Napoje Przekąski PRZEPISY

Soki: owocowo-warzywne bomby witaminowe

lis 7, 2016

Soki to nieodłączny element dobrze zbilansowanej diety. Warto jednak robić je samemu. Głównym powodem jest możliwość wyboru wysokiej jakości składników z odpowiednich upraw. Ponadto domowy sok nie jest pasteryzowany, dzięki czemu zachowuje swoje wszystkie wartości. Zawiera zarówno witaminy jak i minerały oraz dużo błonnika.

Soki

Składniki na 1 szklankę

Sok buraczano-jabłkowo-cytrynowy

✓  2 buraki

✓  2 jabłka

✓  1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki

✓  1 łyżeczka oleju z ostropestu (opcjonalnie)

cytryna

Sok marchewkowo – grejpfrutowo – ananasowy

✓  2 marchewki

✓  1 grejpfrut

✓  1 szklanka świeżego ananasa

marchew

Sok szpinakowo – jarmużowo – jabłkowy 

✓  2 szklanki szpinaku

✓  1 szklanka jarmużu

✓  1 jabłko

✓  1 daktyl (opcjonalnie)

✓  0,5 szklanki wody źródlanej (opcjonalnie)

jarmuz

Przygotowanie

Soki możesz przygotować w tradycyjnej sokowirówce lub wyciskarce ślimakowej.

Jeżeli masz blender o dużej mocy, wrzuć składniki soku i blenduj przez minutę

Źródło: 

  1. Marek Zaremba Jaglany Detox

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej