Gryczane placuszki a’la podpłomyki

utworzone przez | paź 31, 2016 | Kolacje, Obiady, Przekąski, Śniadania

Placki ziemniaczane znają chyba wszyscy. Jednak czy próbowaliście zrobić je z czegoś innego? Nie? A więc do dzieła. Wspaniałe placki z kaszy gryczanej, które możesz podać z sosem, pastą lub hummusem. Rewelacyjnie sprawdzą się również, jako zamiennik codziennego pieczywa.

Składniki

na 6–8 sztuk

✓  0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej

✓  szczypta gałki muszkatołowej

✓  sól morska lub himalajska

✓  szczypta mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)

✓  szczypta mielonego cynamonu (opcjonalnie)

✓  szczypta curry (opcjonalnie)

✓  1 starty ząbek czosnku (opcjonalnie)

✓  1 szklanka szpinaku (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ciasto gryczane trzeba przygotować dzień wcześniej. Zalej kaszę gryczaną wodą i odstaw na całą noc.

Następnego dnia odlej wodę i uzupełnij świeżą około 5 cm ponad poziom kaszy. Dodaj sól oraz pozostałe przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Rozgrzej patelnię typu non-stick bez dodatku tłuszczu. Smaż na średnim ogniu, na suchej patelni około 5 minut z jednej i 5 minut z drugiej strony.

Dla urozmaicenia do placuszków przed miksowaniem można dodać szpinak wraz ze szczyptą gałki muszkatołowej.

Spróbuj również

✓  Jaglano-cytrynowy Hummus z fasolką adzuki i granatem

humuscytrynowojaglany_

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Więcej wyników wyszukiwania...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Najbliższe wydarzenie

  • Brak wydarzeń
  • DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

    elzbieta kasztelaniec
    Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
    Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
    Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

    Share This