Acerola jest dla nas owocem egzotycznym pochodzącym z Ameryki Środkowej i Karaibów. Wyglądem przypomina małe jabłko, ale jakże wiele składników odżywczych kryją jej małe owoce. Oto kilka z nich.
- Wysoka zawartość witaminy C – aż do 30 razy więcej niż w takiej samej ilości cytryn! Jak wiadomo, witamina C wzmacnia odporność organizmu, uszczelnia naczynia krwionośne
- Witaminy z grupy B wpływają korzystnie na procesy metaboliczne w organizmie
- Minerały: żelazo – buduje czerwone krwinki krwi, przez co przeciwdziała powstawaniu anemii, magnez – neutralizuje nadmierne skurcze mięśni, wapń i fosfor – regulują gospodarkę mineralną kości
- Bioflawonoidy, dzięki właściwościom unieszkodliwiającym wolne rodniki opóźniają procesy starzenia się oraz chronią przed wszelkimi infekcjami w organizmie, oraz chorobami nowotworowymi
- W Polsce występuje w postaci soku bądź sproszkowanej – już 1 gram sproszkowanej aceroli pokrywa 3x dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C
- Beta-karoten – w organizmie przekształcany w witaminę A, która korzystnie wpływa na naszą
Zastosowanie:
- W kuchni: dodatek do lodów, koktajli, deserów, w postaci soku
- W kosmetyce: ma właściwości nawilżające, uelastyczniające i przeciwdziałają starzeniu skóry
- W leczeniu: dodatek do suplementów diety jako skoncentrowane źródło głównie witaminy C
Spróbujmy soku z aceroli, aby cieszyć się bogactwem składników odżywczych w nim zawartych. Duża dawka witaminy C pozwoli nam cieszyć się młodym wyglądem, a wszelkie infekcje nie będą nas dotyczyć!!!