Obecnie kasza jaglana powraca do łask. Przyczyniła się do tego zarówno nasza świadomość, jako konsumentów jak również trendy, by dbać o siebie poprzez dietę i ćwiczenia. Oprócz trendów i reklam kasza jaglana pozytywnie wpływa na nasz organizm, jest zasadotwórcza i bezglutenowa. Dlatego bez względu na trendy dajmy się porwać kaszy jaglanej i włączmy ją na stałe do naszego menu. Jesteś sceptyczny? Ten przepis przekonał największych sceptyków do kaszy jaglanej, wypróbuj i się przekonaj.
Kasza jaglana z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem
Składniki na 2–4 porcje
✓ 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, czyli 1 szklanka suchej kaszy
✓ 1 papryka czerwona
✓ 2 orzechy włoskie lub inne dowolne
✓ tymianek świeży lub suszony
✓ 0,5 łyżeczki soku z cytryny
✓ 1/3 łyżeczki octu balsamicznego
✓ 1 łyżka oliwy
✓ 1 granat
✓ świeża bazylia (opcjonalnie)
Do pesto
✓ 1 szklanka rukoli lub natki pietruszki
✓ 1 łyżeczka soku z cytryny
✓ sól morska lub himalajska do smaku
✓ 0,5 ząbka czosnku
✓ 2 łyżki nasion słonecznika
✓ 4 łyżki oliwy
Przygotowanie
Paprykę upiecz w temp. 180°C, aż pojawi się lekko czarna skórka. Odstaw do miski i przykryj. Po około 10 minutach obierz paprykę, a miąższ potnij w cienkie paseczki. Przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwą, octem balsamicznym, drobno posiekanymi orzechami włoskimi (możesz je wcześniej uprażyć) i tymiankiem. Wymieszaj wszystko dokładnie, posmakuj i dopraw w razie potrzeby.
Zrób pesto. Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika. Do słoika lub malaksera przełóż uprażony słonecznik i pozostałe składniki. Wszystko zmiksuj. W razie potrzeby wlej odrobinę wody mineralnej, aby uzyskać właściwą konsystencję.
Do miseczki lub słoika wsyp kaszę jaglaną, najlepiej jeszcze ciepłą, wymieszaj z 1 łyżką pesto. W razie potrzeby dodaj więcej pesto. Następnie dodaj paprykę, wyłuskane wcześniej ziarenka granatu oraz listki bazylii
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox