Jakie funkcje w organizmie pełnią NNKT?
- Zwiększają przepływ krwi przez nasze naczynia krwionośne (żyły, tętnice)
- Zwiększają siłę skurczu serca
- Transportują tłuszcze we krwi
- Łączą się z cholesterolem i pomagają obniżyć jego poziom we krwi
- Zapobiegają powstawaniu zakrzepów (miażdżyca)
- Budują błony komórkowe
- Zapobiegają nadciśnieniu
Stosunek kwasów NNKT dostarczonych z pożywieniem nie powinien przekraczać:
omega-6 : omega-3
4 : 1
Taki stosunek pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Dlatego właśnie należy spożywać oleje roślinne – ALE JAKIE?
- Okazuje się, że świetnym olejem roślinnym jest olej rzepakowy. Naukowcy dowiedli, iż zawiera on 10-12 razy więcej kwasów omega-3 niż tak wychwalana oliwa z oliwek. Nadaje się zarówno do sałataek jak i smażenia. Również stosunek kwasów omega-6:omega-3 w oleju rzepakowym jest idealny dla naszego organizmu, gdyż wynosi 7:1. Zawiera kwas α-linolenowy, który jest prekursorem do powstania w naszym organizmie dwóch najistotniejszych z kwasów omega-3: dokozaheksaenowego i eikozapentaenowego.
- Na rynku dostępny jest również olej lniany, który zawiera trochę więcej kwasów omega-3, jednak ma krótki termin przydatnosci do spożycia – ok. 3 miesiące. Ale ma idelane proporcje, bo 4 : 1 i nadaje się tylko do sałatatek lub bezposredniego spożycia. Bardzo często ten olej stosowany jest w dietach nowotworowych. A najlepsza jego odmiana, czyli olej lniany budwigowy można kupić w sklepach ze zdwową żywością. Należy go przechopwywać w lodówce i zwykle w ciągu miesiąca nalezy go spożyć.
- Olej rydzowy ma także idealne proporcje Omega 3 : Omega 6, bo 4 : 1. Atutem jest dłuższy termin ważności zwykle do 6 m-cy. Nie nadaje się do smażenia, tylko do spożycia na “surowo”.
- Oliwka z oliwek znana wszystkim zawiera dużó Omega 3, ale nie ma już tak idealnych proporcji. Jednak nadaje się do smażenia i oczywiście do sałataek
- Mniejszą sławą powinien cieszyć się olej słonecznikowy, gdyż stosunek kwasów omega-6:omega-3 wynosi w nim aż 136 : 1, co jak wcześniej pisaliśmy znacznie odbiega od ideału i zaburza równowagę w organizmie.
Spożywajmy zatem oleje roślinne, najlepiej w postaci surowej jako dodatek do sałatek, surówek czy musli, a jeśli już musimy smażyć, to wyłącznie na oleju rzepakowym;)
Ważne, aby oleje były tłoczone na zimno i przechowywane w ciemnych butelkach.
NNKT – DOBRE Z NATURY!
NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe jak sama nazwa wskazuje są niezbędne dla naszego organizmu i nie potrafi on sam ich produkować. Dzielimy je na omega-6 i omega-3. Firmy farmaceutyczne proponują nam szereg suplementów zawierających NNKT. Pamiętajmy jednak, że do końca nie znamy przyswajalności z tych środków, a spożywanie z pokarmem na pewno ma większą przyswajalność – jak wszystko co naturalne! Wybierajmy zatem naturalne źródła NNKT!Przypomnijmy w skrócie rolę kwasów NNKT:
Rola kwasów omega-3, na co wpływają? | Rola kwasów omega-6, na co wpływają? |
Układ krążenia i serce, obniżanie poziomu cholesterolu | Pozytywnie na skórę i wzrost włosów |
Prawidłowa praca układu nerwowego, wzrok | Wpływ układ kostny |
Prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, funkcje nerek | Wpływ na funkcje rozrodcze |
Przeciwrakowo | Prawidłowy metabolizm w organizmie |
Naturalne źródła NNKT:
źródła omega-3: | źródła omega-6 |
Przede wszystkim ryby: łosoś (najwięcej), tuńczyk,makrela | Oleje roślinne, gł: słonecznikowy (najwięcej), kukurydziany, z pestek winogron |
sardynki, skorupiaki | Drób, jaja |
Tofu, migdały, orzechy włoskie | Awokado |
Olej lniany, arachidowy, rzepakowy | Płatki zbożowe (np. kukurydziane) |
Pamiętajmy, że bardzo ważny dla naszego zdrowia jest stosunek kwasów NNKT, który powinien wynosić:
omega-6 : omega-3
4 : 1
Nadwyżka kwasów omega-6 w organizmie w stosunku do omega-3 może powodować stany zapalne, które wygaszają kwasy omega-3.
Dieta przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaspokaja, a nawet wielokrotnie przekracza zapotrzebowanie na kwasy omega-6. Dlatego też warto skupić uwagę i wprowadzić do codziennej diety olej rzepakowy, olej rydzowy, olej lniany oraz ryby, bogate w omega-3, które hamują szkodliwe działanie nadmiaru kwasów omega-6.
Niedobór, bądź zły stosunek kwasów omega-3 i omega-6 może przejawiać się ogólnym złym samopoczuciem, problemami ze skórą czy włosami, a w konsekwencji do poważnych chorób, choćby miażdżycy czy nadciśnienia!
Pamiętajmy zatem o NNKT w diecie, aby czuć się i wyglądać zdrowo każdego dnia;)