Sałatki można przyrządzić ze wszystkiego z owoców, warzyw, ryb czy mięsa. Przepisów na wyjątkowe dania z sałatek w roli głównej lub jako dodatek jest bez liku. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam was do niezapomnianego świata barw, aromatów i przypraw. Odkryjcie na nowo sałatkę z łososiem otulonego sezamem i soczystym grapefruitem. Sałatka ta to niezapomniana uczta dla podniebienia i lekkostrawna dla żołądka.
Sałatka z łososiem w sezamie i grapefruitem
Sałatka z łososiem rewelacyjnie sprawdzi się na wyśmienitą lekką kolację zarówno we dwoje jak i w gronie przyjaciół.
Składniki na 2 porcje
✓ 250 g świeżego łososia
✓ 150 g rukoli lub innej sałaty
✓ 1 średni grapefruit
✓ kilka listków bazylii
✓ 1 łyżeczka białego sezamu
✓ sól morska do smaku
✓ 1/4 świeżego ananasa (opcjonalnie)
Do dressingu
✓ 1/4 szklanki oliwy
✓ 2 cm świeżego kłącza imbiru
✓ 1 łyżeczka syropu z agawy
✓ sok z 0,5 cytryny
✓ sól morska do smaku
Przygotowanie
Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu i dopraw delikatnie solą morską. Spróbuj – w smaku powinien być delikatnie słodko-kwaśny.
Ananasa przekrój na pół i wytnij wzdłuż dwa trójkątne kawałki. Podetnij skórkę nożem, ale nie odcinaj jej do końca. Dzięki temu ananas nie rozpadnie się podczas grillowania. Grilluj go z obu stron.
Umyj dokładnie łososia i osusz go papierowym ręcznikiem. Wyjmij ości i potnij mięso na równe, około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dopraw solą morską i obsmażaj bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej lub ceramicznej typu non-stick. Następnie włóż kawałki ryby do miseczki z uprażonym wcześniej na suchej patelni sezamem. Obtaczaj delikatnie z każdej strony.
Grapefruit obierz ze skórki i potnij w kawałki podobnej wielkości co rybę.
W misce ułóż umytą rukolę, listki bazylii, grapefruita, łososia i skrop wszystko dressingiem. Serwuj z grillowanym ananasem.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox