Tradycyjne carpaccio przygotowuje się z bardzo cienko pokrojonego surowego mięsa, ale kto powiedział, że nie można go zrobić z surowych warzyw? Nikt! W kuchni ogranicza Cię tylko twoja własna wyobraźnia. Spróbuj więc carpaccio z cukinii, kaszy jaglanej i niepowtarzalnego sosu pietruszkowego. Warzywne carpaccio sprawdzi się rewelacyjnie jako szybka przystawka lub lekka kolacja.
Carpaccio z cukinii z kaszą jaglaną i sosem pietruszkowym
Składniki na 2 porcje
✓ 1 średnia cukinia
✓ 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
✓ ziarenka granatu
✓ oliwa
✓ sól morska lub himalajska do smaku
✓ natka pietruszki do dekoracji
✓ lawenda do smaku i dekoracji (opcjonalnie)
Sos pietruszkowy
Sos pietruszkowy sprawdzi się nie tylko do carpaccio z cukinii, ale również, jako dressing do ulubionej sałatki lub jako dodatek do ryb. Ponadto jest szybki w przygotowaniu, aromatyczny i można go przechowywać aż do 7 dni w lodówce, dzięki czemu oszczędza się czas spędzony w kuchni.
✓ 1 łyżeczka pasty sezamowej (tahini)
✓ 1 łyżka stołowa oliwy
✓ 0,5 ząbka czosnku
✓ 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
✓ 1 łyżeczka uprażonych nasion słonecznika
✓ szczypta soli
✓ sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Cukinię potnij w plasterki, do miski, skrop delikatnie oliwą, dopraw solą i wymieszaj. Na patelni grillowej obsmażaj plasterki z obu stron. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj sos. Zmiksuj blenderem ręcznym wszystkie składniki, dopraw solą i spróbuj.
Na płaskim talerzu rozłóż ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj plastry cukinii, ziarenka granatu i skrop sosem pietruszkowym. Udekoruj kwiatami lawendy.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox