Banany - właściwości. Czy są zdrowe dla dzieci i zmarzluchów? - Koneser Zdrowia

Banany – właściwości. Czy są zdrowe dla dzieci i zmarzluchów?

utworzone przez | lut 17, 2022 | DIETETYKA, Odżywianie wg TCM, Owoce

Banany to doskonałe źródło potasu, magnezu, witaminy C, manganu, witaminy B6 i błonnika. Są popularne jako przekąska między posiłkami, lub dodatek do śniadań na słodko. Zgodnie z Tradycyjną Medycyną Chińską banany mają zimną termikę, a to oznacza, że mogą nas wychładzać. Zatem należy odpowiedzieć na pytanie: czy banany są dla dzieci i zmarzluchów?

Banany: właściwości z pozycji Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Banan uprawiany jest w rejonach tropikalnych i subtropikalnych, czyli tam gdzie najczęściej jest bardzo gorąco i jego zadaniem jest schłodzenie organizmu. W krajach, gdzie jest bardzo gorąco doskonale spełnia swoją rolę. Natomiast w naszym klimacie gdzie jest chłodno, zwłaszcza w okresie zimowym banan wskazany będzie dla osób, które mają w sobie dużo gorąca i suchości. Osoby z Wilgocią i wychłodzone spożywając banany będą pogarszały swój stan zdrowia i samopoczucia.

  • Natura termiczna: zimna
  • Smak: słodki
  • Przemiana: Ziemia

Banany – właściwości:

  • zmniejszają pragnienie
  • nawilżają suchość
  • nawilżają jelita i płuca,
  • pomagają na hemoroidy.
  • są lekkostrawne,
  • leczą zaparcia i wrzody,
  • wzmacniają Yin,
  • oczyszczają organizm z toksyn.

Banany mają smak słodki i są zimne termicznie – oznacza to, że nawilżają organizm i odżywiają wewnętrzne płyny. Gdy podajemy dziecku banany, dodatkowo w towarzystwie cukru (budynie, ciasta) i zimnych napojów, to może powodować u nich problemy trawienne (u dorosłych też). W takim połączeniu tworzy dużo Śluzu i Wilgoci, a to m.in. flegma w Płucach, problemy z zatokami, kaszel, katar, a w konsekwencji osłabienie układu immunologicznego. Należy pamiętać, że dzieci mają konstytucyjnie słabą Śledzionę, która kształtuje się u nich do 7-go roku życia.

banany

Banany – jak spożywać, aby nie szkodziły?


Podając banany koniecznie trzeba je podgrzać, w ten sposób z zimnej termiki, zrobimy ciepłą. Natomiast, jeśli dołożymy do nich gorące przyprawy, na przykład cynamon, czy kardamon to posiłek będzie neutralny termicznie. Nawet w ciepłych krajach, w lecie, gdy temperatura sięga powyżej 30 C desery z bananami innnymi owocami podaje się na ciepło. A u nas jemy surowe, bo zdrowo, bo….mają dużo witamin i minerałów. Zupełnie nie zwracamy uwagi na termikę banana.


Nie należy łączyć bananów z mlekiem czy cukrem. Wtedy mimo, że posiłek podajemy na ciepło, to nie unikniemy tworzenia się Śluzu/Wilgoci. A Wilgoć to przyczyna częstych przeziębień, kataru, kaszlu czy nawet zapalenia ucha.


Wychładzające działanie banana w połączeniu ze śluzotwórczym działaniem na przykład twarożku bardzo szybko prowadzi do osłabienia Qi Śledziony. Śledziona u dzieci, jak już wcześniej wspomniałam konstytucyjnie jest osłabiona. To prowadzi do nagromadzenia Śluzu. W wyniku tego Górny Ogrzewacz, a co za tym idzie także mózg nie jest wystarczająco zaopatrywany w energię. Ponadto Śluz powoduje, że dziecko jest ospałe, gdyż brak jest właściwej cyrkulacji Qi w ciele. U dorosłych objawia się to z kolei brakiem koncentacji.

Przekładając to jeszcze na smaki:

  • banan – smak słodki
  • cukier – smak słodki (desery, lody, torty)
  • mleko – smak słodki
banany

Banany w odżywianiu wg Pięciu Przemian

Patrząc na to z perspektywy odżywiania wg Pięciu Przemian ewidentnie widać, że mamy dominację smaku słodkiego, a każdy nadmiar, nawet najzdrowszy szkodzi. Smak słodki jest odżywczy, budulcowy i jest nam wszystkim bardzo potrzebny, a zwłaszcza dzieciom, bo przecież rosną, przybierają na wadze itp. Jednak w takiej kombinacji nie ma tu zrównoważenia innymi smakami – ostry, słony, kwaśny i gorzki. Przede wszystkim, nie ma potrzeby słodzenia bananów. Z praktyki wiem, że często jednak rodzice podając banany na ciepło, dają je w towarzystwie deserów, czyli jest tam cukier. Warto zrezygnować z mleka, dołożyć produkty o innych smakach i jeśli jest potrzeba – to rozgrzewające. Jednak mimo wszystko odradzam podawanie bananów dzieciom w okresie zimowym, zwłaszcza do 3-go roku życia i tym, które bardzo często łapią przeziębienia.


Podsumowując, należy zwracać uwagę na termikę produktów, bo oprócz smaków to bardzo ważny aspekt odżywiania wg Medycyny Chińskiej. Minerały i witaminy to nie wszystko, ważne jest czy produkty nas rozgrzewajączy schładzają, czy tworzą Śluz czy go wyprowadzają itd.

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

elzbieta kasztelaniec
Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This