Pieczone jabłko to po raz kolejny ukłon w stronę smaków dzieciństwa, do których z chęcią wracamy w dorosłym życiu. Dzisiejsza propozycja pieczonego jabłka to nadzianie go kaszą jaglaną, aromatycznymi orzechami włoskimi, skąpanej słodkością daktyli z nutą cynamonu. Podawane w towarzystwie słodko-kwaśnej czerwonej kapusty. Kapustę możemy przygotowywać dzień wcześniej, by się przegryzła, a będzie jeszcze lepsza.
Pieczone jabłko z kaszą jaglaną orzechami włoskimi i czerwoną kapustą z daktylami
Składniki na 1–2 porcje:
✓ 2–3 jabłka
✓ 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
✓ 3–5 orzechów włoskich
✓ 2–3 suszone daktyle
✓ szczypta cynamonu
✓ szczypta kardamonu (opcjonalnie)
✓ 1 łyżka oleju kokosowego lub pasty sezamowej tahini (opcjonalnie)
Do czerwonej kapusty:
✓ 0,5 czerwonej kapusty
✓ 6 daktyli
✓ 2–3 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)
✓ 1 czerwona cebula
✓ 2–3 łyżki octu balsamicznego
✓ sól morska lub himalajska do smaku
✓ 2 liście laurowe
✓ 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu lub 3 cm kory cynamonowca
✓ 1/3 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)
✓ olej kokosowy
Przygotowanie
Z jabłek odetnij wierzchnią część i wydrąż gniazda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut w temperaturze 180°C.
Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z olejem kokosowym lub pastą tahini. Dodaj posiekane orzechy włoskie, daktyle i cynamon. Podpieczone jabłka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i wypełnij kaszą. Przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchami i zapiekaj do miękkości. Podczas pieczenia kontroluj, aby jabłka się nie rozpadły. Czas zapiekania zależy od gatunku jabłek.
Kapustę posiekaj w drobne paseczki, a cebulę w piórka, następnie podduś na patelni z dodatkiem oleju kokosowego. Dodaj pokrojone drobno daktyle, cynamon (mielony lub korę), liście laurowe. Skrop kapustę octem balsamicznym, dodaj szczyptę soli morskiej oraz mielone goździki, a pod koniec duszenia wsyp żurawiny.
Źródło:
- Marek Zaremba Jaglany Detox