Kolacje PRZEPISY

Sałatka z łososiem w sezamie i grapefruitem

lis 7, 2016

Sałatki można przyrządzić ze wszystkiego z owoców, warzyw, ryb czy mięsa. Przepisów na wyjątkowe dania z sałatek w roli głównej lub jako dodatek jest bez liku. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam was do niezapomnianego świata barw, aromatów i przypraw. Odkryjcie na nowo sałatkę z łososiem otulonego sezamem i soczystym grapefruitem. Sałatka ta to niezapomniana uczta dla podniebienia i lekkostrawna dla żołądka.

Sałatka z łososiem w sezamie i grapefruitem

Sałatka z łososiem rewelacyjnie sprawdzi się na wyśmienitą lekką kolację zarówno we dwoje jak i w gronie przyjaciół.

Składniki na 2 porcje

✓  250 g świeżego łososia

✓  150 g rukoli lub innej sałaty

✓  1 średni grapefruit

✓  kilka listków bazylii

✓  1 łyżeczka białego sezamu

✓  sól morska do smaku

✓  1/4 świeżego ananasa (opcjonalnie)

Do dressingu

✓  1/4 szklanki oliwy

✓  2 cm świeżego kłącza imbiru

✓  1 łyżeczka syropu z agawy

✓  sok z 0,5 cytryny

✓  sól morska do smaku

Przygotowanie

Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu i dopraw delikatnie solą morską. Spróbuj – w smaku powinien być delikatnie słodko-kwaśny.

Ananasa przekrój na pół i wytnij wzdłuż dwa trójkątne kawałki. Podetnij skórkę nożem, ale nie odcinaj jej do końca. Dzięki temu ananas nie rozpadnie się podczas grillowania. Grilluj go z obu stron.

Umyj dokładnie łososia i osusz go papierowym ręcznikiem. Wyjmij ości i potnij mięso na równe, około 2,5-centymetrowe kwadraty. Dopraw solą morską i obsmażaj bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej lub ceramicznej typu non-stick. Następnie włóż kawałki ryby do miseczki z uprażonym wcześniej na suchej patelni sezamem. Obtaczaj delikatnie z każdej strony.

Grapefruit obierz ze skórki i potnij w kawałki podobnej wielkości co rybę.

W misce ułóż umytą rukolę, listki bazylii, grapefruita, łososia i skrop wszystko dressingiem. Serwuj z grillowanym ananasem.

Źródło: 

  1. Marek Zaremba Jaglany Detox

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej