Roladki drobiowe. Soczyste i aromatyczne. Nadziane jarmużem i soczystymi pomidorami wypełnionymi po brzegi. Podawane z aromatyczną kaszą jaglaną i niebiańskim zielonym pesto z natki pietruszki.
Roladki drobiowe nadziewane jarmużem i suszonymi pomidorami, podawane na kaszy jaglanej oraz pesto z natki pietruszki
Składniki na 1–2 porcje
✓ 1 pierś kurczaka zagrodowego lub 1/3 piersi indyczej
✓ 2 szklanki listków jarmużu (bez stwardniałych części)
✓ 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
✓ szczypta gałki muszkatołowej
✓ 2–3 suszone pomidory z zalewy
✓ szczypta oregano lub ziół prowansalskich
✓ sól morska lub himalajska do smaku
✓ 1 ząbek czosnku
✓ rukola lub roszponka do serwowania
✓ oliwa do skropienia dania
Do pesto
✓ 1 szklanka natki pietruszki
✓ 1 mały ząbek czosnku
✓ szczypta soli do smaku
✓ sok z 0,5 cytryny
✓ 3–4 uprażone migdały
✓ 1/4 szklanki wody źródlanej
Przygotowanie
Zmiksuj wszystkie składniki pesto i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną.
Jarmuż umyj i drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Pierś kurczaka lub indyka umyj, osusz i potnij na cienkie sznycelki. Dopraw solą i roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi lub oregano.
Obsmaż na patelni jarmuż z dodatkiem startego lub wyciśniętego przez praskę czosnku, dopraw gałką muszkatołową i solą. Odstaw na chwilkę do ostygnięcia.
Na sznycelki połóż jarmuż i suszonego pomidora, a następnie zwijaj delikatnie, spinając roladki wykałaczkami.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Roladki obsmaż delikatnie na oleju kokosowym i wstaw na 10 minut do piekarnika. Wyciągnij wykałaczki i potnij mięso na kawałki.
Danie skrop oliwą i serwuj z ulubioną sałatą.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox