Mandarynka to dość popularny owoc wśród cytrusów, uwielbiany przez dzieci, jak i dorosłych. W Polsce jest głównym przysmakiem szczególnie w okresie zimowym, świątecznym. Jednak jak przekazuje Tradycyjna Medycyna Chińska – skórka z mandarynki posiada wiele dobroczynnych właściwości, dlatego warto ją spożywać przez cały rok! Jeśli do tej pory zdarzało Ci się wyrzucać skórkę z mandarynki jako odpadki, koniecznie przeczytaj ten wpis!
Jak przygotować suszoną skórkę z mandarynki?
W powszechnej opinii uważa się, że skórka z mandarynki jest niepotrzebną warstwą do wyrzucenia, co potęguję fakt, iż jest skażona nawozem. Szkodliwych dla organizmu substancji można się jednak pozbyć, dzięki odpowiedniemu myciu z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego.

Aby przygotować suszoną skórkę z mandarynki, należy starannie umyć cytrusy, a następnie obrać. Za pomocą noża można usunąć białe błony ze skórki oraz pokroić je w cienkie paseczki. Tak przygotowane skórki należy suszyć w piekarniku lub przez kilka dni na parapecie okna.

Skórka z mandarynki – właściwości wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Najważniejszym składnikiem skórki z mandarynki, odpowiedzialnym za wszechstronne działanie jest nobelityna. Jest to substancja aktywnie zabezpieczająca organizm przed powstawaniem takich schorzeń jak: otyłość, miażdżyca, choroby układu krwionośnego, serca czy cukrzyca typu II. Nobelityna występuje głównie w skórce, w miąższu jest jej bardzo niewiele. Oprócz zapobieganiu powstawaniu chorób cywilizacyjnych wpływa również na spalanie tłuszczów w wątrobie. Oczyszcza organizm z toksyn i reguluje procesy trawienne, co istotne w przypadku osób odchudzających się.

Skórka z mandarynki jest bogatym źródłem mikroelementów i witamin – C i A, o właściwościach przeciwutleniających. Witamina C to silny antyoksydant, wspierający układ odpornościowy – przeciwdziała różnego rodzaju infekcjom, m.in. przeziębieniom oraz bólom gardła. Z kolei witamina A, której zawartość w mandarynce przewyższa inne cytrusy, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia się. Poprawia stan skóry i włosów, chroni przed chorobami oczu m.in. zaćmą czy jaskrą. Skórka z mandarynki zawiera także szereg minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu jak: wapń, fosfor, żelazo czy magnez.
Ponadto wykazuje również działanie niszczące komórki nowotworowe.
Skórka mandarynki to dopiero początek drogi do lekkości
Skórka mandarynki (Chen Pi) to prawdziwy sprzymierzeniec w walce z Wilgocią – rozprasza zastoje, wspiera trawienie i pomaga odzyskać lekkość. Ale jeśli w Twoim ciele Wilgoć i Śluz gromadziły się przez miesiące czy lata, sama skórka – choć wartościowa – nie wystarczy. To trochę tak, jakbyś uchyliła okno w domu pełnym pary. Przez chwilę robi się lżej, ale żeby naprawdę oczyścić przestrzeń, trzeba przewietrzyć cały dom.
Właśnie temu służy mój kurs: „7 kroków do usunięcia Wilgoci i Śluzu z organizmu”. To kompleksowy program, w którym uczysz się, jak krok po kroku:
- rozpoznać objawy Wilgoci i Śluzu w ciele,
- dobrać posiłki, przyprawy i rytm dnia do swojego wzorca,
- przywrócić energię, lekkość i jasność umysłu – bez głodówek i restrykcji.
Jeśli czujesz, że to Twój czas, by zadbać o siebie głębiej – zacznij właśnie tutaj: