Przeziębienie to dość częsta dolegliwość, która towarzyszy zarówno dorosłym, jak i dzieciom przez cały rok z nasileniem na wiosnę lub jesień. Uchwycone pierwsze objawy i eliminowane prawidłowo w inicjalnej fazie nie dopuszczą do rozwoju patogenów na głębszych warstwach naszego organizmu. Medycyna chińska bardzo dobrze radzi sobie z tymi dolegliwościami poprzez stosowanie ziół, akupunktury, baniek, moksy czy zabiegów Gua Sha.
Do infekcji dochodzi najczęściej poprzez czynniki zewnętrzne nazywane „wniknięciem zimnego lub gorącego wiatru”. Dlaczego niektórzy kichają, mają katar, a inni są zdrowi? Co jest główną przyczyną przeziębień? Czy czynniki wewnętrzne też o tym decydują?
Jak to możliwe, że dziecko zjada jogurty, pomidory, ogórki, banany i ciągle ma katar lub zapalenie ucha?
O tym będziemy rozmawiać na szkoleniu. Będzie składało się z 2 modułów
- Odżywianie wg pięciu przemian – czynniki wewnętrzne
- Przeziębienia – jak sobie z nimi radzić dietą, ziołami, bańkami i Gua Shą
Można wziąć udział w całodniowym szkoleniu, a można w każdym module osobno. Jednak jeśli ktoś nie zna zasad odżywiania wg pięciu przemian nie zrozumie drugiej części szkolenia.
Osoby, które brały już udział w szkoleniu „odżywianie wg pięciu przemian” mogą przyjść na drugą część i odwrotnie. Osoby zainteresowane tylko gotowaniem wg pięciu przemian mogą uczestniczyć tylko w I module.
KORZYŚCI PŁYNĄCE ZE SZKOLENIA:
- Nabędziesz podstawową wiedzę o smakach i termice produktu
- Dowiesz się jaki wpływ na odżywianie mają pory roku czy klimat
- Nauczysz się komponować posiłki odpowiednie do swoich dolegliwości
- Zdobędziesz inspirację do zmiany stylu odżywiania
- Nauczysz się reagować na pierwsze objawy przeziębień
- Rozróżnisz dolegliwości związane z „zimnym lub gorącym wiatrem”, aby przyjąć prawidłową strategię działania
- Nauczysz się stawiać bańki próżniowe
- Poznasz i wykonasz mało znaną metodę Gua Sha
Program – I część – Odżywianie wg pięciu przemian – przyczyny wewnętrzne przeziębień
- Podstawowe pojęcia w Medycynie Chińskiej
- Czym jest choroba?
- Czym różni się dietetyka akademicka od dietetyki energetycznej?
- Co to jest termika produktu i jak wpływa na nasz organizm?
- Sposoby obróbki termicznej i ich wpływ na nasz organizm
- Smaki w Medycynie Chińskiej i ich równoważenie
- Pięć przemian
- Zegar narządów – jakie znaczenie ma pora dnia na trawienie pokarmów
- Pory roku i klimat
Termin: 6 kwietnia 2019
godz. 10.00 – 13.30
Miejsce : Kraków ul, Garbarska 14, II piętro
Krakowska Kongregacja Kupiecka
Opłata I moduł – 80 zł (wpłata do 2 kwietnia) – PROMOCJA
– 90 zł (wpłata do 5 kwietnia)
Opłata za całość – 150 zł (wpłata do 2 kwietnia) – PROMOCJA
– 170 zł (wpłata do 5 kwietnia)