Stare przysłowie niemieckie głosi, iż jeden ul może odebrać chleb dziesięciu lekarzom – nic dziwnego – to, co było znane i doceniane już w dziejach starożytnych, do dziś zachwyca właściwościami nie tylko smakowymi, ale przede wszystkim leczniczymi. Miód i produkty pochodzenia pszczelego były stosowane przez medyków Starożytnego Egiptu i Imperium Rzymskiego, polecał je sam Hipokrates i Galen! Dzisiaj również święcą triumfy, a spośród bogatej gamy produktów na szczególną uwagę zasługuje miód Manuka – to prawdziwy pogromca chorób!
Miód Manuka to pszczele złoto wprost z żyznych terenów Nowej Zelandii – jeszcze do niedawna zupełnie nie znany, dziś cieszy się dużą popularnością, która z każdym dniem wzrasta! Nic dziwnego – to jeden z niewielu produktów spożywczych o udowodnionym naukowo działaniu leczniczym. Polecany jest przede wszystkim na dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz dla poprawy odporności, sprawdza się także jako wszechstronny kosmetyk.
Miód Manuka – czym się wyróżnia?
Miód Manuka to produkt w 100% naturalny i niepoddawany żadnym procesom obróbki chemicznej. Charakteryzuje się mocnym aromatem – zarówno zapachem, jak i smakiem oraz piękną, złocistą barwą. Jak sama nazwa wskazuje produkowany jest z nektaru kwiatów krzewu herbacianego Manuka (łac. Leptospermum scoparium) i właśnie tej roślinie zawdzięcza swój unikatowy skład chemiczny i dobroczynne działanie. Oprócz składników odżywczych, charakterystycznych dla wszystkich miodów, skrywa się w nim coś więcej – aktywna substancja o wysokim stężeniu, tzw. methylglyoxal. W porównaniu z innymi (max. 10 mg/kg) jej zagęszczenie jest nawet kilkusetkrotnie większe i waha się pomiędzy 100 a 800 mg/kg miodu.
Methylglyoxal odpowiada za działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwgrzybicze, co czyni go produktem nie tylko wartościowym, ale też pożądanym. Na etykietach oznaczany jest skrótem MGO (np. MGO 100+, co oznacza stężenie 100mg/kg) i jak łatwo się domyślić im MGO wyższe, tym silniejsze są lecznicze właściwości miodu.
Na co stosować miód Manuka?
Miody manuka słyną przede wszystkim z działania wzmacniającego ogólny stan zdrowia i odporności organizmu człowieka. Mają działanie probiotyczne – naukowcy dowiedli, iż jedzenie niewielkich ilości miodu manuka każdego dnia pozytywnie wpłynie na utrzymanie właściwej flory bakteryjnej jelit, poprawi funkcjonowanie układu pokarmowego, pomagając w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych (np. refluks, zespół jelita drażliwego, czy wrzody).
Ze względu na swoje działanie antybakteryjne miód Manuka daje znakomite efekty przy infekcjach górnych dróg oddechowych – przeziębieniach, grypie, czy innych chorobach gardła i jamy ustnej. Miody o wysokim stężeniu MGO “poradzą sobie” z bakteriami takimi jak oporny na antybiotyki gronkowiec złocisty, paciorkowce, E. coli czy Helicobacter pylori.
Właściwości przeciwzapalne miodu Manuka sprawiają z kolei, że ma on również zastosowanie zewnętrzne – pomaga m.in. w regeneracji drobnych ran, oparzeń czy owrzodzeń, pozytywne efekty daje również we wspomagającej terapii takich schorzeń dermatologicznych jak łuszczyca, egzema, trądzik, czy atopowe zapalenie skóry.
Jak wybrać miód Manuka dla siebie?
Przymierzając się do zakupu miodu Manuka, pamiętajmy, że najlepiej kierować stężeniem MGO widocznym na etykiecie – w kilogramie czystego produktu powinno być minimalnie 100 mg methylglyoxalu – taki miód oznaczony jest MGO 100+ i jest to najniższa dawka dająca korzyści zdrowotne. Im wyższe MGO podane na etykiecie (250+, 400+, 550+), tym silniejsze będą jego właściwości prozdrowotne i lecznicze. Pamiętajmy również, że oryginalny miód Manuka posiada certyfikat potwierdzający obecność aktywnego składnika MGO oraz Certyfikat Nowozelandzkiego Instytutu Bezpieczeństwa Żywności.
Swoją przygodę z miodami Manuka najlepiej zaczynać od miodów o najniższym stężeniu MGO 100+ i stopniowo dochodzić do wyższych. W naszym sklepie dostępne są miody o stężeniach: 100+, 250+, 400+ 550 + o gramaturach 250 g i 500 g – każdy na pewno znajdzie produkt odpowiedni dla swoich potrzeb.
Jak stosować miód Manuka?
W stosowaniu miodu Manuka dla poprawy swojego zdrowia nie istnieją sztywne wytyczne. Optymalnie zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek rano, na czczo, na 20 minut przed posiłkiem. Można go rozpuścić w odrobinie letniej wody – nie zmniejszy to jego skuteczności. Jest to dawka uniwersalna – powinna sprawdzić się w każdym przypadku. Stosowanie miodu ze względu na konkretne schorzenie, natomiast najlepiej będzie skonsultować z lekarzem.
W stosowaniu miodów Manuka nie ma praktycznie żadnych przeciwwskazań – jedynym jest alergia na produkty pochodzenia pszczelego, powinny uważać także osoby chore na cukrzycę – przed spożyciem miodu warto zasięgnąć porady lekarskiej. Poza tym mogą je spożywać zarówno kobiety w ciąży, jak i dzieci (choć najlepiej dopiero od 12 miesiąca życia) – nie odnotowano dotychczas żadnych skutków ubocznych po zażyciu tego rodzaju miodu.
Należy również pamiętać, że Miody Manuka nie są lekiem ani substytutem leku – są to produkty spożywcze, które ze względu na swój unikatowy skład chemiczny znalazły się w kategorii tzw. żywności funkcjonalnej. Choć ich stosowanie jest olbrzymim wsparciem dla organizmu, nie należy rezygnować z leczenia farmaceutycznego.
Miód Manuka nie bez powodu jest nazywany nowozelandzkim złotem. Co prawda siła jego działania uzależniona jest przede wszystkim od zawartości methylglyoxalu, jednak dostępne na naszym rodzimym rynku produkty najczęściej zawierają przynajmniej niezbędną, minimalną wartość tej substancji. Kiedy zdecydujecie się na włączenie miodów z manuki do codziennej diety, szybko przekonacie się, że zwrot “dbam o swoje zdrowie” nabrał nowego, słodkiego smaku!
Czy wiesz, że…
…coraz większą popularnością cieszy się zastosowanie miodu z manuki jako naturalnego kosmetyku – zabiegi pielęgnacyjne z jego użyciem wspaniale koją, odżywiają, nawilżają i regenerują skórę. Stosuje je m.in. znana hollywodzka gwiazda Scarlett Jahansson, czy księżna Kate Middleton.