DIETETYKA Odżywianie wg TCM Przekąski PRZEPISY

Najlepszy przepis na zdrowe słodycze

paź 5, 2019

Dzisiaj zapraszam po przepis na zdrowe słodycze. Jesień zawitała do nas zarówno w kalendarzu, jak i za oknem. A więc sezon na chłodne wieczory przy kominku z ulubioną książką i czymś do chrupania uważam za rozpoczęty! A co innego bardziej umili nasz czas jak nie słodkie przekąski! Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na zdrowy zamiennik czekolady, ciasteczek czy innych smakołyków, który pokochacie! Będzie to jesienny umilacz w najzdrowszym i najsmaczniejszym wydaniu, czyli pralinki z fasolki adzuki.

Przepis na zdrowe słodycze, czyli zamiennik cukru

zdrowe slodycze

Bazą naszych słodyczy będzie fasola adzuki, która jest niezwykle odżywcza, ma bordowe ziarenka pełne minerałów i witamin. Ma smak słodki, dlatego też na Dalekim Wschodzie wykorzystuje się ją do przeróżnych deserów? Skoro tam można, to my też spróbujemy. Czemu nie?

Składniki:

  • Fasola adzuki – ugotowana na sypko/półtwardo (np. po ugotowaniu 2 szklanki)
  • Daktyle bez pestek (np. 1/2 – 1 szklanki daktyli)
  • Kruszone ziarno kakaowca
  • Karob
  • Skórka z mandarynki
  • Żurawina
  • Rodzynki
  • Posiekane migdały lub orzechy
  • Kruszone ziarno kakaowca
  • Ziarno sezamu
  • Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Mielimy lub miksujemy daktyle oraz fasolę na gładko – ilość dowolna – zachowując mniej więcej proporcje: 2 szklanki fasoli na 1 szklankę daktyli (ilość daktyli zależy od Twojego smaku – pełnią rolę “słodzika”). Dodajemy  karob i ziarno kakaowca – w sumie 3 – 4 łyżki (lub wedle gustu – w wersji mniej lub bardziej czekoladowej). Dokładamy do gładkiej masy trochę posiekanej skórki z mandarynki (wcześniej namoczonej), żurawinę, rodzynki, posiekane migdały lub orzechy. Lepimy zgrabne pralinki i obtaczamy je w sezamie lub/i wiórkach kokosowych. Sezam należy lekko podprażyć, aby poprawić jego strawialność. Pralinki trzymamy w lodówce.

Takie pralinki mogą stanowić doskonałą alternatywę dla niezdrowych słodyczy. Można zabrać ze sobą do pracy, a można też dać dzieciom do szkoły czy przygotować na przyjęcie rodzinne.

zdrowe slodycze

Smacznego!

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej