Placki ziemniaczane znają chyba wszyscy. Jednak czy próbowaliście zrobić je z czegoś innego? Nie? A więc do dzieła. Wspaniałe placki z kaszy gryczanej, które możesz podać z sosem, pastą lub hummusem. Rewelacyjnie sprawdzą się również, jako zamiennik codziennego pieczywa.
Składniki na 6–8 sztuk
✓ 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
✓ szczypta gałki muszkatołowej
✓ sól morska lub himalajska
✓ szczypta mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
✓ szczypta mielonego cynamonu (opcjonalnie)
✓ szczypta curry (opcjonalnie)
✓ 1 starty ząbek czosnku (opcjonalnie)
✓ 1 szklanka szpinaku (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ciasto gryczane trzeba przygotować dzień wcześniej. Zalej kaszę gryczaną wodą i odstaw na całą noc.
Następnego dnia odlej wodę i uzupełnij świeżą około 5 cm ponad poziom kaszy. Dodaj sól oraz pozostałe przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Rozgrzej patelnię typu non-stick bez dodatku tłuszczu. Smaż na średnim ogniu, na suchej patelni około 5 minut z jednej i 5 minut z drugiej strony.
Dla urozmaicenia do placuszków przed miksowaniem można dodać szpinak wraz ze szczyptą gałki muszkatołowej.
Spróbuj również
✓ Jaglano-cytrynowy Hummus z fasolką adzuki i granatem
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox