DIETETYKA Owoce

Śliwka umeboshi

wrz 26, 2014

“Umeboshi” w języku japońskim dosłownie znaczy suszona (jap. boshi) śliwka (jap. ume), jednak jest to tak naprawdę gatunek… moreli! Ma zaskakujące pro-zdrowotne właściwości, dzięki którym od dawna stanowi obiekt zainteresowania licznych badaczy.

✓   Wspiera równowagę kwasowo-zasadową w organizmie

✓   Pozwala utrzymać prawidłowe pH krwi (tj na poziomie 7,35)

✓   Stanowi bogate źródło wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu i in. mikroelementów (ich zawartość w porównaniu z innymi owocami jest kilkudziesięciokrotnie wyższa

✓   Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości cennych kwasów organicznych

✓   Wydatnie podwyższa przyswajalność mikroelementów z pożywienia (żelazo, magnez itp.)

✓   Neutralizuje niekorzystne działanie cukru na organizm (10 g umeboshi niweluje wpływ 100 g cukru)

✓   Neutralizuje kwas mlekowy zalegający w mięśniach i tkankach

✓   Stymuluje funkcje wątroby, szczególnie tę związaną z detoksykacją organizmu (oczyszczanie tkanek ze szkodliwych substancji chemicznych – dodatków żywnościowych, trucizn cywilizacyjnych, wpływów zanieczyszczenia środowiska, itp.)

✓   Wspomaga trawienie protein

✓   Wspomaga perystaltykę jelit, reguluje opróżnianie jelita grubego

✓   Działa antyseptycznie

✓   Zapobiega zmęczeniu, ma działanie antydepresyjne

✓   Wzmacnia witalność i opóźnia procesy starzenia organizmu, dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu na krew.

Kuracja oczyszczająca śliwką umeboshi

Kurację stosuje się w profilaktyce i leczeniu rozmaitych chorób (m.in. grzybicy, przewlekłych zaparć, zakwaszeniu organizmu)

Jak przygotować kurację?

✓   W emaliowanym lub szklanym naczyniu rozmieszać 1 łyżeczkę kuzu, zagotować i odstawić na kilka minut do przestygnięcia – płyn ma być ciepły, ale nie wrzący

✓   1/3 śliwki umeboshi rozetrzeć w szklance z 1 łyżeczką sosu sojowego (shoyu) dobrej jakości, niepasteryzowanym, zawierającym kultury bakterii aspergillus oryzae. Tańsze sosy zawierają cukier, wiec musi to być sos dobrej jakości.

✓   Następnie zalać nieco przestudzonym wywarem kuzu lub ciepłą wodą, najlepiej źródlaną lub uszlachetnioną (np. filtrowaną, strukturyzowaną)

✓   Wymieszać starannie. Otrzymujemy lekko galaretowatą zawiesinę przypominającą kisiel.

✓   Pijemy na czczo 15- 20 min przed jedzeniem.

Kuracja trwa 4-5 tygodni.

Śliwka umeboshi usprawnia pracę jelit, a wraz z kuzu doskonale odkwasza organizm. W diecie makrobiotycznej ceni się śliwkę umeboshi za podnoszenie odporności organizmu i uznaje się ją za naturalny antybiotyk.

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej