Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. Białko zawarte w kaszy gryczanej jest lepiej przyswajalne przez nasz organizm niż ze zbóż. Dodatkowo jest bogate w aminokwasy. Propozycja na dziś to kasza gryczana podana z kalafiorem w towarzystwie granatu i nutą curry oraz dressingiem cytrynowo- imbirowym. Przyprawa curry zawiera w sobie dużo antyoksydantów. Całość nawilża organizm i jest lekkostrawna. Smakuje również rewelacyjnie na zimno, dzięki czemu można śmiało zabrać ją ze sobą do szkoły, pracy, w podróż czy na trening. Smak kaszy gryczanej przełamuje całą kompozycję, dzięki czemu jest gratką dla podniebienia. Wykończenie dania dressingiem cytrynowo -imbirowym pozwala wydobyć smak pozostałych składników. Dodatkowo dzięki swojemu rozgrzewającemu i odświeżającemu charakterowi świetnie sprawdzi się również w chłodniejsze dni.
Kasza gryczana z kalafiorem, granatem z nutą curry i dressingiem imbirowym
Składniki na 2 porcje:
✓ 0,5 kalafiora
✓ ziarenka granatu
✓ olej kokosowy
✓ 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
✓ natka pietruszki
✓ 0,5 łyżeczki przyprawy curry
✓ sól morska lub himalajska
Do dressingu
✓ 2 cm świeżego kłącza imbiru
✓ 1/4 szklanki oliwy
✓ sól morska lub himalajska do smaku
✓ sok z 0,5 cytryny
✓ 1 łyżka syropu z agawy lub innego dowolnego
Przygotowanie
✓ Wymieszaj w miseczce lub słoiku wszystkie składniki dressingu. Spróbuj i dopraw według uznania.
✓ Umyj kalafior, podziel go na drobne różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odlej wodę i dodaj do garnka trochę oleju kokosowego oraz przyprawę curry. Podsmażaj około 2 minut i odstaw.
✓ Dodaj składniki do miseczki i serwuj skropione dressingiem.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox