Burger! Pomyślisz, że jak można jeść cos takiego. Jednak tak mocno przetworzona żywność doczekała się swojej zdrowej alternatywy, którą możesz przygotować w swojej kuchni. Pokochasz je tak samo jak twoja rodzina a w szczególności dzieci.
Burger z indyka z cukinią i marchewką
Mięso podobnie jak ryby zakwaszają organizm. Jednak podawanie ich z dwukrotną większą ilością warzyw pozwala na uzyskanie neutralnego / lekko zasadowego środowiska. W szczególności właściwej gospodarce zasadowo-kwasowej sprzyja pieczony burak oraz natka pietruszki.
Składniki na 2–4 porcje
✓ 150 g mielonego mięsa indyczego (z indyka zagrodowego!)
✓ 0,5 małej cukinii
✓ 1 mała marchewka
✓ 0,5 czerwonej cebuli
✓ 0,5 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) lub suszony koperek
✓ szczypta kurkumy
✓ szczypta curry (opcjonalnie)
✓ 1–2 ząbki czosnku
✓ 3–4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
✓ 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
✓ sól morska lub himalajska do smaku
✓ 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
✓ 0,5 łyżeczki octu balsamicznego (opcjonalnie)
Do serwowania
✓ kilka cienkich plastrów jabłka
✓ 1 czerwona cebula
✓ liście sałaty rzymskiej lub innej
✓ 1 pomidor
✓ plaster grillowanej cukinii
✓ 1 pieczony burak
✓ sos pietruszkowy
Przygotowanie
Mięso dopraw solą, dodaj drobniutko pokrojoną cebulkę, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie dłońmi albo drewnianą łyżką.
Cukinię przekrój wzdłuż i odetnij gniazdo nasienne, zetrzyj razem z marchewką na drobnej tarce. Dopraw delikatnie solą, a po kilku minutach odciśnij mocno wodę i przełóż warzywa do miski z indykiem. Wsyp siemię lniane i natkę pietruszki. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa i zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi uformuj kształtne burgery, układając je na blaszce wyłożonej pergaminem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C i piecz w termoobiegu przez około 25 minut. Po upływie 20 minut możesz przełączyć piekarnik na grillowanie. Natnij lekko burgera na środku i sprawdź, czy się upiekł. Jeżeli uznasz, że jest niedopieczony, pozostaw burgery w rozgrzanym piekarniku jeszcze na 5–10 minut.
Burgery serwuj na liściu sałaty z pieczonym burakiem, plasterkami jabłka i plastrem grillowanej cukinii. Doskonałym dodatkiem będzie sos pietruszkowy albo bazyliowe pesto!
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox