Nadziewana papryka? Każdy ją uwielbia. Dziś proponuje wam zupełnie nową wersję nadziewanych warzyw, tym razem królem jest nasz polski, cudownie pachnący i jędrny pan pomidor. Pieczony pomidor to bardzo szybkie danie. Z łatwością przygotujesz je w swoim domu. Dodatek oregano i kurkuma to świetne połączenie zarówno dla podniebienia jak i organizmu, by uwolnić go od namiaru toksyn. Działają antynowotworowi i odtruwają jelita. Kurkuma wspomaga działanie wątroby.
Pieczony pomidor z kaszą jaglaną i cukinią
Składniki na 1 porcję:
✓ 1 większy pomidor
✓ 0,5 szklanki kaszy jaglanej
✓ 1/4 cukinii
✓ 0,5 małej czerwonej cebuli
✓ 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
✓ szczypta oregano
✓ szczypta kurkumy
✓ olej kokosowy do smażenia
✓ sól morska lub himalajska do smaku
Przygotowanie
Pomidor umyj i odetnij ostrym nożem górną część. Wydryluj gniazdo i usuń pestki, a pozostałą część przełóż do miseczki.
Cukinię pokrój w bardzo drobną kostkę, usunąwszy wcześniej gniazdo nasienne. Wsyp do miseczki, zamarynuj na chwilkę w oliwie i przyprawach, doprawiając szczyptą soli. Podsmaż cukinię przez około 2 minuty, a następnie dodaj wydrylowany miąższ pomidora, drobno pokrojoną cebulkę i starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wsyp też kaszę jaglaną. Podduś jeszcze przez 1–2 minuty, wymieszaj, spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Przełóż do miseczki.
Wypełnij pomidora farszem, przykryj odciętym wcześniej wierzchem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj na blaszce wyłożonej pergaminem przez około 15 minut w temperaturze 190°C.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox