PRZYPRAWY I ZIOŁA
KLASYFIKACJA WG
MEDYCYNY CHIŃSKIEJ

SMAKI    TERMIKA    DZIAŁANIE

SPIS TREŚCI

  1. Wstęp 
  2. Klasyfikacja ziół i przypraw 
  3. Energetyczna natura termiczna 
  4. Smaki ziół i przypraw 
  5. Przemiana ziemia 
  6. Przemiana metal 
  7. Przemiana woda 
  8. Przemiana drzewo 
  9. Przemiana ogień 
  10. Zakończenie 
  11. Źródło 

ZOBACZ CO ZNAJDZIESZ W ŚRODKU.

Zgodnie z teorią Pięciu Przemian posiłki powinny być dostosowane do pory dnia, pory roku, konstytucji danej osoby, ale przede wszystkim należy zwracać uwagę na energetykę pożywienia.

W Medycynie Chińskiej nie interesują nas składniki odżywcze takie jak: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy czy minerały.

Zgodnie z TCM teoria odżywiania opiera się na jakościowej, holistycznej koncepcji Yin i Yang, wskazuje także na to w jaki sposób smak i natura termiczna pożywienia wpływa na nasz organizm.

Medycyna Chińska dostrzega bliski związek między pożywieniem, a ziołami leczniczymi używanymi w terapii oraz codziennym odżywianiu. Zioła i różne przyprawy mają wielką moc tylko należy wiedzieć jak je zastosować, z czym je łączyć i dlaczego.

Kiedy i czym organizm trzeba ogrzać, a kiedy i czym można się ochłodzić.

Posiłki przygotowane wg Pięciu Przemian powinny być smaczne i zdrowe wprowadzając harmonię do naszego ciała. Każdy smak odżywia określony narząd, jeśli w posiłku dostarczymy 5 smaków to będziemy mieć odżywione wszystkie narządy i wtedy zachowamy równowagę naszego organizmu. Dużo zdrowia i radości z gotowania 🙂

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?

GRUPA KONESER ZDROWIA NA FACEBOOKU

Dołącz do grupy osób z podobnymi celami i pasjami

STRONA KONESER ZDROWIA NA FACEBOOKU

Polub nas na Facebooku i bądź na bieżąco

MÓJ BLOG O MEDYCYNIE CHIŃSKIEJ I NIE TYLKO

Zobacz moje wpisy na blogu

Share This