Brokuły mają działanie zasadotwórcze na nasz organizm, ich pH wynosi 10, zatem bardzo dobrze zrównoważy mięso lub kawę, które to mocno nas zakwaszają. Kasza jaglana także ma działanie zasadotwórcze. Dlatego też połączenie tych 2 produktów da bardzo dobre efekty. Z pozycji Medycyny Chińskiej jest to bardzo odżywczy posiłek, który możemy spożyć na śniadanie, obiad czy kolację. Może to także stanowić dla Was lunch w ciągu dnia. Wystarczy, że ciepłą zupę nalejecie do termosu i zabierzecie ze sobą do pracy. Już nie będzie wymówek, że nie mam czasu lub w ciągu dnia nie mogę zjeść ciepłych posiłków.
Składniki:
✓ 2 duże brokuły
✓ ⅓ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
✓ 1 jabłko
✓ orzechy włoskie
✓ 2 ząbki czosnku
✓ 1 cebula
✓ 1 łyżeczka majeranku
✓ ½ łyżeczki curry
✓ ⅓ łyżeczki kurkumy
✓ 1 łyżka oleju kokosowego
✓ starta skórka z cytryny
✓ szczypta gałki muszkatołowej
✓ szczypta soli morskiej lub himalajskiej
Sposób przygotowania:
Brokuły należy umyć i podzielić na małe różyczki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w paseczki.
Następnie w rozgrzanym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego lub oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj składniki na małym ogniu przez około 3-4 minuty, dodaj majeranek, curry i kurkumę.
Następnie włóż do garnka brokuły i pokrojone jabłka. Zalej gorącą wodą do wysokości 3/4 brokułów i dodaj soli do smaku, najlepiej himalajskiej. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10-12 minut, następnie dodaj kaszę jaglaną, co zagęści zupę i zmiksuj wszystkie składniki blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsyp świeżo utartą gałkę muszkatołową i skórkę z ekologicznej cytryny. Podaj z posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów.
Krem oczywiście można podawać bez kaszy jaglanej i wtedy doskonale sprawdzi się jako lekkostrawny posiłek na kolację, natomiast na śniadanie czy obiad z kaszą jaglaną stanowi bardziej odżywczy posiłek.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox