Soki to nieodłączny element dobrze zbilansowanej diety. Warto jednak robić je samemu. Głównym powodem jest możliwość wyboru wysokiej jakości składników z odpowiednich upraw. Ponadto domowy sok nie jest pasteryzowany, dzięki czemu zachowuje swoje wszystkie wartości. Zawiera zarówno witaminy jak i minerały oraz dużo błonnika.
Soki
Składniki na 1 szklankę
Sok buraczano-jabłkowo-cytrynowy
✓ 2 buraki
✓ 2 jabłka
✓ 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
✓ 1 łyżeczka oleju z ostropestu (opcjonalnie)
Sok marchewkowo – grejpfrutowo – ananasowy
✓ 2 marchewki
✓ 1 grejpfrut
✓ 1 szklanka świeżego ananasa
Sok szpinakowo – jarmużowo – jabłkowy
✓ 2 szklanki szpinaku
✓ 1 szklanka jarmużu
✓ 1 jabłko
✓ 1 daktyl (opcjonalnie)
✓ 0,5 szklanki wody źródlanej (opcjonalnie)
Przygotowanie
Soki możesz przygotować w tradycyjnej sokowirówce lub wyciskarce ślimakowej.
Jeżeli masz blender o dużej mocy, wrzuć składniki soku i blenduj przez minutę
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox