DIETETYKA Owoce ZIOŁOLECZNICTWO

Dereń jadalny

sie 20, 2014

Krzew ten od wieków ozdabiał ogrody królewskie, gdzie był ceniony nie tylko za wygląd, ale również walory zdrowotne, o których warto wiedzieć:

  • Witamina C, w którą bogaty jest dereń, wzmacnia odporność organizmu na przeziębienia i infekcje
  • Witamina P odpowiada m.in. za wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i obniżanie ciśnienie krwi
  • Żelazo buduje czerwone krwinki krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu anemii oraz zwiększa transport tlenu do wszystkich tkanek
  • Witamina A, która wpływa przede wszystkim na wzrok oraz stan skóry, a także włosów i paznokci
  • Flawonoidy niwelują wolne rodniki w organizmie, przez co opóźniają procesy starzenia, a także działają przeciwnowotworowo
  • Błonnik z owoców reguluje pracę jelit wspomagając procesy trawienne
  • Dereń wykazuje również korzystne działanie w regulowaniu przemiany materii, która u wielu osób jest zakłócona

Zastosowanie:

✓   W kuchni: nalewki, konfitury

✓   W kosmetyce: preparaty do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci

✓   W przeziębieniu: sok z derenia bogaty w witaminy jest często stosowany w przeziębieniu

Rozsmakujmy się w soku z derenia i pijmy samo zdrowie! 

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej