“Umeboshi” w języku japońskim dosłownie znaczy suszona (jap. boshi) śliwka (jap. ume), jednak jest to tak naprawdę gatunek… moreli! Ma zaskakujące pro-zdrowotne właściwości, dzięki którym od dawna stanowi obiekt zainteresowania licznych badaczy.
✓ Wspiera równowagę kwasowo-zasadową w organizmie
✓ Pozwala utrzymać prawidłowe pH krwi (tj na poziomie 7,35)
✓ Stanowi bogate źródło wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu i in. mikroelementów (ich zawartość w porównaniu z innymi owocami jest kilkudziesięciokrotnie wyższa
✓ Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości cennych kwasów organicznych
✓ Wydatnie podwyższa przyswajalność mikroelementów z pożywienia (żelazo, magnez itp.)
✓ Neutralizuje niekorzystne działanie cukru na organizm (10 g umeboshi niweluje wpływ 100 g cukru)
✓ Neutralizuje kwas mlekowy zalegający w mięśniach i tkankach
✓ Stymuluje funkcje wątroby, szczególnie tę związaną z detoksykacją organizmu (oczyszczanie tkanek ze szkodliwych substancji chemicznych – dodatków żywnościowych, trucizn cywilizacyjnych, wpływów zanieczyszczenia środowiska, itp.)
✓ Wspomaga trawienie protein
✓ Wspomaga perystaltykę jelit, reguluje opróżnianie jelita grubego
✓ Działa antyseptycznie
✓ Zapobiega zmęczeniu, ma działanie antydepresyjne
✓ Wzmacnia witalność i opóźnia procesy starzenia organizmu, dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu na krew.
Kuracja oczyszczająca śliwką umeboshi
Kurację stosuje się w profilaktyce i leczeniu rozmaitych chorób (m.in. grzybicy, przewlekłych zaparć, zakwaszeniu organizmu)
Jak przygotować kurację?
✓ W emaliowanym lub szklanym naczyniu rozmieszać 1 łyżeczkę kuzu, zagotować i odstawić na kilka minut do przestygnięcia – płyn ma być ciepły, ale nie wrzący
✓ 1/3 śliwki umeboshi rozetrzeć w szklance z 1 łyżeczką sosu sojowego (shoyu) dobrej jakości, niepasteryzowanym, zawierającym kultury bakterii aspergillus oryzae. Tańsze sosy zawierają cukier, wiec musi to być sos dobrej jakości.
✓ Następnie zalać nieco przestudzonym wywarem kuzu lub ciepłą wodą, najlepiej źródlaną lub uszlachetnioną (np. filtrowaną, strukturyzowaną)
✓ Wymieszać starannie. Otrzymujemy lekko galaretowatą zawiesinę przypominającą kisiel.
✓ Pijemy na czczo 15- 20 min przed jedzeniem.
Kuracja trwa 4-5 tygodni.
Śliwka umeboshi usprawnia pracę jelit, a wraz z kuzu doskonale odkwasza organizm. W diecie makrobiotycznej ceni się śliwkę umeboshi za podnoszenie odporności organizmu i uznaje się ją za naturalny antybiotyk.