- Zawiera witaminę C przez co wzmacnia odporność organizmu
- Zawiera polifenole, które m.in. zapobiegają chorobom układu krążenia jak miażdżyca czy nadciśnienie
- Wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega krwawieniom z dziąseł czy sprawia, że siniaki nie są tak rozległe
- Zawarte w niej naturalne przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, przez co opóźniane są procesy starzenia
- Zapobiega powstawaniu nowotworów
- Jest owocem niskokalorycznym
- Bogate źródło witamin C i A oraz pierwiastków, m.in. wapnia i potasu
Zastosowanie:
- W kuchni: dodatek do sałatek ,ciast, deserów, napojów (ważne aby temperatura napoju nie była zbyt wysoka, ponieważ cytryna traci wówczas swoje właściwości zdrowotne, a dodatkowo w kontakcie z liśćmi herbaty wytrąca glin szkodliwy dla naszego układu nerwowego), również jako dodatek do produktów z nutką alkoholu świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory;)
- W kosmetyce: usuwa przebarwienia skóry, wzmacnia kolagen opóźniając procesy starzenia, nadaje połysk włosom, wybiela paznokcie
- W przeziębieniu: zawartość witaminy c wspomaga powrót do zdrowia, rozgrzewa, zwalcza bakterie i inne drobnoustroje.
Jedzmy cytrynę i produkty z jej udziałem na zdrowie!