Obiady Przekąski PRZEPISY

Pieczone jabłko z kaszą i czerwoną kapustą

lis 14, 2016

Pieczone jabłko to po raz kolejny ukłon w stronę smaków dzieciństwa, do których z chęcią wracamy w dorosłym życiu. Dzisiejsza propozycja pieczonego jabłka to nadzianie go kaszą jaglaną, aromatycznymi orzechami włoskimi, skąpanej słodkością daktyli z nutą cynamonu. Podawane w towarzystwie słodko-kwaśnej czerwonej kapusty. Kapustę możemy przygotowywać dzień wcześniej, by się przegryzła, a będzie jeszcze lepsza.

Pieczone jabłko z kaszą jaglaną orzechami włoskimi i czerwoną kapustą z daktylami

Składniki na 1–2 porcje:

✓   2–3 jabłka

✓   0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

✓   3–5 orzechów włoskich

✓   2–3 suszone daktyle

✓   szczypta cynamonu

✓   szczypta kardamonu (opcjonalnie)

✓   1 łyżka oleju kokosowego lub pasty sezamowej tahini (opcjonalnie)

Do czerwonej kapusty:

✓    0,5 czerwonej kapusty

✓    6 daktyli

✓   2–3 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)

✓   1 czerwona cebula

✓   2–3 łyżki octu balsamicznego

✓   sól morska lub himalajska do smaku

✓   2 liście laurowe

✓   0,5 łyżeczki mielonego cynamonu lub 3 cm kory cynamonowca

✓   1/3 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)

✓   olej kokosowy

jablka

Przygotowanie

Z jabłek odetnij wierzchnią część i wydrąż gniazda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut w temperaturze 180°C.

Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z olejem kokosowym lub pastą tahini. Dodaj posiekane orzechy włoskie, daktyle i cynamon. Podpieczone jabłka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i wypełnij kaszą. Przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchami i zapiekaj do miękkości. Podczas pieczenia kontroluj, aby jabłka się nie rozpadły. Czas zapiekania zależy od gatunku jabłek.

Kapustę posiekaj w drobne paseczki, a cebulę w piórka, następnie podduś na patelni z dodatkiem oleju kokosowego. Dodaj pokrojone drobno daktyle, cynamon (mielony lub korę), liście laurowe. Skrop kapustę octem balsamicznym, dodaj szczyptę soli morskiej oraz mielone goździki, a pod koniec duszenia wsyp żurawiny.

Źródło: 

  1. Marek Zaremba Jaglany Detox

Elżbieta Kasztelaniec

Mikrobiolog, Specjalista Medycyny Chińskiej

W 1985 roku uzyskałam dyplom z mikrobiologii. Od tamtej pory staram się uświadamiać pacjentów na temat właściwego sposobu odżywiania i jego wpływu na organizm ludzki. Pomagam odzyskać zdrowie, wzmocnić odporność, a przede wszystkim uczę, jak samodzielnie wykorzystywać wiedzę z zakresu profilaktyki, aby troszczyć się o ciało i ducha.

Zdaję sobie sprawę, że informacje o medycynie naturalnej nie są wystarczająco rozpowszechnione w Polsce. Tymczasem znajomość podstaw medycyny chińskiej jest kluczem do poprawy stanu zdrowia wielu pacjentów. Moim celem jest popularyzacja tego nurtu wśród uczestników szkoleń, które organizuję. Wieloletnie doświadczenie, połączone z pasją do naturalnych metod leczniczych, pozwoliło mi stać się ekspertem w tej ... Czytaj więcej