który wiąże nadmiar cholesterolu w jelicie, spowalnia wchłanianie glukozy czy wychwytuje jony metali ciężkich
- Owocom głogu przypisane zostały właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, przez co jest bardzo polecany osobom starszym, u których występują problemy z układem krwionośnym
- Flawonoidy (witamina PP) oraz witamina C są przeciwutleniaczami, które zwalczają wolne rodniki, przez co przeciwdziałają procesom starzenia i chronią przed infekcjami
- Karoteny czyli prowitaminy A wpływają na dobrą kondycję naszego wzroku oraz skóry
- Reguluje pracę serca dzięki zmniejszeniu ilości skurczów, ale zwiększeniu ich siły
- Uspokajają
- Mogą przynosić ulgę w bólach reumatycznych
- Obniżają ciśnienie krwi
Zastosowanie:
- W kuchni: sok, dodatek do marmolad i dżemów, nalewek, win, galaretek
- W kosmetyce: głóg stanowi dodatek do kosmetyków szczególnie tych do pielęgnacji skóry
- W leczeniu: dodatek do suplementów, składnik wielu leków stosowanych przy schorzeniach układu krwionośnego
Pijmy sok z głogu na zdrowie!