Śliwka umeboshi - Koneser Zdrowia

Śliwka umeboshi

utworzone przez | Wrz 26, 2014 | DIETETYKA, Owoce

“Umeboshi” w języku japońskim dosłownie znaczy suszona (jap. boshi) śliwka (jap. ume), jednak jest to tak naprawdę gatunek… moreli! Ma zaskakujące pro-zdrowotne właściwości, dzięki którym od dawna stanowi obiekt zainteresowania licznych badaczy.

  • Wspiera równowagę kwasowo-zasadową w organizmie
  • Pozwala utrzymać prawidłowe pH krwi (tj na poziomie 7,35)
  • Stanowi bogate źródło wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu i in mikroelementów (ich zawartość w porównaniu z innymi owocami jest kilkudziesięciokrotnie wyższa
  • Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości cennych kwasów organicznych
    • wydatnie podwyższa przyswajalność mikroelementów z pożywienia (żelazo, magnez itp.)
    • neutralizuje niekorzystne działanie cukru na organizm (10g umeboshi niweluje wpływ 100 g  cukru)
    • neutralizuje kwas mlekowy zalegający w mięśniach i tkankach
    • stymuluje funkcje wątroby, szczególnie tę związaną z detoksykacją organizmu (oczyszczanie taknek ze szkodliwych substancji chemicznych – dodatków żywnościowych, trucizn cywilizacyjnych, wpływów zanieczyszczenia środowiska, itp.)
    • wspomaga trawienie protein
    • wspomaga perystaltykę jelit, reguluje opróżnianie jelita grubego
    • działa antyseptycznie
  • Zapobiega zmęczeniu, ma działanie antydepresyjne
  • Wzmacnia witalność i opóźnia procesy starzenia organizmu, dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu na krew.

Kuracja oczyszczająca śliwką umeboshi

Kurację stosuje się w profilaktyce i leczeniu rozmaitych chorób (m.in. grzybicy, przewlekłych zaparć, zakwaszeniu organizmu)

Jak przygotować kurację?

  • W emaliowanym lub szklanym naczyniu rozmieszać 1 łyżeczkę kuzu, zagotować i odstawić na kilka minut do przestygnięcia – płyn ma być ciepły, ale nie wrzący
  • 1/3 śliwki umeboshi rozetrzeć w szklance z 1 łyżeczką sosu sojowego (shoyu) dobrej jakości, niepasteryzowanym, zawierającym kultury bakterii aspergillus oryzae). Tańsze sosy zawierają cukier, wiec musi to być sos dobrej jakości.
  • Następnie zalać nieco przestudzonym wywarem kuzu lub ciepłą wodą, najlepiej źródlaną lub uszlachetnioną (np. filtrowaną, strukturyzowaną)
  • Wymieszać starannie. Otrzymujemy lekko galaretowatą zawiesinę przypominającą kisiel.
  • Pijemy na czczo 15- 20 min przed jedzeniem.

Kuracja trwa 4-5 tygodni.

Śliwka umeboshi usprawnia pracę jelit, a wraz z kuzu doskonale odkwasza organizm. W diecie makrobiotycznej ceni się śliwkę umeboshi za podnoszenie odporności organizmu i uznaje się ją za naturalny antybiotyk.

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This