Kasza jaglana z zielonym pesto

utworzone przez | lis 10, 2016 | Kolacje, Obiady, Przekąski, PRZEPISY, Śniadania

Obecnie kasza jaglana powraca do łask. Przyczyniła się do tego zarówno nasza świadomość, jako konsumentów jak również trendy by dbać o siebie poprzez dietę i ćwiczenia. Oprócz trendów i reklam kasza jaglana pozytywnie wpływa na nasz organizm, jest zasadotwórcza i bezglutenowa. Dlatego bez względu na trendy dajmy się porwać kaszy jaglanej i włączmy ją na stałe do naszego menu. Jesteś sceptyczny? Ten przepis przekonał największych sceptyków do kaszy jaglanej wypróbuj i się przekonaj.

Kasza jaglana z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem

Składniki

na 2–4 porcje

✓  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, czyli 1 szklanka suchej kaszy

✓  1 papryka czerwona

✓  2 orzechy włoskie lub inne dowolne

✓  tymianek świeży lub suszony

✓  0,5 łyżeczki soku z cytryny

✓  1/3 łyżeczki octu balsamicznego

✓  1 łyżka oliwy

✓  1 granat

✓  świeża bazylia (opcjonalnie)

Do pesto

✓  1 szklanka rukoli lub natki pietruszki

✓  1 łyżeczka soku z cytryny

✓  sól morska lub himalajska do smaku

✓  0,5 ząbka czosnku

✓  2 łyżki nasion słonecznika

✓  4 łyżki oliwy

Przygotowanie

Paprykę upiecz w temp. 180°C, aż pojawi się lekko czarna skórka. Odstaw do miski i przykryj. Po około 10 minutach obierz paprykę, a miąższ potnij w cienkie paseczki. Przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwą, octem balsamicznym, drobno posiekanymi orzechami włoskimi (możesz je wcześniej uprażyć) i tymiankiem. Wymieszaj wszystko dokładnie, posmakuj i dopraw w razie potrzeby.

Zrób pesto. Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika. Do słoika lub malaksera przełóż uprażony słonecznik i pozostałe składniki. Wszystko zmiksuj. W razie potrzeby wlej odrobinę wody mineralnej, aby uzyskać właściwą konsystencję.

Do miseczki lub słoika wsyp kaszę jaglaną, najlepiej jeszcze ciepłą, wymieszaj z 1 łyżką pesto. W razie potrzeby dodaj więcej pesto. Następnie dodaj paprykę, wyłuskane wcześniej ziarenka granatu oraz listki bazylii

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • 7 skutecznych kroków do oczyszczenia organizmu  z Wilgoci i Śluzu
    24 listopada 2023 - 30 kwietnia 2024
    00:00 - 23:59
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This