DIETETYKA Nalewki i mikstury Odżywianie wg TCM PROFILAKTYKA PRZEPISY ZIOŁOLECZNICTWO

Skórka z mandarynki i jej prozdrowotne właściwości

mar 24, 2020

Mandarynka to dość popularny owoc wśród cytrusów, uwielbiany przez dzieci, jak i dorosłych. W Polsce jest głównym przysmakiem szczególnie w okresie zimowym, świątecznym. Jednak jak przekazuje Tradycyjna Medycyna Chińska – skórka z mandarynki posiada wiele dobroczynnych właściwości, dlatego warto ją spożywać przez cały rok! Jeśli do tej pory zdarzało Ci się wyrzucać skórkę z mandarynki jako odpadki, koniecznie przeczytaj ten wpis!

Jak przygotować suszoną skórkę z mandarynki?

W powszechnej opinii uważa się, że skórka z mandarynki jest niepotrzebną warstwą do wyrzucenia, co potęguję fakt, iż jest skażona nawozem. Szkodliwych dla organizmu substancji można się jednak pozbyć, dzięki odpowiedniemu myciu z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego.

Aby przygotować suszoną skórkę z mandarynki, należy starannie umyć cytrusy, a następnie obrać. Za pomocą noża można usunąć białe błony ze skórki oraz pokroić je w cienkie paseczki. Tak przygotowane skórki należy suszyć w piekarniku lub przez kilka dni na parapecie okna.

skórka z mandarynki

Skórka z mandarynki – właściwości wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Najważniejszym składnikiem skórki z mandarynki, odpowiedzialnym za wszechstronne działanie jest nobelityna. Jest to substancja aktywnie zabezpieczająca organizm przed powstawaniem takich schorzeń jak: otyłość, miażdżyca, choroby układu krwionośnego, serca czy cukrzyca typu II. Nobelityna występuje głównie w skórce, w miąższu jest jej bardzo niewiele. Oprócz zapobieganiu powstawaniu chorób cywilizacyjnych wpływa również na spalanie tłuszczów w wątrobie. Oczyszcza organizm z toksyn i reguluje procesy trawienne, co istotne w przypadku osób odchudzających się.

skórka z mandarynki

Skórka z mandarynki jest bogatym źródłem mikroelementów i witamin – C i A, o właściwościach przeciwutleniających. Witamina C to silny antyoksydant, wspierający układ odpornościowy – przeciwdziała różnego rodzaju infekcjom, m.in. przeziębieniom oraz bólom gardła. Z kolei witamina A, której zawartość w mandarynce przewyższa inne cytrusy, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia się. Poprawia stan skóry i włosów, chroni przed chorobami oczu m.in. zaćmą czy jaskrą. Skórka z mandarynki zawiera także szereg minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu jak: wapń, fosfor, żelazo czy magnez.

Ponadto wykazuje również działanie niszczące komórki nowotworowe.

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej