Miód Manuka 400+ 500 g jest najczęściej wybieranym miodem w Polsce. Wyjątkowość tego produktu wiąże się z zawartością methyglyoxalu na poziomie 400 mg/kg (MGO™ 400+). Takie stężenie substancji czynnej wykazuje niezwykle silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Półkilogramowe opakowanie Miodu Manuka 400+ zapewnia najkorzystniejszy związek pomiędzy jakością (stężeniem methyglyoxalu) a ceną.
Jak chronić organizm przed atakami wirusów i bakterii? Miód Manuka!
W ciele człowieka nieustannie prowadzone są reakcje obronne przed atakami wirusów, bakterii, grzybów. Coraz częściej organizm osłabiony zostaje również w wyniku niekorzystnych ingerencji człowieka w środowisko, w którym żyjemy. Zanieczyszczenia natury, syntetyczne konserwanty, barwniki w środkach spożywczych, kosmetykach stają się dodatkowym obciążeniem dla naszego organizmu. Aby nie dopuścić do spadku naszej odporności, należy postarać się wprowadzić do życia pozytywne zmiany, które dodadzą nam energii, wzmocnią układ odporności jak również pomogą w zwalczaniu organizmów chorobotwórczych.
Miody Manuka są naturalnym produktem zdrowej żywności o udowodnionym działaniu przeciwbakteryjnym, klasyfikowanym jako miody surowe. Oznacza to, iż zawartość bioaktywnych związków nie odbiega od ilości tych składników występujących w miodzie pozyskiwanym bezpośrednio z ula. Nie tracą one więc na swojej wartości. Surowcem do wytworzenia przez pszczoły nieocenionego miodu, jest nektar zbierany z intensywnie pachnących kwiatów krzewu Manuka, rośliny występującej wyłącznie w Nowej Zelandii i Australii. Pasieki, w których powstaje miód, położone są w miejscach wolnych od zanieczyszczeń i cywilizacji.
Miody Manuka MGO silne właściwości antybakteryjne zawdzięczają obecności wysokich stężeń methyloglyoxalu, wyizolowanego przez Prof. Thomasa Henle i jego zespół z Instytutu Chemii Żywności przy Politechnice Drezdeńskiej, który jest światowym liderem w badaniu żywności. Na uwagę zasługuje fakt, iż miód Manuka MGO™ to jedyny odkryty na świecie produkt, w którym wskaźniki poziomu methyglyoxalu są tak wysokie- od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg w porównaniu ze stężeniem tego składnika w innych miodach mieszczącym się w przedziale od 0 do 10 mg/kg.
Efekty badań pozwoliły zaliczyć miody Manuka do żywności funkcjonalnej wykazującej korzystny, naukowo potwierdzony wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu polegającym na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia, a także zmniejszeniu ryzyka wystąpienia choroby. Oddziaływanie przeciwbakteryjne Miodów Manuka sprawia, że z powodzeniem wykorzystuje się je w licznych dolegliwościach, należy jednak pamiętać, że nie są lekiem ani substytutem leku.
Istotną informacją dla konsumenta jest to, iż końcowy produkt wytwarza zakład zachowujący restrykcyjne wymogi i przepisy zapewniające właściwą jakość. Każda partia miodu przechodzi testy na obecność i ustalenie stężenia bioaktywnego składnika. Badania te cechują się bardzo wysoką dokładnością oraz powtarzalnością. Firmia Manuka Health uzyskała certyfikat RMP (Risk Management Program) w ramach HACCP i GMP. W Polsce Miód Manuka MGO™ przechodzi dodatkowe badania wykonywane przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Handlową.
Przeciwwskazania
- Nie stosować u osób uczulonych na propolis, produkty pochodzenia pszczelego oraz na którykolwiek ze składników preparatu.
- Zgodnie z zaleceniami organizacji WHO miody nie powinno podawać się dzieciom do 1 roku życia.
Gramatura: 500g