Produkty neutralne budują energię Qi organizmu oraz działają harmonizująco na narządy – można tutaj wskazać m.in. pełnoziarniste zboża, gotowane warzywa zawierające skrobię, warzywa strączkowe (oprócz soi), dobrej jakości wołowinę, wszystkie oleje oraz inne wysokiej jakości tłuszcze. Produkty z tej grupy mają zdolność do równoczesnego odżywiania Yin (karmiąc soki i krew) i Yang (budując Qi i dając siłę), dzięki czemu należą do najwartościowszych. Głównym składnikiem każdej potrawy powinny więc być produkty neutralne.
Produkty neutralne
✓ Gorzkie neutralne: amarantus, brukselka, karczoch, kawa zbożowa.
✓ Kwaśne neutralne: bulgur, drożdże, nasiona lotosu, orkisz, twaróg.
✓ Ostre neutralne: gęsina, mięso z indyka.
✓ Słodkie neutralne: dynia, fasolka szparagowa, figi, groch, groszek zielony, grzyby leśne, grzyby shitake, jajka, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, kasza jaglana, kaszka kukurydziana, marchewka, masło, masło, melasa, migdały, miód, mleko krowie, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, orzechy ziemne, papaja, pestki dyni, pietruszka, sezam, shitake, słonecznik, winogrona, wołowina, ziemniaki, śliwki suszone.
✓ Słone neutralne: bób, fasolka adzuki, karp, soczewica, wieprzowina.