Dzisiaj zapraszam po przepis na zdrowe słodycze. Jesień zawitała do nas zarówno w kalendarzu, jak i za oknem. A więc sezon na chłodne wieczory przy kominku z ulubioną książką i czymś do chrupania uważam za rozpoczęty! A co innego bardziej umili nasz czas jak nie słodkie przekąski! Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na zdrowy zamiennik czekolady, ciasteczek czy innych smakołyków, który pokochacie! Będzie to jesienny umilacz w najzdrowszym i najsmaczniejszym wydaniu, czyli pralinki z fasolki adzuki.
Przepis na zdrowe słodycze, czyli zamiennik cukru
Bazą naszych słodyczy będzie fasola adzuki, która jest niezwykle odżywcza, ma bordowe ziarenka pełne minerałów i witamin. Ma smak słodki, dlatego też na Dalekim Wschodzie wykorzystuje się ją do przeróżnych deserów? Skoro tam można, to my też spróbujemy. Czemu nie?
Składniki:
- Fasola adzuki – ugotowana na sypko/półtwardo (np. po ugotowaniu 2 szklanki)
- Daktyle bez pestek (np. 1/2 – 1 szklanki daktyli)
- Kruszone ziarno kakaowca
- Karob
- Skórka z mandarynki
- Żurawina
- Rodzynki
- Posiekane migdały lub orzechy
- Kruszone ziarno kakaowca
- Ziarno sezamu
- Wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Mielimy lub miksujemy daktyle oraz fasolę na gładko – ilość dowolna – zachowując mniej więcej proporcje: 2 szklanki fasoli na 1 szklankę daktyli (ilość daktyli zależy od Twojego smaku – pełnią rolę “słodzika”). Dodajemy karob i ziarno kakaowca – w sumie 3 – 4 łyżki (lub wedle gustu – w wersji mniej lub bardziej czekoladowej). Dokładamy do gładkiej masy trochę posiekanej skórki z mandarynki (wcześniej namoczonej), żurawinę, rodzynki, posiekane migdały lub orzechy. Lepimy zgrabne pralinki i obtaczamy je w sezamie lub/i wiórkach kokosowych. Sezam należy lekko podprażyć, aby poprawić jego strawialność. Pralinki trzymamy w lodówce.
Takie pralinki mogą stanowić doskonałą alternatywę dla niezdrowych słodyczy. Można zabrać ze sobą do pracy, a można też dać dzieciom do szkoły czy przygotować na przyjęcie rodzinne.