Gorące produkty spożywcze wzmacniają nasze Yang, przyspieszają krążenie Qi, aktywizują, rozgrzewają, poruszają w górę i na zewnątrz. Ogrzewają też nasze narządy, usuwają zewnętrzne i wewnętrzne Zimno, a także mobilizują energię obronną naszego organizmu. Przykładem mogą być takie jak baranina, bardzo ostre przyprawy (pieprz cayen, gałka muszkatołowa, chili, anyż, goździki, cynamon), grzane wino i wysokoprocentowy alkohol, czy herbatka Yogi, które to właśnie wpływają na organizm bardzo silnie rozgrzewająco, wzmacniając Yang. Bardzo ważny jest umiar w ich stosowaniu – gdyż w nadmiarze ich korzystne dla zdrowia właściwości mogą zamienić się w swoje przeciwieństwo. Należy ich unikać przy problemach emocjonalnych objawiających się rozdrażnieniem i agresją, przy zaburzeniach snu, nocnych potach, bolączkach związanych z menopauzą (uderzenia gorąca!), a także niedoborze krwi. W niewielkich dawkach można je stosować przez cały rok – przede wszystkim dla polepszenia strawności serwowanych dań i usuwania chłodu, jednak przede wszystkim polecane są zimą, a w lecie stosujemy sporadycznie i bardzo ostrożnie
Gorące produkty termicznie
✓ Gorzkie gorące: baranina, grzane wino, jagnięcina, kozieradka, koźlęcina, spirytus.
✓ Ostre gorące: anyż, chili, curry, gałka muszkatołowa, goździki, herbata Yogi, imbir suszony, pieprz, whisky, wódka, ziele angielskie.
✓ Słodkie gorące: cynamon, koper włoski.
✓ Przeciwwskazania:
- Osoby z gorącem
- Kobiety w okresie menopauzy (niedoborowe Gorąco)
- Suchość w organizmie
- Nadmierne rozdrażnienie, agresja
- Zaburzenia snu
- Nocne poty
- Niedobór krwi
- Wewnętrzny niepokój, nerwowość