Kasza jaglana z zielonym pesto - Koneser Zdrowia

Kasza jaglana z zielonym pesto

utworzone przez | lis 10, 2016 | Kolacje, Obiady, Przekąski, PRZEPISY, Śniadania

Obecnie kasza jaglana powraca do łask. Przyczyniła się do tego zarówno nasza świadomość, jako konsumentów jak również trendy by dbać o siebie poprzez dietę i ćwiczenia. Oprócz trendów i reklam kasza jaglana pozytywnie wpływa na nasz organizm, jest zasadotwórcza i bezglutenowa. Dlatego bez względu na trendy dajmy się porwać kaszy jaglanej i włączmy ją na stałe do naszego menu. Jesteś sceptyczny? Ten przepis przekonał największych sceptyków do kaszy jaglanej wypróbuj i się przekonaj.

Kasza jaglana z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem

Składniki

na 2–4 porcje

✓  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, czyli 1 szklanka suchej kaszy

✓  1 papryka czerwona

✓  2 orzechy włoskie lub inne dowolne

✓  tymianek świeży lub suszony

✓  0,5 łyżeczki soku z cytryny

✓  1/3 łyżeczki octu balsamicznego

✓  1 łyżka oliwy

✓  1 granat

✓  świeża bazylia (opcjonalnie)

Do pesto

✓  1 szklanka rukoli lub natki pietruszki

✓  1 łyżeczka soku z cytryny

✓  sól morska lub himalajska do smaku

✓  0,5 ząbka czosnku

✓  2 łyżki nasion słonecznika

✓  4 łyżki oliwy

Przygotowanie

Paprykę upiecz w temp. 180°C, aż pojawi się lekko czarna skórka. Odstaw do miski i przykryj. Po około 10 minutach obierz paprykę, a miąższ potnij w cienkie paseczki. Przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwą, octem balsamicznym, drobno posiekanymi orzechami włoskimi (możesz je wcześniej uprażyć) i tymiankiem. Wymieszaj wszystko dokładnie, posmakuj i dopraw w razie potrzeby.

Zrób pesto. Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika. Do słoika lub malaksera przełóż uprażony słonecznik i pozostałe składniki. Wszystko zmiksuj. W razie potrzeby wlej odrobinę wody mineralnej, aby uzyskać właściwą konsystencję.

Do miseczki lub słoika wsyp kaszę jaglaną, najlepiej jeszcze ciepłą, wymieszaj z 1 łyżką pesto. W razie potrzeby dodaj więcej pesto. Następnie dodaj paprykę, wyłuskane wcześniej ziarenka granatu oraz listki bazylii

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This