Któż z nas nie widział nigdy brzozy – drzewa o charakterystycznej białej korze?! Ale czy wiemy, że z brzozy można otrzymać sok? Pozyskuje się go wczesną wiosną poprzez wywiercenie otworu w pniu – skąd sok sam wypłynie. Oto kilka cech soku z brzozy (nazywanego oskołą lub bzowiną):
- Działa moczopędnie, przez co może być stosowany jako środek zapobiegający powstawaniu kamieni nerkowych, bądź też w walce z kamieniami nerkowymi
- Reguluje pracę przewodu pokarmowego
- Zawartość witamin z grupy B wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, metabolizm w naszym organizmie
- Składniki mineralne: żelazo – buduje czerwone krwinki krwi i wspomaga transport tlenu do tkanek, magnez – jego brak powoduje szereg problemów zdrowotnych: skurcze mięśni, złe samopoczucie, łamliwość kości
- Stosowany w walce z bólami reumatycznymi
- Wzmacnia odporność organizmu, dlatego jest szczególnie polecany dzieciom i osobom starszym
- Jest orzeźwiający
Zastosowanie:
® W kuchni: w postaci samego soku, bądź z dodatkami dla wzmocnienia smaku, np. z cytryną. Sok może też stanowić bazę do nalewek i innych napojów alkoholowych
® W kosmetyce: preparaty z liści brzozy mogą być używane przy pielęgnacji włosów, przeciwłupieżowo, do oczyszczania powierzchni skóry
® W przeziębieniu: sok z brzozy wzmacnia odporność, a nawet przeciwdziała poważnym infekcjom jak np. grypa
Spróbujmy soku z brzozy, a na pewno się nie zawiedziemy;)