Aloes najczęściej kojarzy nam się z zielonymi, grubymi, masywnymi i ostro zakończonymi liśćmi rośliny ozdobnej. Czy wiemy jednak, co zawiera miąższ tych właśnie grubych liści? Oto kilka cennych substancji odżywczych i właściwości tej rośliny:
✓ Miąższ z aloesu ma właściwości Może obniżać poziom cukru we krwi u cukrzyków
✓ Witaminy: z grupy B – wpływające na metabolizm organizmu, kwas foliowy – niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu u kobiet w ciąży, witamina C – wzmacniająca odporność i szczelność naczyń krwionośnych, beta-karoten – w organizmie przekształcany w witaminę A, która dba o dobra kondycję skóry oraz wzrok
✓ Sok otrzymany z aloesu wykazuje działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne
✓ Stosowany w problemach z przewodem pokarmowym, np. przy zespole jelita drażliwego działa łagodząco na ostre objawy ze strony jelit
✓ Minerały: żelazo – wskazane u anemików, wapń i fosfor – wpływające na kondycję kości, sód i potas – regulujące ciśnienie krwi i gospodarkę wodno-elektrolitową, miedź – niezbędna do aktywacji wielu enzymów, budowy krwinek czerwonych, likwidacji wolnych rodników
✓ Reguluje wydzielanie serum i nawilża przesuszoną skórę
Zastosowanie:
- W kuchni: w postaci soku, dodatku do deserów
- W kosmetyce: szereg zastosowań do kremów i innych środków do pielęgnacji cery trądzikowej, z przebarwieniami, suchej
- W leczeniu: poza pielęgnacją uszkodzonej skóry stosowany wewnętrznie jako środek łagodzący objawu problemów z układem pokarmowym
Właściwości aloesu znane są od dawna! Sprawdźmy, jak nasz organizm zareaguje na sok z aloesu, jak poprawi się stan naszej skóry i samopoczucie?!