Pieczone jabłko w asyście kaszy i czerwonej kapusty - Koneser Zdrowia

Pieczone jabłko w asyście kaszy i czerwonej kapusty

utworzone przez | Lis 14, 2016 | Obiady, PRZEPISY

Pieczone jabłko to po raz kolejny ukłon w stronę smaków dzieciństwa, do których z chęcią wracamy w dorosłym życiu. Dzisiejsza propozycja pieczonego jabłka to nadzianie go kaszą jaglaną, aromatycznymi orzechami włoskimi, skąpanej słodkością daktyli z nutą cynamonu. Podawane w towarzystwie  słodko-kwaśnej czerwonej kapusty. Kapustę możemy przygotowywać dzień wcześniej by się przegryzła będzie jeszcze lepsza.

Pieczone jabłko z kaszą jaglaną orzechami włoskimi i czerwoną kapustą z daktylami

Składniki

na 1–2 porcje

✓  2–3 jabłka

✓  0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

✓  3–5 orzechów włoskich

✓  2–3 suszone daktyle

✓  szczypta cynamonu

✓  szczypta kardamonu (opcjonalnie)

✓  1 łyżka oleju koksowego lub pasty sezamowej tahini (opcjonalnie)

Do czerwonej kapusty

✓  0,5 czerwonej kapusty

✓  6 daktyli

✓  2–3 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie)

✓  1 czerwona cebula

✓  2–3 łyżki octu balsamicznego

✓  sól morska lub himalajska do smaku

✓  2 liście laurowe

✓  0,5 łyżeczki mielonego cynamonu lub 3 cm kory cynamonowca

✓  1/3 łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)

✓  olej kokosowy

Przygotowanie

Z jabłek odetnij wierzchnią część i wydrąż gniazda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10 minut w temperaturze 180°C.

Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj z olejem koksowym lub pastą tahini. Dodaj posiekane orzechy włoskie, daktyle i cynamon. Podpieczone jabłka ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i wypełnij kaszą. Przykryj odkrojonymi wcześniej wierzchami i zapiekaj do miękkości. Podczas pieczenia kontroluj, aby jabłka się nie rozpadły. Czas zapiekania zależy od gatunku jabłek.

Kapustę posiekaj w drobne paseczki, a cebulę w piórka, następnie podduś na patelni z dodatkiem oleju kokosowego. Dodaj pokrojone drobno daktyle, cynamon (mielony lub korę), liście laurowe. Skrop kapustę octem balsamicznym, dodaj szczyptę soli morskiej oraz mielone goździki, a pod koniec duszenia wsyp żurawiny.

Źródło: 

✓  Marek Zaremba Jaglany Detox

O mnie

ELŻBIETA KASZTELANIEC

Mikrobiolog
Dietetyk Medycyny Chińskiej
Pomagam odzyskać zdrowie poprzez zastosowanie prawidłowej diety opartej na Tradycyjnej Medycynie Chińskiej liczącej aż 3000 lat!
Prowadzę szkolenia i konsultacje indywidualne.

Więcej  o mnie

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Najbliższe wydarzenie

DOŁĄCZ DO GRUPY NA FB

Dołącz do społeczności, która jest zainteresowana zdrowym odżywianiem w oparciu o zasady Dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Znajdziesz porady, przepisy oraz informacje o dietetycznych wydarzeniach.
Dzielimy się wiedzą i wymieniamy doświadczeniem.

Share This