Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków. Komosa ryżowa nazywana jest również quinoa lub ryżem peruwiańskim. Zawiera, aż 18% białka i 4-9% nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cennej witaminy E, wapnia, fosforu i żelaza. Komosa ryżowa wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, wzmacnia nerki i tak jak kasza jaglana jest zasadotwórcza. Dodatkowo komosa ryżowa połączona z brokułami oraz czosnkiem to prawdziwa bomba witaminowa i prozdrowotna dla wszystkich, którzy chcą czuć się zdrowi.
Komosa ryżowa z brokułem, czosnkiem i prażonym sezamem

Składniki na 1-2 porcje
✓ 1–2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
✓ 0,5 małego brokuła
✓ 1–2 ząbki czosnku
✓ sól morska lub himalajska do smaku
✓ 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
✓ prażony sezam (opcjonalnie)
✓ kilka listków bazylii (opcjonalnie)
Przygotowanie
Podziel brokuł na drobne różyczki, a czosnek posiekaj w plasterki.
Na patelnię wlej trochę wody (do wysokości 0,5 cm) i włóż różyczki brokuła. Od momentu wrzenia gotuj je przez około 4 minuty. Pod koniec gotowania, kiedy woda praktycznie wyparuje, dodaj olej kokosowy, czosnek i dopraw delikatnie solą.
Wsyp na patelnię ugotowaną komosę lub kaszę jaglaną, wymieszaj i przełóż na talerz lub do miseczki.
Serwuj z prażonym sezamem i listkami świeżej bazylii.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox